Köprüden geçecekler dikkat! Kabus gibi pazar, 72 ilde fırtına alarmı

Yayın tarihi: 18 Kasım 2023 Cumartesi 10:59 pm - Güncelleme: 18 Kasım 2023 Cumartesi 10:59 pm

İstanbul’da günler öncesinden uyarıları verilen fırtına sabah saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başladı. İBB Başkanı İmamoğlu yarın akşam saatlerine dikkat çekti. Hava forum sayfasından yapılan uyarıda ise ‘Her zaman yaşadığımız bir fırtına değil” denildi Köprüler için de uyarı geldi. 66 kent için verilen alarm 72’ye yükseltildi.

Meteoroloji’den yapılan açıklamaya göre; bugün 66 kent için yapılan “sarı” ve “turuncu” alarm, yarın için 72’ye yükseldi. Tam fırtına uyarısının verildiği İstanbul için “turuncu”, Ankara ve İzmir içinse “sarı” alarm verildi. Köprülerden geçecek olan araçlar için de rüzgarın şiddetiyle devrilmelere karşı dikkatli olun uyarısı yapıldı.

İstanbul sağanak yağmura teslim! İmamoğlu saat vererek uyardı

İşte pazar gününe dikkat çeken hava durumu…

MARMARA VE EGE’DE FIRTINA

Marmara ve Ege bölgesinde ulaşımda aksamaların yaşanabileceği, beklenen tam fırtınanın hızının ise İstanbul’da saatte 110 km’yi bulacağı bildirildi. Meteoroloji, 72 kent için “sarı” ve “turuncu” alarm uyarısında bulundu.

İÇ KESİMLERDE KAR UYARISI

Kuvvetli batılı ve kuzeybatı rüzgar ile birlikte Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Karabük çevrelerinde, kıyı kesimlerde kuvvetli yağmur ve sağanak (21-50 kg/m2), iç ve yüksek kesimlerde yoğun kar (20 cm üzeri) yağışı şeklinde olması bekleniyor.

DOĞU KARADENİZ’DE ŞİDDETLİ SAĞANAK

Doğu Karadeniz’de görülecek sağanak yağışların, kuvvetli güneyli fırtına ve yer yer kuvvetli fırtına (60-100 km/saat) ile birlikte pazar gününün ilk saatlerden itibaren Ordu’nun güneydoğusu, Gümüşhane ve Bayburt çevreleri ile Giresun, Trabzon ve Rize’nin iç kesimlerinde kuvvetli (21-60 kg/m2) olması tahmin ediliyor.

İstanbul’da bu hafta sonu için beklenen yağışlar sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başladı. Gün boyunca devam etmesi beklenen yağışların lodostan karayele dönmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi (4-6 °C) bekleniyor.

Rüzgarın da zamanla şiddetini artırarak kuzeyde kalan ilçelerde fırtına şiddetinde (50-80 km/s), güneyde kalan ilçelerde ise kuvvetlice (30- 50 km/s) esmesi bekleniyor.

İstanbul’u sağanak vurdu! Sarıyer’de yollar göle döndü

“KÖPRÜLERE DİKKAT”

Hava Forum sayfası tam fırtına uyarısında bulunarak uyardı. Karayel fırtınasının etkili olacağı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Meteorolojik Uyarı: Dikkat! Tarihi bir karayel fırtınası ile karşı karşıyayız… Bu tarihi fırtına İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Bartın hattını pazar sabah erken saatlerden itibaren vuracak. Pazar 04:00-18:00 Çok dikkatli olmalıyız. Moto kuryeler trafiğe çıkmamalı. Köprülerden geçen araçlar dikkatli olmalı, tırlar devrilebilir. Ağaç ve çatılar zarar görebilir. Havalimanlarında uçak seferleri iptal edilebilir. Her zaman yaşadığımız bir fırtına değil, İstanbul’un 122 kilometrelik rüzgar rekoru kırılabilir. Tahminlere göre, hamleler İstanbul Havalimanı-Şile arasındaki hatta çok daha yıkıcı olacak…”

HAVA FORUM: HER ZAMAN YAŞADIĞIMIZ FIRTINA DEĞİL

Sosyal medya üzerinden yapılan uyarıda “Son gelen meteorolojik verilere göre İstanbul’a büyük bir fırtına geliyor. Köprülerde araç devrilmeleri olabilir, moto kuryeler fırtına anında trafiğe çıkmamalı. Fırtınanın hareketlerini takibe aldık, videomuzda durumu özetledik. Çevremizi bilgilendirmeyi de unutmayalım!” ifadeleri kullanıldı.

AFAD ‘ANİ SEL OLABİLİR BASKINLARINA KARŞI UYARDI

Son zamanlarda mega kent İstanbul’da yaşanan kuvvetli sağanak için AFAD’dan da uyarı geldi. AFAD, vatandaşın telefonuna ‘ani sel olabilir’ diyerek mesaj gönderdi. AFAD’ın yaptığı açıklama şu şekilde;

“Meteorolojiye göre İstanbul’da yarın sağanak yağış ve tam fırtına bekleniyor. Sel, yıldırım, su baskını, çatı uçması, ulaşımda aksamalara karşı tedbirli olun”

İstanbul’da kritik fırtına uyarısı: 100 kilometreyi geçecek!

 

Kaynak: TELE1