Konut satışları çakıldı!

Yayın tarihi: 20 Kasım 2023 Pazartesi 1:34 pm - Güncelleme: 20 Kasım 2023 Pazartesi 1:34 pm

Türkiye’de ekonomik krizin etkileri her geçen gün daha da hissedilirken, konut fiyatları da fırladı. Emlakjet tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi.

Ülke genelinde konut fiyatları hızla artarken ev satın almak hayal oldu. Ev fiyatları Türkiye’nin gündeminde düşmezken, barınma sorunu yurttaşların ana sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin ekim ayı emlak verilerini yayımladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 azalarak 93 bin 761 olurken, 10 ayda yüzde 14,3 düşüşle 993 bin 835 olarak gerçekleşti.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI AZALDI

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları yüzde 58 azalış göstererek 5 bin 577 olurken, ipotekli satışların toplamdan aldığı pay yüzde 5,9’a geriledi.

ARAMALARIN YÜZDE 56’SI SATILIK, YÜZDE 44’Ü İSE KİRALIK KONUTLAR İÇİN YAPILDI

Emlakjet verilerine göre, Türkiye genelinde ekimde önceki aya göre satılık fiyatlarında artış görülmezken, kiralık konut fiyatları yüzde 4 düştü. Kiralık fiyatlarında önceki ay da yüzde 4’lük düşüş yaşanmıştı. Kiralık-satılık konut arama trendi ekimde satılık konut lehine yükselişe geçti ve aramaların yüzde 56’sı satılık, yüzde 44’ü ise kiralık konutlar için yapıldı.

KİRALARIN EN ÇOK DÜŞTÜĞÜ İL ANTALYA OLDU

En çok konut aranan iller arasında İstanbul ilk sırada yer alırken, megakent ilk kez hem satılık hem de aylık fiyat değişiminde görülen düşüşle dikkati çekti. Ekimde İstanbul’da önceki aya göre satılık konut fiyatları yüzde 1, kiralıklar ise yüzde 3 düştü. En çok arama yapılan ilk 10’da satılık konutların fiyatı 4 ilde, kiralıkların ise 6 kentte düşüş gösterdi. Kiraların en çok düştüğü il yüzde 6 ile Antalya oldu.

Yabancılar en çok Antalya ve İstanbul’dan konut aldı

 

 

 

 

 

Kaynak: TELE1