Kanuni’nin portresi İngiltere’de: Açık artırmayla satılacak

Yayın tarihi: 23 Mart 2021 Salı 11:28 am - Güncelleme: 23 Mart 2021 Salı 11:28 am

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın portresi, İngiltere’deki Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkarılacak.

İngiltere’de bulunan müzayede evi Sotheby’s, “İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları” başlıklı koleksiyonunu 31 Mart 2021 tarihinde açık artırmayla satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Sotheby’s, aralarında Kanuni Sultan Süleyman’ın portresinin de yer aldığı İslam dünyası ve Hindistan ile ilgili 183 eseri açık artırmaya çıkaracağını duyurdu.

Müzayedede yer alacak olan Kanununi Sultan Süleyman portresinin ise  16. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Açık artırmaya yönelik yayımlanan katalogda, İtalyan ressam Cristofano Dell’ Altissimo tarafından yapılan portrenin, Medici Hanedanlığı için kopyalanan ve hala İtalya’nın Floransa kentindeki Uffizi Galerisi’nde bulunan, diğeri de Avusturya Habsburg Arşidükü 2. Ferdinand için kopyalanan ve Almanya’nın Innsburck kentindeki Ambras Kalesi’nde sergilenen Kanuni Sultan Süleyman portreleriyle ilişkili olduğu bildirildi.

BAKIR LEVHA ÜZERİNE ÇİZİLDİ

Kanuni Sultan Süleyman’a ait portrenin, diğer eserlerden farklı olarak bakır bir levha üzerinde çizildiği ve Kanuni’nin eser yapıldığı sırada 43 yaşında olduğu da edinilen bilgiler arasında. Eserin yapıldığı dönem aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman’ın Irak ile İran’ı fethettiği ve Preveze Deniz Savaşı’nda Papa ve müttefiklerini mağlup ettiği döneme denk geliyor.

ŞİMDİYE KADAR FRANSIZ AİLENİN KOLEKSİYONUNDAYMIŞ

Osmanlı ve Venedikliler arasındaki kültür ve sanat alışverişine de ışık tutacağı düşünülen portrenin, 19. yüzyıldan bu yana Fransız bir aileye ait koleksiyonda yer aldığı ve 60 bin ila 80 bin sterlinlik değerle satışa sunulacağı belirtildi.