KONDA’dan Muharrem İnce değerlendirmesi

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2023 Cuma 12:09 pm - Güncelleme: 12 Mayıs 2023 Cuma 12:09 pm

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük fark attığını anket sonuçlarını yayımlayan KONDA Araştırma’nın kurucusu Bekir Ağırdır, “İnce meselesinden ötürü Kemal Bey birinci turda kazanmaya biraz daha yaklaşmış diyebiliriz” dedi.

KONDA Araştırma kurucusu Bekir Ağırdır, GAİN’de Mirgün Cabas’ın ‘Ya Sonra’ isimli programına konuk oldu. Ağırdır, KONDA’nın seçimlere 3 gün kala yayımladığı anketi ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesini yorumladı. AKP’nin 300 vekil altına indiğini ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun birinci turda kazanmaya yaklaştığını söyleyen Ağırdır, şunları dile getirdi:

KONDA son seçim anketini paylaştı! Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a büyük fark

“Seçimin ilk turda bitme ihtimali oldukça yüksek. Birkaç temel eğilimden bahsedebiliriz. Kritik şeylerden birisi Cumhur İttifakı’nın ve Tayyip Erdoğan’ın oyunun belli bir doygunluk noktasına gelmiş olması ve durması. Son altı haftadır Tayyip Bey’in oyunda bir kıpırdanma görmüyoruz. İkincisi, Kemal Bey’in adaylığı kesinleştikten sonraki 1-2 Nisan araştırmasından bu yana, güçlü bir yerden başlamamış olsa da giderek artan bir seviyeyi yakaladığı ve birinci turda seçimi kazanacak oya çok yaklaştığı görülüyor. Üçüncü bir örüntü; muhalefet bloku, özellikle Millet İttifakı, Mayıs 2022’den Aralık 2022’ye kadar olan dönemde, biraz da hayat pahalılığının, enflasyonun, işsizliğin yoğun yaşandığı dönemde Cumhur İttifakı’ndan da önde görülürken, Cumhur İttifakı’nın Eylül’den başlayarak yavaş yavaş oylarını toparlaması ve bir maksimuma gelmesi. Bugün de hâlâ görece Millet İttifakı’ndan fazla oy aldığı görülüyor. Dördüncü örüntü, Emek ve Özgürlük İttifakı, önceki yıllardaki oy oranında bir sıçrama üretememiş ve geleneksel bir yüzde 12-13 oy oranında sıkışmış görünüyor.

“KEMAL BEY BİRİNCİ TURDA KAZANMAYA BİRAZ DAHA YAKLAŞTI”

İnce ve Sinan Oğan oyları toplamı, biraz daha yüksek bir yerden başladı ama bugün %7’ler mertebesine gerilemiş görünüyor. Onların yarısı hayatında ilk kez oy kullanacak gençlerin; İnce ve Oğan’ın ne savunduklarından daha çok, hem Erdoğan hem Kılıçdaroğlu’na ve var olan bütün bu koşullara bir tepki ifadesi bu. O nedenle İnce çekildi diye anketlerde görünen bütün oyları Kemal Bey’e eklemek çok doğru değil. Ama yine de 3’te 2’sinin Kemal Bey’e daha yakın durduklarını da anketlerden biliyoruz. Bir kısmının da seçimlere gitmemesi beklenebilir. Dolayısıyla İnce meselesinden ötürü Kemal Bey birinci turda kazanmaya biraz daha yaklaşmış diyebiliriz.

Parlamento dağılımında çok muhtemelen ki bu 3 ittifaktan hiç biri tek başına, Millet İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı birlikte de, AK Parti veya MHP desteği olmadan Anayasa’yı değiştirmeye ya da güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişe imkân sağlayacak toplam 360 oy sayısına ulaşamıyor. Her halükârda ikisinin beraber 330 mertebesinde bir milletvekili sayısı ile parlamento çoğunluğunu elde ettikleri bir tablo olasılığı var karşımızda. Şimdilik AK Parti’nin 300’ün altına ineceği görülüyor.

Şaban Sevinç: Muharrem İnce’nin çekilme kararında Konda anketi etkili oldu

“YURT DIŞI OYLAR EŞİTE YAKIN ÇIKABİLECEK”

Ağırdır yurtdışı oylarındaki olası dağılımla ilgili şu yorumu yaptı: “Seçim günü katılım oranı, yurtdışındaki oylardan gelecek oy dağılımı ve özellikle de deprem bölgesindeki 8 milyonu aşkın seçmenin psikolojisi ve katılım oranı sonucu belirleyecek. Yurtdışında geçen seçimde 1 milyon 400 bin küsur mertebesindeki toplam oyun 800 bini Tayyip Bey’in, 300 bini Muharrem Bey’in oyuydu. Şimdi 1 milyon 800 bin civarında bekleniyor. Elimizde bir veri yok ama kabaca bir gözlemle, son 4 yılda ve bu iktidarın politikaları sebebiyle Türkiye’den gitmeyi tercih eden ya da mecbur kalan, akademisyen, doktor, mühendis, bilgisayarcı, bankacı gibi bir kitlenin varlığını dikkate alırsan, muhtemelen yurtdışı oylarla iktidar lehine olan yarım puanlık katkı şimdi nötralize olacak. Çok muhtemelen Kemal Bey’le Tayyip Bey’in oyları eşite yakın çıkabilir.

“MİT BAŞKANLIĞI’NDAN YÖK BAŞKANLIĞI’NA BİR ATAMA FURYASIYLA KARŞILAŞACAĞIZ”

Meclis’in Ekim’deki formal açılışının ardından, yeni seçilecek Cumhurbaşkanı’nın atadığı başkan yardımcıları ve bakanlarla birlikte önünde kararnamelerle çok hızlı müdahale etmesi gereken şeyler olacak. Doğal süreç olarak boşalacak olan MİT Başkanlığı’ndan YÖK Başkanlığı’na bir atama furyasıyla karşılaşacağız. İkincisi çok ciddi ekonomik kararnameler çıkacak. Piyasalara ve dünyaya ‘Biz meseleye hâkimiz ve şunları yapacağız’ demenin yolu bu olacak. Millet İttifakı’nın ekonomi kurmayları toplandı ve ciddi bir operasyonel plan yapılmış, hatta atanacak birçok yüksek bürokrat bile tanımlanmış durumda diye biliyorum ben”

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat: Muhalefetin işi kolaylaştı