‘Kamu kaynağından beslenen vakıfların adları hukuka aykırı şekilde gizleniyor’

Yayın tarihi: 6 Kasım 2022 Pazar 2:58 pm - Güncelleme: 6 Kasım 2022 Pazar 4:19 pm

Ekonomist Prof. Aziz Konukman, kamu kaynağından beslenen dernek ve vakıfların adlarının hukuka aykırı biçimde gizlendiğini ifade etti. TELE1’e konuşan Konukman, “Muhalefet bunların paylaşılması yönünde ısrarcı olmalıdır. ” diyerek çağrıda bulundu.

Ekonomist Prof. Aziz Konukman, vakıf ve derneklere isimleri verilmeksizin olağanüstü paralar aktarıldığını duyurdu. TELE1’den Beste Çelik’e konuşan Konukman, Sayıştay’ın uyarısına rağmen ilgili kuruluşların isimlerinin açıklanmadığını ifade etti.

Konukman şunları söyledi:

Sayıştay’ın en son 2021 genel faaliyet raporunda bu bilgi yer alıyor. 2023 bütçesi görüşülürken, 2021 yılının kesin hesaplarıyla ilgili kesin hesaplarıyla ilgili teklif de görüşülüyor. 2021 bitmiş, daha çok tartışılması gereken bir bütçe belgesi. 2023 öngörüleri içeriyor.

Geçmişin hesabı Meclis’te tartışılması gerekirken, Türkiye’de bu pek ciddiye alınmıyor. Ancak o yılın bütçesi tartışılıyor. CHP, kesin hesap kanun tekliflerinin görüşülmesi için bir komisyon önerdi ancak AKP’nin ağırlıklı olduğu Meclis bunu kabul etmedi. CHP’nin önerisi yerinde.

2021 Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu şöyle diyor; Kamu idarelerince hazırlanacak stratejik plan-performans faaliyet raporlarıyla ilgili yönetmeliğin 31’inci maddesi hükmü gereğince bütün kamu idareleri genel faaliyet raporunda yer alacak şekilde bütçeden yardım alan dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş ve sandık ve benzeri teşebbüslerin faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelere yer verilecek.

Sayıştay diyor ki; idareler kendisine bu bilgiyi verdiğinde raporunda yer veriyor. Fakat, 2019-2021 yıllarında eleştiri konusu edilmesine rağmen 2021 yılı genel faaliyet raporunda bu kapsamda yardım yapılan kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmeksizin sadece yardım yapan idarelerin açıklandığı görülmüştür. Bu durumun sorumluluk ilkesi gereği hesap verilebilirlik ve mali saydamlığı zedeleyecek nitelikte olduğu değerlendirilmektedir.

Yani idareler bildirmemiş diyor. Daha ne desin? Önceki yıllarda da Sayıştay’ın talepleri yerine getirilmemiştir. Bunu açık açık yazsanıza Sayıştay yetkilileri “Biz şu tarihten itibaren uyarmamıza rağmen kamu idareleri bu bilgileri kamuoyundan dolayısıyla Meclis’ten saklıyor” diye. Sayıştay Meclis adına denetim yaptığı için bu konuda çözüm önermek zorunda. Kanuna göre bu bilginin Meclis’e sunulması gerekiyor. İtiraz edilmesi gerekiyor.

2023 bütçesi Meclis’e sunuldu. Ancak dernek, sandık, vakıf isimlerinin hiçbiri Meclis’e sunulmadı. Bunlar bilinmeden analiz yapılamaz. Diyelim ki verdi; bu da yetmez. Bu ödeme bu kuruluşlara verilirken kamu yararı gözetmesine hangi ilkelerle karar verdin? Meclis’in ‘neden hep sana yakın kuruluşlara yardım yaptın?’ diye sorması gerekiyor. Bunlar ödediğimiz vergilerle toplanıp veriliyor.

MUHALEFETE ÇAĞRI

Muhalefetin bütçe parlamentoya sunulurken, bu sunulmayan listeyi, listenin hangi kriterle belirlendiğini, kriterlerini yitirmiş olan kuruluşlara yardımların devam edip etmediğinin bilgisini almak için ısrarcı olmaları gerekiyor. Bu sorun böyle ortadan kalkabilir. Sadece merkezi yönetimden değil, yerel yönetimler de bu kuruluşlara olağanüstü paralar aktarıyor. Bunların bilinmesi gerekiyor.

MHP vekili maden faciasında Sayıştay raporlarını gündeme getirenleri hedef aldı