Kaçak binalara yüzlerce polis koruması

Yayın tarihi: 13 Nisan 2023 Perşembe 2:41 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2023 Perşembe 4:23 pm

Üsküdar Kaymakamlığı, İBB’nin imar kanuna aykırı kafeyi yıkmasını polisle engelliyor. Kaçak yapının sahibi AKP’li aday adayı çıktı. Mahkeme yıkım kararı konusunda İBB’yi haklı bulmuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından şehre kazandırılan Üsküdar Meydanı’nın bütünlüğünü bozan işletmelerin yıkım işlemi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından alınan karar ile gerçekleştirilemedi.

Bölgedeki işletmeler hakkında alınan yıkım kararının iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran işletme sahiplerinin yürütmenin durdurulması talebi mahkeme tarafından reddedildi. Ancak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü aynı tarihte devreye girerek, kendisinin yetkili olduğunu öne sürüp, “yıkımın ileride telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açacağı” ifadesiyle Üsküdar Kaymakamlığı’na yazı yazarak güvenlik tedbirlerinin alınmasını istedi. Üsküdar Kaymakamlığı, polisi, zabıtanın önüne dikerek yıkım kararını günlerdir uygulatmıyor.

İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün “Bu yıkımı durdurmak hukuki değil. Davayı kazanmamıza rağmen yıkımı gerçekleştiremiyoruz. Biz yıkımı yapmakla mesulüz” dedi.

Üsküdar sahildeki kaçak kafenin işletmesinin AKP’den milletvekili aday adayı olan Burak Baloğlu’na ait olduğu ortaya çıktı.

Üsküdar’dan İBB’ye bir engel daha! Zabıtalar karşı karşıya geldi

‘YIKIMI DURDURMAK HUKUKİ DEĞİL’

Mahkemenin 6 Nisan 2023 tarihli kararı, İBB’yi haklı bulduğu, imar kanununa aykırılığını tespit ettiği kaçak kafenin yıkımına bir kez daha engel olundu. İBB ekipleri yasal işlem gerçekleştirmek için 10 Nisan 2023’te kafeye gitti. Yıkım işlemine gerçekleştirmek isteyen İBB personeli, Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen emniyet ekipleri tarafından engellendi.

İBB Ekipleri Kuşkonmaz Camii bitişiğindeki kaçak kafenin tahliye ve yıkımı için harekete geçti. Mimar Sinan tarafından inşa edilen Şemsi Ahmed Paşa Camii’nin bitişiğine bulunan ve Üsküdar Meydanı’nın bütünlüğünü bozan kaçak yapıların, yıkım işlemi mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşemedi. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün, “Bu yıkımı durdurmak hukuki değil. Davayı kazanmamıza rağmen yıkımı gerçekleştiremiyoruz. Biz yıkımı yapmakla mesulüz” dedi. Engelleme 3 gündür devam ediyor.

İBB’den mahkemeye itiraz: Üsküdar Belediyesi sahte belgeyle başvurdu

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI

Hafta başından bu yana tahliye ve yıkım için bölgeye giden İBB ekipleri, Üsküdar Kaymakamlığı’nın direktifiyle görev yapan polisleri karşısında buluyor. İBB’nin Üsküdar Meydan düzenlemesi içinde kalan ve 431 Adadaki 4 Kafe, 359 ve 367 Ada içinde kalan 3 işletme için de süreç devam ediyor. Ayrıca işletmelerin bazılarının mülkiyeti İBB’ye ait durumda.

Üsküdar Belediyesi bölgeye ilişkin imar planı değişikliği de yapıldı. Yapılan değişiklik Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca değişiklik hemen onaylandı. Buna göre plan değişikliği yapılan 431 adadaki 4 Kafe, 359 ve 367 Ada içinde kalan 3 işletme korumaya alındı.

Konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Murat Ongun ise “Üsküdar Sahil’deki Mimar Sinan eseri Tarihi Kuşkonmaz Camii’nin yanındaki kaçak kafeler mahkeme kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Üsküdar Belediyesi ve Kaymakamlığınca ısrarla korunuyor. İBB’nin yıkım ekiplerine günlerdir hukuksuz şekilde engel olunuyor” ifadelerini kullandı.

İBB’nin yıkmak istediği kaçak kafeleri AKP’li belediye ve bakanlık kurtardı