İYİ Partili Yılmaz faiz artırımını TELE1’e değerlendirdi: İki kötünün bir arada olduğu dönemi yaşıyoruz

Yayın tarihi: 18 Mart 2021 Perşembe 3:22 pm - Güncelleme: 18 Mart 2021 Perşembe 4:59 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz artırımına karşı söylemlerine rağmen Merkez Bankası faizi yüzde 2’lik bir artışla yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltti. TELE1’e konuşan İyi Partili Durmuş Yılmaz bu kararın doğru olduğunu belirterek “2017’deki 7,4’lük bedelini ödüyoruz” dedi.

Merkez Bankası (TCMB), 2020 Aralık ayından beri yüzde 17 düzeyinde tuttuğu politika faizini 200 baz puan arttırdı, yüzde 19’a yükseltti. İYİ Partili Durmuş Yılmaz Merkez Bankasının aldığı kararı TELE1’e değerlendirdi. Yılmaz, Merkez Bankası’nın aldığı faiz artırımı kararının amacının enflasyonun aşırı yükselmesi ve yurttaşları  Türk Lirasında tutma çabası olduğunu belirtti.

Yılmaz, ekonominin içinde bulunduğu koşulların faiz artırımından ziyade faiz düşürecek konjektür de olduğunu belirterek, “2017 yılındaki kredi genişlemesinin ortaya çıkarttığı yüzde 7.4’lük büyümenin bedelini ödüyoruz. Bu 7.4’lük büyüme ekonominin potansiyel büyümesini sekteye uğrattı” dedi.

Merkez Bankası Erdoğan’ı dinlemedi, faizi artırdı

Enflasyonun yüksek ve ekonominin de büyümediğine işaret eden Yılmaz, “İki tane kötünün beraber yaşandığı bir ortamdayız dolayısıyla biz enflasyonu kontrol altına almadan sürdürülebilir uzun vadeli büyümeyi de sağlayamıyoruz. O nedenle şu anda bedelini ödediğimiz yüksek faizin enflasyonu düşürecek şekilde sürdürülmesi ve bu enflasyon kontrol altına alındıktan sonra da ekonomik büyümenin tekrar ivmelemesi ve potansiyelinin arttırılması gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.