Karadeniz’de felaket! Samsun’da sel Ardahan’da yıldırım can aldı

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2023 Pazar 8:13 pm - Güncelleme: 9 Temmuz 2023 Pazar 8:46 pm

Karadeniz’i sel vurdu, dereler taştı, bine yakın heyelan oldu. Samsun’da odun toplamak için dışarı çıkan bir kadın sele kapılarak hayatını kaybetti. Ardahan’da ise yıldırım isabet eden 15 yaşındaki çocuk öldü.

Karadeniz Bölgesi’ni sel vurdu. Dereler taştı, heyelanlar oldu. Samsun’da odun toplamak için dışarı çıkan bir kadın sele kapılarak hayatını kaybetti. Ardahan’da yıldırım isabet eden 15 yaşındaki çocuk öldü. Heyelanlar nedeniyle, Karadeniz Sahil Yolu ve Zonguldak-İstanbul Karayolu ulaşıma kapanırken Çorum, Bartın, Sakarya, Karabük, Düzce, Erzincan ve Zonguldak’da kuvvetli sağanak yağışı devam ediyor. Yağış nedeniyle kentlerde maddi hasar oluştu.

Pınar Türenç’ten Merdan Yanardağ ve TELE1 çağrısı: Oturduğumuz yerden hiçbir şey olmaz

SAMSUN’DA SEL CAN ALDI

Meteoroloji ve AFAD’ın uyarılarının ardından, beklenen yağış Samsun’da etkili oldu. Çarşamba ilçesindeki Abdal Deresi’nin su seviyesi 4.5 metre yükseldi.

45 yaşındaki engelli kadın Türkan Yılmaz da odun toplamak için dere kenarına gitmişti. Derenin taşmasıyla, kadın akıntıya kapılarak kayboldu. Çok sayıda arama kurtarma ekibi, Yılmaz’ı bulmak için seferber oldu. Sabah saatlerinde, kaybolduğu yerden 6 kilometre uzaklıkta cansız bedeni bulundu.

ZONGULDAK-İSTANBUL YOLU KAPANDI

Kuvvetli yağış nedeniyle, Zonguldak-İstanbul karayolunda heyelan yaşandı. Büyük kaya ve ağaç parçalarının düştüğü yol ulaşıma kapatıldı. Uzun araç kuyrukları oluştu. Sel sonrası bazı evleri de su bastı.

ARDAHAN

Sağanak Ardahan’da da etkiliydi. Hanak ilçesine bağlı Börk köyünde, evinin bahçesinde hayvanları ile uğraşan 15 yaşındaki çocuğa yıldırım isabet etti. Ağır yaralanan çocuk hastaneye kaldırıldı, ancak kurtarılamadı.

DÜZCE VE SAKARYA’DA SAĞANAK

Düzce ve Sakarya’da ise devam eden sağanak ile kuvvetli rüzgar, hayatı olumsuz etkiledi.

Düzce’nin Akçakoca ilçesinde yaklaşık 50 kilometre hıza ulaşan rüzgar nedeniyle dalga boyu 5 metreyi geçti, kıyı balıkçıları denize açılamadı. Merkeze bağlı Gündolaması köyünde ise derenin taşması sonucu evlerin giriş katlarında su baskını yaşandı, yollar sular altında kaldı. İl Özel İdaresi’ne bağlı ekipler bölgede iş makineleriyle çalışma başlattı.

Yarına kadar bölgede etkili olması beklenen olumsuz hava şartlarına karşı vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu. Akçakoca sahillerinde denize girmek yasaklandı. Akçakoca Kaymakamı Mustafa Can, ilçede fırtına beklenmesi nedeniyle ve meteorolojik tahminler doğrultusunda tüm plajlarda bugün denize girmenin yasaklandığını bildirdi.

Öte yandan sağanağın ardından Gölyaka ilçesi Değirmentepe, Zekeriya ve Bekiroğlu köylerinde derelerin debilerinin yükselmesiyle yollar suyla doldu. Tıkanan menfezler Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Belediye araçlarıyla temizlendi. İlçenin önemli turizm merkezlerinden Efteni Gölü Kültür Park bölgesi yağışın ardından sular altında kaldı.

MELEN NEHRİ’NDE SU KRİTİK SEVİYEYE ULAŞTI

Sakarya’da da gece saatlerinden itibaren başlayan sağanak, Kocaali ilçesinde etkili oldu. Maden Islak Ağzı ve Demiraçma derelerinin debileri yükseldi, Düzce-Sakarya illeri arasından akan Melen Nehri kritik seviyeye ulaştı. Balıkçılar, teknelerini ağlarla köprü ayaklarına bağlayarak batmasına engel olmaya çalıştı.

Öte yandan Kirazlı Mahallesi’nde ağaçlar yola ve elektrik tellerine devrildi. Ulaşımda kısmi aksamalar yaşanırken, Kocaali Belediyesi ve SEDAŞ ekiplerinin müdahalesi sonucu mahalleye yeniden elektrik verildi.

Sigaraya 5 lira zam! Yeni fiyat listesi paylaşıldı

ZONGULDAK

Zonguldak’ta etkili olan sağanak sebebiyle kent merkezi ile Ereğli, Devrek, Gökçebey ve Çaycuma ilçelerinde de taşkınlar meydana geldi.

Devrek ilçesinde etkili olan sağanak sebebiyle vatandaşlar, iş yerlerini basan suyu tahliye etti.  Gökçebey ilçesinde de ilçe merkezinde yaşanan su baskınları sonrası belediye ekipleri tıkanan rögar kapaklarını açmak için çalışma yaptı. Yağışın etkilediği Çaycuma ilçesinde ise Çaycuma Çarşı Merkezi, Cumhuriyet Meydanı, İstasyon, Sanayi Sitesi ile tüm cadde ve sokaklar su altında kaldı.

Bodrum kattaki ev ve dükkanları su bastı. Araçlar su kapılıp sürüklendi. Esnaf kendi imkanları ile önlem almaya çalıştı. Ereğli ilçesinde de sağanak yağış sonrasında Çaylıoğlu beldesi ve Armutlucuma köyünde su taşkınları meydana geldi. Çaylıoğlu beldesinde köprüyü aşan sel suyu iş yerlerine girdi. Birçok bölgede heyelanlar meydana geldi. Bazı köylerde ise sel nedeni ile birçok evin boşaltıldığı öğrenildi.

Gürsel Tekin: Kılıçdaroğlu devam ettiği sürece aday olmam

ERZİNCAN

Erzincan’da öğle saatlerinde etkili olan sağanak ardından 25 ve 35’inci kilometrelerde, değişik noktalara selin taşıdığı çamur sebebiyle Erzincan-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı. Erzincan’da meteoroloji tarafından uyarısı yapılan sağanak öğle saatlerinde başladı. Kısa sürede etkili olan sağanak sebebiyle Erzincan-Sivas kara yolunun 25’inci kilometresindeki tüneller mevkisi ile 35’inci kilometredeki Sakaltutan Geçidi rampasına kadar 3 ayrı noktada sel meydana geldi.

Sel sularının taşıdığı çamur sebebiyle kara yolu ulaşıma kapandı. Ekiplerin iş makineleriyle yaptığı temizliğin ardından yol çift yönde kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

AKP zorda! Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek BAE’den sonra Katar’da

ÇORUM

Çorum’da dün gece etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Birçok bölgede su baskını yaşandı. Çorum’da etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü. Yağış nedeniyle araçlar yolda ilerlemekte zorlanırken, sokaklar ve caddelerden akan su nedeniyle, bazı ev ve iş yerlerinin bodrum ve zemin katlarını su bastı. Belediye ekipleri su basma ihbarları üzerine gece boyu tahliye çalışması yaptı.

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın yaptığı açıklamada, gece geç saatlerde başlayan sağanak sonrası kentin değişik bölgelerinden 37 ihbar aldıklarını ve ekiplerin belirtilen adreslere giderek su tahliyesini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bahçelievler Mahallesi Mehmet Akif Ersoy 1. Cadde’de de Mehmet Efe Apartmanı’nın istinat duvarı çöktü. Binadakiler büyük korku yaşadı.

Tunç Soyer: İmamoğlu’ndan farklı düşünüyorum

BARTIN

Sabah saatlerinde başlayan sağanak sebebiyle 3 saatte Bartın merkezde metrekareye 69 kilogram, Amasra ilçesine 117 kilogram, Kurucaşile ilçesine 73 kilogram yağış düştü. Sağanak yağış nedeniyle Batı Karadeniz Sahil Yolu’nun Bartın-Sinop bağlantı kesiminde bulunan Karaçay Deresi taştı. Derenin taşmasıyla asfaltta hasar oluştu. Karaçay Deresi’nin kenarında iş makinesiı imalathanesinde mahsur kalan 3 işçi, AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

Vücudunda hafif sıyrıkları oluşan 3 kişi hastaneye kaldırıldı. Fabrikadan çok sayıda köpek de kurtarıldı. Derenin taşması nedeniyle Karaçay piknik alanı tamamen su altında kalırken, piknik alanında bulunan köprü hasar aldı.

VALİ ARSLAN: ÇOK ŞÜKÜR CAN KAYBIMIZ YOK

Kurtarma çalışmalarını takip eden Bartın Valisi Nurtaç Arslan, “Karaçay deremizde büyük bir yükselme oldu. Şimdi dere inmeye başladı. 3 kişiyi fabrikadan kurtardık, ambulanslara aldık. Çok şükür can kaybımız yok”dedi.

Öte yandan Amasra ilçesine bağlı ‘Amasra Tüneli’nin girişine doğru akan su şelale görüntüsü oluşturdu. İlçeye bağlı Çakraz ve Göçkündemirci köylerinde çok sayıda ev ve tarla su altında kaldı. Göçkündemirci köyünde iş yerlerinde mahsur kalanlar iş makineleriyle kurtarıldı.

Bartın kent merkezinde Karaçay Deresi üzerinde bulunan Karadere Köprüsü’nden geçmeye çalışan bir otomobil köprünün korkuluklarına takıldı. İl genelinde çok sayıda köprünün yıkıldığı ve heyelanların yaşandığı öğrenildi.

BARTIN IRMAĞI 5 METRE YÜKSELDİ; EV VE İŞ YERLERİ BOŞALTILDI

Yoğun sağanak sebebiyle Bartın Irmağı 5 metre yükseldi. Irmak taşmaya başladı. Irmağın kenarında bulunan vatandaşların tahliyesi için çalışma başlatıldı. Bölgedeki ev ve iş yerleri boşaltılıyor. Belediye ekipleri, anonslarla vatandaşları Bartın Irmağı’nın yakınlarında bulunmamaları konusunda uyarıyor. Bölgede yoğun sağanak devam ediyor.

Kentte sağanağın ardından meydana gelen sel nedeniyle sular altında kalan sanayi sitesindeki işçiler helikopterle kurtarıldı.

KARABÜK

Karabük’te dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak taşkınlara neden oldu. Saatlerdir devam eden sağanak sonrası derelerin taşmasıyla Yenice, Yazıköy ve İncebacaklar mahallelerinde su baskınları yaşandı. Derelerin yanında bulunan bahçeler su altında kaldı. Karabük-Yenice ve Zonguldak -Karabük kara yolunun Kalabaklı mevkisi, sel nedeniyle yolda yaşanan çökmelerin ardından ulaşıma kapatıldı. Selin vurduğu bölgelerde Karayolları, İl Özel İdare ve DSİ ekipleri çalışma başlattı.

Karadeniz Bölgesi’ni sel vurdu. Dereler taştı, heyelanlar oldu. Samsun’da odun toplamak için dışarı çıkan bir kadın sele kapılarak hayatını kaybetti. Ardahan’da yıldırım isabet eden 15 yaşındaki çocuk öldü.

Heyelanlar nedeniyle, Karadeniz Sahil Yolu ve Zonguldak-İstanbul Karayolu ulaşıma kapanırken Çorum, Bartın, Sakarya, Karabük, Düzce, Erzincan ve Zonguldak’da kuvvetli sağanak yağışı devam ediyor. Yağış nedeniyle kentlerde maddi hasar oluştu.

KARADENİZ SAHİL YOLU İKİ YÖNLÜ TRAFIĞE KAPATILDI

Ordu’da etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezinden geçen bazı derelerde taşkın meydana geldi. Taşkın nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu Giresun ve Samsun olmak üzere iki yönlü trafiğe kapatıldı. Dün akşam itibariyle başlayan yağış nedeniyle Altınordu ilçesinden geçen Bülbül Deresi’nin bazı bölümlerinde taşkın meydana geldi. Dere üzerindeki köprülerin demir korkuluklarını yıkan su, cadde ve sokakları göle çevirdi. Taşkın nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı.

Taşbaşı Mahallesi’ndeki kilisenin yanından geçen derede de taşkın meydana geldi. Taşkın ile gelen su Karadeniz Sahil Yolu’nu göle çevirdi. Uluslararası konuma sahip olan yol hem Ordu-Giresun hem de Ordu-Samsun olmak üzere iki yönlü trafiğe kapatıldı.