‘Kıbrıs’ta yargı bağımsızlığı çok üst düzeydedir’

Yayın tarihi: 19 Nisan 2021 Pazartesi 4:24 pm - Güncelleme: 19 Nisan 2021 Pazartesi 4:24 pm

 Gerçeğin İzinde programına konuk olan Yenidüzen gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı, Kıbrıs’ta Kuran kurslarının yasaklanması ile ilgili çıkan tartışmaların Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Anayasa Mahkemesi’nin kararını okumadan yorumlamasından kaynaklandığını söyledi. Kıbrıs’ta yargı bağımsızlığının üst düzeyde olduğunu belirten Mutluyakalı ayrıca “Anayasa Mahkemesine herhangi bir kurumun kararınızı geri alınız deme yetkisi yok.” dedi.

Zeynel Lüle’nin sunduğu Gerçeğin İzinde programına konuk olan Gazeteci Cenk Mutluyakalı konuya dair değerlendirmelerde bulundu. Tartışmanın Din İşleri’nde görevli imamların Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasıyla başladığını belirten Mutluyakalı, “Muhtemelen İletişim Başkanı dahil Anayasa Mahkemesi’nin kararı okunmadan tüm yorumlar yapıldı.” şeklinde konuştu.

“Esasında Anayasa Mahkemesi’nin kararı neydi?” sorusuna açıklık getiren Mutluyakalı “Anayasa Mahkemesi, eğitimi eğitimciler denetler, gözetler ve yetkilendirir. Bu kadar basit aslında ama esas tartışmanın noktası bir anda ölçüsüz bir şekilde İletişim Başkanının, Cumhurbaşkanının ve  Cumhurbaşkanı Yardımcısının buradaki Dışişleri Bakanının, AKP Sözcüsünün arka arkaya yaptığı tümüyle kararı geri alınız almazsanız gereğini yaparız anlamındaki açıklamaları oluyor.” ifadelerini kullandı.

Cenk Mutluyakalı, “Kıbrıs’ta Diyanet İşleri Başkanlığı yok onun yerine Din İşleri Dairesi var. Din İşleri Dairesi’nde görevli personellerin örgütlü bir sendikaları var ve kendi özlük haklarıyla ilgili, Din İşleri’nde oluşan bir komisyondan şikayetçiler. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyorlar. Bu komisyonun özlük haklarını belirleme gibi bir yetkisi yok, tartışmanın başladığı kaynak doğrudan Din İşleri’nde görevli imamların oradaki personelin anayasa mahkemesine tamamen kendi özlük haklarıyla ilgili başvurusu üzerine kaynaklanıyor. Ülkede her türlü eğitimin izni, denetimi ve gözetimi Eğitim Bakanlığı’na aittir ve Din İşleri altındaki bu komisyon hiçbir şekilde devletin izni, denetimi ve gözetimi yerine geçmez. Her isteyen eğitim faaliyeti yapamaz bu ancak Eğitim Bakanlığının devletin bir kurumunun gözetimi, izni ve denetiminde olabilir.” dedi.

Eğitim, eğitim kurumlarının işidir vurgusu yapan Mutluyakalı konuşmasına şöyle devam etti: “Eğitimin kendi bilimsel yakınlıkları, yeterlilikleri, yetkinlikleri vardır ve  tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi düzenlenir. Bu meselede Eğitim Bakanlığının denetiminde, izniyle yapılır ve muhtemelen de bu yapılacak ama tüm bunlar hiç bilinmeden önce Kuran kursları yasaklandı şeklinde ifade edildi.”

YARGIÇLARA KİMSENİN TALİMAT VERME HAKKI YOKTUR!

Olaylar karşısında Kıbrıs’ı tehdit eden, yapmazsanız gereğini yaparız tonda açıklamaların üzerine Gazeteci Cenk Mutluyakalı, Kıbrıs’ta İngiliz hukukundan kalma bir mirasın olduğuna vurgu yaparak sözlerine “Kıbrıs’ta yargı bağımsızlığı çok çok üst düzeydedir. Yargıçlara kimsenin talimat verme hatta yorum yapma durumu dahi yoktur” diye devam etti.

Mutluyakalı ayrıca “Kıbrıs Fransa değildir. Türkiye’ye göre ayarlayın her şeyinizi, bu kararı geri alınız.” söylemi üzerine şu yorumu yaptı: “Anayasa Mahkemesine herhangi bir kurumun Cumhurbaşkanından başlayarak Başbakan meclis kararınızı geri alınız deme yetkisi yok.  Anayasa bunu engelliyor böyle bir gelenek de  böyle bir kültür de yok.”

Kıbrıs’taki tüm mahalli baroların, genel baro ve tüm avukatlın cübbeleriyle birlikte bugün mahkeme avlusunda eyleme katıldıklarını da aktararak orada ‘Yargının Bağımsızlığı’ mesajını verdiklerini söyledi.