Kemal Kılıçdaroğlu Merdan Yanardağ’ın sorularını yanıtladı: Tarihini bilmeyen ülkeyi yönetemez

Yayın tarihi: 24 Nisan 2021 Cumartesi 12:51 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2021 Cumartesi 5:35 pm

TELE1’de Merdan Yanardağ’ın sorularını yanıtlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sonbaharda erken seçim olabileceğini belirtirken, cumhurbaşkanlığı için Millet İttifakı ile ortak bir adayın belirleneceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, 23 Nisan’da Erdoğan‘ın Anıtkabir yerine Çamlıca Tepesi’nde bayrak açılışı yapmasına “Tarihini bilmeyen birinin ülkeyi yönetmesi mümkün değildir” tepkisini gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TELE1’de Merdan Yanardağ’ın sunduğu ‘Gündem Özel’ programına konuk oldu. Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Biden’ın ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının tanınacağı yönündeki haberler üzerine, “Türkiye’nin izlediği dış politikanın Türkiye’ye maliyet olarak yansıyor. Biz Türkiye olarak Azerbaycan ile nasıl dostsak diğer ülkelerle de dost olmak zorundayız. Türkiye’nin Ermenistan ile olan ilişkilerini geliştirmesi lazım ABD’nin de destek vermesi lazım. Tarihçilerin işinin siyaset olmaması lazım” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği “Yurtta barış cihanda barış” ekseninden vazgeçildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Şu anda Türkiye’nin dış politikası yok. Gittik Mısırın iç işlerine karıştık. Kim Dış İşleri Bakanı İbrahim Kalın mı Çavuşoğlu’mu Milli Savunma Bakanı mı? Dış siyasette ana eksen yok ana hedef yok. Siz dış politikayı Türkiye’nin çıkarları üzerine değil de bir kişinin üzerine yapıyorsunuz. Dış politika sarayın çıkarlarına göre yönetiliyor” ifadesini kullandı.

Cumhur İttifakı Anıtkabir’e gitmedi

Adı yolsuzluklarla anılan eski bakan Egemen Bağış’ın büyükelçi olarak atanmasını eleştiren, CHP lideri, “Rüşvet alan adamdan Büyükelçisi olur mu? Bir devletin itibarı nasıl sıfırlanır. İşte böyle sıfırlanır. Büyükelçi deneyimi olmayanlar büyükelçi olarak gönderiliyor. Devlette bir liyakat olmalı. Büyükelçi olarak gönderdiğiniz kişi gönderdiğiniz ülkeleri bilecek. Sarayın yanında duruyor diye gönderemezsiniz” diye konuştu.

“TARİHİNİ BİLMEYEN BİRİNİN ÜLKESİNİ YÖNETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 yıldır Anıtkabir’deki 23 Nisan törenleri ve TBMM’deki özel oturuma katılmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Devleti yöneten bir kişi devletin tarihine saygı duyması gerekir TBMM’ye saygı duyması gerekir. Devleti kuran 115 milletvekilinin ne yaptığını biliyorsa devleti yöneten kişi ayrı bir toplantı yapmaz. Bunu yapan kişinin Türkiye’yi yönetme yetkisi yoktur. Kendi Tarihini bilmeyen bir insanın kendi ülkesini yönetmesi mümkün değildir. Devlet şu an yönetilmiyor. Her kafadan bir ses çıkıyor. Herkes bu ülkeye öykünürlerdi. Bizde de bir Mustafa Kemal çıkacak derlerdi. Ama bizim yöneticilerimiz tam tersine davranıyor” ifadelerini kullandı.

“YASAL GÖREVLERİ HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINA DEVREDİLDİ”

128 milyar dolar tartışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, “Merkez Bankası yeni döviz satmıyor. Merkez Bankasına siyaset müdahale etmez. Merkez Bankası’nın bir saygınlığı vardır. Siz 128  Milyar Dolar satıyorsunuz ama bunu kime sattığınızı kaça sattığınızı bilmiyorsunuz” ifadelerini kullandı. Merkez Bankası’nın döviz satışını ihaleyle yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, “Şimdi kime kaça satıldığı belli değil. 128 milyar dolar arka kapıdan satıldı kimsenin kaça satıldığından haberi yok. Merkez Bankası’nın yasal görevleri bir protokolle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredildi. Bu ne demektir?” diye sordu

‘128 milyar dolar nerede?’ afişi Meclis’e asıldı

“AÇIKLAMAYI MERKEZ BANKASI YAPMALI”

Kılıçdaroğlu, Yanardağ’ın “128 milyar dolar kime gitmiş olabilir?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Canikli açıklama yaptı. Ama bu açıklamaları Merkez Bankası’nın yapması lazım. Lütfi Elvan’da bu sorumluluğu almadı. Kamu zararının 256 milyar TL olduğunu söyleyen uzmanlar  var. Merkez Bankası Başkanı diyor ki rezerv kaybımız yok yer değiştirdi diyor. Eskiden bu rezerv senindi şimdi senin değil ki. Sen bunun mülkiyetini kaybettin. Bu para senin değil ki. Hırsız bir malı çalarsa o mal da el değiştirmiş oluyor. Eğer bu ülkede şeffaflık varsa bizim bu paraya ne olduğunu bilmemiz gerekir. 5 milyar dolar için kıyameti kurtardılar bizde sana destek verdik. 128 milyar dolar satıldı tık yok.”

“SARAY’DA OTURANLAR BU ÜLKEYİ NASIL GÖRÜYOR”

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Erdoğan açıklama yapıyor salgın bahanesiyle kullandık diyor. Ama yüzbinlerce kişi dükkan kapattı evlerine ekmek götüremediler. Patates çuvalı için insanların nasıl kavga ettiklerini bunlar görmüyor mu? Bu sarayda oturanlar Türkiye’yi nasıl görüyorlar?  Mutfakta açılık var, insanlar açlıktan ölüyor. Otursunlar kalksınlar CHP’li belediyelere dua etsinler. Yurttaşa yardım ettik.

Bu devlet 83 milyonun devletidir. 83 milyon da 128 milyar doların akıbetini bilmek zorundadır. 128 milyar doları sen kimlere verdin ben bunu bilmek zorundayım. Merkez Bankası’na yasal olarak verilen hakkı neden aldılar? Merkez Bankası’nın yeni başkanı ‘faizler yüksek’ diyordu. Ne oldu geldin de faizi mi düşürdün? Enflasyonla mücadelede ana faktör merkez bankalarıdır. Bizde 6 ayda bir Merkez bankası başkanı değişiyor. Bunlar devleti yönetemiyor.”

“ÜRETTİKLERİ YALAN KOLLARINA DOLANIYOR”

Biz doğruları söyledikçe yalan üretmeye çalışıyorlar ama ürettikleri her yalan ellerine kollarına dolanarak yine karşılarına çıkıyor. Kendi kendilerini yalanlıyorlar. 128 milyar doalr sorusu yalansa neden pankartı indiriyorsun? Hesabını veremeyeceğini biliyorsun. En sonunda kabul ettiler 128 milyar dolar arka kapıdan satıldı. Bu işi sadece biz değil Para konusunda uzman olan pek çok insan takip ediyor Dün akşam Merkez Bankası Başkanı Ortak yayında bu konuları bilen biri yayına telefonla katılmak istemiş ama yayına almamışlar neden? çünkü sorunun karşısında ezilecek ve yanıtını veremeyecektir.”

‘KÖTÜ GİDİŞAT NASIL ÖNLENİR?’ SORUSUNA YANIT

Yanardağ’ın “Kötü gidişatın nasıl önleyeceksiniz?” Kılıçdaroğlu, “Şeffaf olacaksın tepede oturan kişi vatandaşa örnek olacak. 13 uçağı satıyorum tasarruf yapıyorum diyeceksin. İsrafı kesinlikle önleyeceksin. İsraf diyoruz en pahalı 3 yeni makam arabası daha aldılar. Biz “kusura bakma kardeşim diyeceğiz seçime gideceğiz. Yeni biri gelecek örnek olacak. Tasarruf edecek. Dünyaya güven vermek zorundasınız. Adaletin olmadığı yerde hiç bir yabancı yatırımcı gelmez” diye yanıt verdi.

“THODEX’İN KURUCUSU SİYASİLERİ AĞIRLAYACAK”

Kılıçdaroğlu, Thodex’in kripto para vurgunu ile ilgili sorusu üzerine ise şu ifadeleri kullandı:

“Vurgunu vurdu. Bu adam (Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer) ne yapacak biliyor musunuz? Burada tokatladığı ve kendisini koruyan siyasileri yurtdışında ağırlayacak. Onlara lüks oteller, iyi imkanlar sağlayacak. Göreceksiniz, bunların hepsinin tanığı olacağız. ‘Acaba toplumun dikkatini açlıktan, yoksulluktan, sefaletten, pandemiden nereye çekebilirim?’… ‘Emekli amiraller bildiri yayınladı, 80 yaşında hastanede yatan emekli amiral darbe yapacak…’ Nedir Allah aşkına bu? Ayağına elektronik kelepçe takıyor; peki bu adama (Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer) neden takmadın kardeşim? 2 milyar doları tokatlayan adama neden (elektronik kelepçe) takmadın? Niye sormadın, ‘ya arkadaş sen kimsin?’ Bu ülkenin maliyesi nerede ya?

Bu adam bu vurgunu vururken MİT var mı, polisi var mı, hakimi savcısı var mı var maliye bakanlığı var mı MASAK var mı? bu adam vurgun yaparken konuşmadılar da kaçınca neden konuşmaya başladılar. Bizim öyle bir şeyimiz yok. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunmak benim görevimdir. Bu ülkede kimliği inancı ne olursa olsun benim görevimdir. Vurguncuya hesap sormak benim görevimdir. Nasıl hesap soracaksın? Kaçmadan soracaksın. Bizi takip ediyorsun bizi bırak. Türkiye’yi soyanları takip et. Bu adam bu vurgunu yaparken bu hükümet neredeydi bakanlarla beraberdi fotoğraf çekiliyordu. Ben görüşsem manşet yaparlardı. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti devletini yönetemiyorlar.”

“KOŞULLAR TÜRKİYE’Yİ ERKEN SEÇİME GÖTÜRECEK”

Kılıçdaroğlu, erken seçim tartışmalarıyla ilgili ise şunları söyledi:

“Koşullar Türkiye’yi erken seçime götürecek. Sonbaharda erken seçim olabilir. Her partinin ayrı ayrı bir adayı mı olacak, yoksa anlaştığımız bir ortak aday mı çıkacak… Beraber oturup konuşacağız. Bizim ittifakın özünde demokrasi kültürü vardır Bizim ittifakımız, Millet İttifakı eşitler arasında bir ittifaktır. Her parti aynı ağırlıkta. Dolayısıyla biz, seçimler sırasında oturup konuşmak zorundayız. Bir konuyu değil, birden fazla konuyu. Bunlardan birincisi güçlendirilmiş parlamenter sistemden ne anlıyoruz. Elbette ki bir aday olacak.

“ADAYI BERABER OTURUP KONUŞACAĞIZ”

Her partinin ayrı ayrı bir adayı mı olacak, yoksa anlaştığımız bir ortak aday mı çıkacak… Beraber oturup konuşacağız. Bizim ittifakın özünde demokrasi kültürü vardır. Cumhur İttifakı’nda ise tek adam kültürü vardır. O ne derse ’emredersiniz’ diyorlar. Dolayısıyla hiç düşünmemize gerek yok, bizim adayımız muhterem diyorlar. Biz oturup konuşacağız, ona göre bir aday belirleyeceğiz.”

Kemal Kılıçdaroğlu aday tartışmalarına ne dedi?

Kılıçdaroğlu’nun Yanardağ’ın sorularına yanıtları şöyle oldu:

*2 Belediye Başkanı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş  ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun isimleri geçiyor. Bu iki isim ittifak adayı olabilir mi?

“İki belediye başkanımız da son derece başarılı. Bu başarıları iktidar hazmedemiyor biliyoruz. Adayı belirlerken biz tek başımıza belirlemeyeceğiz. Önce yöntemleri belirleyeceğiz, sonra adayımızı belirleyeceğiz. Bu başarıları kendi bölgelerindeki başarıları sürdürmek istiyorlar. Bizim adayımız budur ya da şudur diye o tuzağa düşmeyeceğiz. Önce biz ilkeler konusunda anlaşacağız. Neyi nasıl, hangi sürede yapacağımızı beraber belirleyeceğiz. O zaman biz vatandaşa güven vermiş oluruz. Her bir parti, yarın seçim olacakmış gibi zaten çalışıyor. İttifaka dahil olmayan, iki pati daha var gelecek ve deva partisi çalışmalarını paylaşılıyor. İttifaklar zamanı gelince yeri gelir konuşulur.”

*Darbe paranoyasını Erdoğan’ın yönetim yetisini kaybetmesinden mi ortaya attılar?

“Milletin dikkatini nereye çekebilirim diye düşünüyorlar. Açlıktan sefaletten darbe paranoyasına çektiler. Koyacağız demokratik yöntemlerle indireceğiz vatandaşın oylarıyla yapacağız. İstanbul seçimlerini iptal ettiler 800 bin fark attık bu millete güveniyorum. Sandığı getirmemekte direniyorlar. Vatandaşa güveniyorsan sandığı getir.”

*Erdoğan’ın söylediği gibi vatan arazi midir? 

“Bu tanımı yapan kişi ülkeyi sevmeyen kişidir. Beyefendi Süleyman Şah Türbesi’ni kaçıran kimdi?  Tek kum tanesine herkes canını vermeye hazırdır. Soyulacak bir organ olarak görüyorsanız insanlar açlıktan ölürken bu beyler ve beslemeleri 5 yerden maaş alırken vatandaş bunları görmüyor mu?”

*CHP’ye karşı kumpas kurulduğunu düşünüyor musunuz?

“Ne yaparlarsa yapsınlar. Ama tutmuyor. Neden? Çünkü biz şeffafız. Bizim belediye başkanlarımız ihaleleri yayınlıyor. Bütün bunlar yeni bir siyaset anlayışı. biz bunu yapmak istiyoruz. Adaletli olacaksınız ahlaklı olacaksınız. Sorun varsa çözmek benim görevimdir. İktidarsa sorunu çözeceksiniz. Biz AKP’li CHP’li diye ayırmayacağız.

Millet 19 yılda bıktı bunlardan. 10 milyondan fazla işsiz var. Emekliler geçinemiyor. Üniversite mezunları işsiz.  Gençler umudunu yitirdi. Ama bunları aşacağız. Bu ülkede hepimizin kazanacağı yerler var. Bu ülkenin başka İstanbul dışında illeri yok mu? Üreten Türkiye büyür. Almanya’ya belediyeler aracılığıyla insan kaçakçılığı yapılıyor. Şeytanın aklına gelmeyen bunların aklına gelmiyor.”

“SALGINLA İLGİLİ KARARI ERDOĞAN VERİYOR”

*Türkiye’de de önlenebilir ölümler var. Resmi rakamlara göre ölüm sayıları 300’ü aştı ama gerçek sayının 3 katı olduğu söyleniyor. Siz böyle bir şey görüyor musunuz? Siz nasıl mücadele edeceksiniz?

“Bunlar Türkiye’yi yönetemiyor. Bilim kurulunun ne söylediğini biliyor musunuz? Ben bilmiyorum. Bu salgınla ilgili kararı kim verecek? Bilim kurulu. Salgıda kim karar veriyor? Erdoğan karar veriyor.  Barolar kongre yapmayacak diyor. Ama beyefendi lebalep kongre yapıyor. Şu sorumsuzluğa bakar mısınız? Suç bu. Ama adamına göre suç. Kağıt toplayıcısına ceza yazıyorsunuz ama siz dilediğinizi yapıyorsunuz. Yönetemiyorsunuz. Koronanın yayılmasına siz sebep oldunuz. Eskiden borç alıyorlardı malı mülkü satıyorlardı şimdi satacak bir şey kalmadı Londra’dan borç istiyorlar dünyanın en yüksek faiziyle borç alıyoruz.”

*Güçlendirilmiş bir parlamenter rejim öngörüyorsanız buna göre bir anayasa da yapacaksınız hazırlığınız var mı?

“2 buçuk yıldır çalışmamız var. Parti meclisine sunacağız sonrada hem milletle hem de partilerle paylaşacağız. Gelecek partisi ve Deva Partisinin de çalışmaları var.”

*Hesap soracak mısınız?

“Devleti yöneten kişi kinle hareket etmez. Böyle hareket ederseniz bunlar gibi olursunuz. Gençlere kaybettiklerini geri vereceğiz. KYK’lı gençler okumak için kredi almışlar ama  iş yok. Çiftçi kredilerini nasıl ödeyecek. 5li çetenin borçlarını silerken öğrencinin parasını nasıl alacaksınız?”

*Cumhurbaşkanı adayı olarak önerilirseniz tavrınız nasıl olur?

“Cumhurbaşkanlığı adaylığı onurlu bir görev. Ama buna ben değil Millet İttifakı karar verecek.”