Kemal Kılıçdaroğlu: Aday önemli değil nitelikleri önemli

Yayın tarihi: 29 Aralık 2022 Perşembe 3:22 pm - Güncelleme: 29 Aralık 2022 Perşembe 3:40 pm

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Altılı Masa’nın çıkaracağı cumhurbaşkanı adayının kim olacağı hakkında, “Aday önemli değil. Nitelikleri önemli. Nitelikleri kararlaştırdıktan sonra aday kolay. Neden bu kadar çok merak ediliyor. Adayın bir önemi yok” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da gazeteciler ile yıl sonu değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya katılan TELE1’den Engin Açar, Kılıçdaroğlu’nun yanıtladığı soruları aktardı. Kılıçdaroğlu sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

AKŞENER İLE AHLATLIBEL’DE NE KONUŞULDU?

“Biz zaten sürekli bir araya geliyoruz. İkili görüşmeler üçlü görüşmeler veya telefonla sürekli görüşüyoruz zaten. Bir grup medya bu görüşmeleri yadırgayabilir ama bu zaten demokraside olması gereken bir şey. Biz ortak bir söylem geliştirmeye çalışıyoruz. Aramızda hiçbir gerginlik yok. Aramızda fikir ayrılıkları illaki oluyor zaten toplanma amacımızda bu ayrılıklar üzerinde ortak bir söylemde buluşmak. Görüşme için çıkan haberler ve söylemler belirli bir gücün toplumun aklını karıştırma çabasıdır”

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a çağrı! “Sonucu biliyoruz, beni yorma”

İMAMOĞLU’NA VERİLEN CEZA VE KAYYUM ATANMA İHTİMALİ

“Bir seçimi bir kez kazandık yediremediler iptal ettiler ders almadılar, ikinci seçimde fark daha da arttı yine hüsrana uğradılar. Ama hala ders almamışlar. Kaybedince biz İstanbul’a ihanet ettik, İstanbul’u talan ettik diye kendileri belirtti.

Şimdi ise tüm söylemler unutuldu, tüm yapılanlar görmezden geliniyor ve bir kez daha hukuksuzlukla İmamoğlu’na engel olmak istiyorlar. Saf dışı bırakmak istiyorlar. Yüreğin yetiyorsa gel kardeşim yeniden yapalım dedim. Her fırsatı veriyorum çünkü boyunun ölçüsünü alsın istiyorum. Ben vatandaşımın vicdanına güveniyorum haksızlığı görüyorlar tekrar seçim çağrım o yüzdendir”

İKTİDARIN SURİYE POLİTİKASINDA ÇARK ETMESİ

“27 ağustos 2012’de mektup yazdım başbakandı. İki cümle sayın başbakan komşu Suriye’deki gelişmeler ülkemizin başta güvenliği olmak üzere ekonomisi, sosyal huzuru, turizm ve taşımacılık alanlarında dahi çok geniş kapsamda artarak olumsuz etki yaratmaya devam etmektedir….

Türkiye’nin yeni bir başlangıç yaparak ağırlığını Suriye’de barış uzlaşma istikrar ve güvenden yana koyması gerekmektedir o zaman beni yine suçlamışlardı. Esadçı demişlerdi. Şimdi bugün açsa o mektubu okusa emin olun yüzü kızarır.”

“HERKESİN DALGA GEÇTİĞİ ADAMDAN DÜNYA LİDERİ OLUR MU?”

“O zaman bizleri dinlemeyenler şimdi koskoca Türkiye Cumhuriyeti devletini kişisel çıkarları uğruna yıpratıyor. Emperyal güçlerin Orta Doğu’daki oyuncağı oldun. Kapı kapı dolaşıyorsun acaba Esad beni nasıl kabul eder diye. Birde itibar diyorlar. Dünya lideri diyorlar. Herkesin alay ettiği dalga geçtiği adamdan dünya lideri olur mu?”

ERDOĞAN’IN ‘SEÇİMİ KAYBETSEM BİLE’ SÖYLEMİ

“Erdoğan artık seçimi kaybedeceğini biliyor o da farkında… Ona çok şey yaptıracağım ben. Devleti nasıl yönetileceğini bilmiyor benden öğreniyor. Sorunların ne olduğunu bilmiyor benden öğreniyor. Daha ona yaptıracağım çok şey var..”

ALTILI MASA’NIN ADAYI KİM OLACAK?

“Sürekli bu soruyu yöneltiyorlar. Yahu aday önemli değil. Nitelikleri önemli. Nitelikleri kararlaştırdıktan sonra aday kolay. Neden bu kadar çok merak ediliyor. Adayın bir önemi yok. Bugüne kadar masada asla aday ile ilgili bir konu konuşulmadı. Herhangi bir takvimde belirlenmedi. Önceliğimiz ortak bir şekilde aday nitelikleri belirlemek. Şu anda seçimden bile sonrasını görüşüyoruz, belirliyoruz. Biz seçimi kazandığımızda hadi ilk iş olarak ne yapalım deyip bir araya gelmeyeceğiz. şimdiden o hamleleri kesinleştiriyoruz. Altılı masanın somut önerileri de yavaş yavaş şekillenmeye başladı.

Daha önce güçlendirilmiş parlamenter sisteme ilişkin 84 maddelik anayasa değişikliği önerisinin açıklanması gibi yeni deklarasyonlar için bir hazırlık söz konusu.

Ekonomi ağırlıklı bir gündem olacak. komisyonların hazırladığı 100 küsur sayfalık bir metin oluşturuldu. Genel başkanlara teslim edildi ve bizler inceledik. Toplantıda o metinler önümüze gelecek ve kırmızıyla işaretlenen noktalar uyuşmazlıkların olduğu noktalar olacak bizler o fikir ayrılıkları üzerine görüşeceğiz ve uzlaşacağız.

Daha sonra ekonomi bildirisi oluşturulacak ve basın toplantısı ile kamuoyuna açıklayacağız.”

ANAYASA’DA TÜRBAN DEĞİŞİKLİĞİ

“6’lı masada bizden farklı düşünenler var. Biz buna saygı duyuyoruz. Yine oturup konuşacağız bir uzlaşma yolu arayacağız. Hukukçularımız çalışıyor ve güzel bir çalışma geliyor. Onu beklemenizi tavsiye ediyorum. Her şey daha net ortaya çıkacaktır.”

HDP’NİN KAPATILMA DAVASI! “HDP’Yİ CUMHUR İTTİFAKI’NA DAHİL ETMEK İSTİYORLAR”

“Siyasi bir partinin kapatılmasına her zaman karşı çıkmışımdır, yanlış bir olay. AKP ve MHP şu anda HDP’yi Cumhur İttifakı’na dahil etmek için türlü türlü yollar deniyorlar. Ama HDP her seferinde bu girişimleri reddediyor. Madem bize katılmıyorlar nasıl saf dışı bırakırız diye düşünüyorlar ve bunu da siyasallaşmış yargı tarafından yapıyorlar.”

ALTILI MASA’DAN ÇIKACAK ADAY GENEL BAŞKANLIĞI BIRAKACAK MI?

“Henüz bu konu üzerinde konuşmadık, böyle bir konuda açılmadı. Bu konu konuşulur ve parlamenter sisteme geçişte belli olur. Bürokrasi atamaları konusu soruldu. Kendi aramızda konuştuk belirli bir planlama yapıldı ama henüz şekillenmedi. Liyakat içerikli olacağı kesin. Biz Erdoğan’ın yaptığı gibi yapmayacağız. İstediğimizi istediğimiz yere atamayacağız. Bunun için tüm liderler söz verdi.”

ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI TARTIŞMASI

“Ben böyle bir şeyi gündeme getirmem, bizim getirmememiz lazım. Hem getirsek bile neye yarar ki ? YSK adamın elinde. Ne dersek diyelim Erdoğan’ın talimatlarına göre onlar karar verecek. Yargının iradesi sarayın ipoteği altında. Bunu hukukçuların gündeme getirmesi gerekiyor”