İtalya’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazananı belli oldu

Yayın tarihi: 29 Ocak 2022 Cumartesi 10:38 pm - Güncelleme: 29 Ocak 2022 Cumartesi 11:11 pm

İtalya’da Sergio Mattarella yeniden Cumhurbaşkanlığına seçildi.

İtalya’da cumhurbaşkanlığına Sergio Mattarella seçildi. İtalya’da mevcut Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, partilerin talebi üzerine ikinci dönemde de görev almayı kabul etmesinin ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki 8. turda yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

İtalya Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’na göre, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 hayat boyu senatör, alt kanat Temsilciler Meclisine üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla oluşan 1009 üyeli seçici mecliste, bu akşam 8. tur oylama yapıldı.

Bugün yapılan ve sonuçsuz kalan 7. tur oylamada, görev süresi 3 Şubat’ta sona erecek 80 yaşındaki Cumhurbaşkanı Mattarella, önceki turlarda olduğu gibi bu turda da en çok oyu (387 oy) alan isim oldu.

TEKLİFİ KABUL ETTİ

İtalyan basınında çıkan haberlerde, Başbakan Mario Draghi’nin liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortağı 6 parti, 7. tur oylama devam ederken, Mattarella’nın bir kez daha seçilmesi konusunda uzlaştığı, partilerin grup başkanlarının Mattarella’ya giderek kendisini aday göstermeyi teklif edecekleri yazılmıştı.

Başbakan Draghi’nin de Mattarella’yı telefonla arayarak, ülkede istikrarın bozulmaması için bir kez daha seçilmeye davet ettiği belirtilmişti.

Mattarella’nın teklifi kabul etmesinin ardından seçim 8. turda sona erdi. 759 oy alan Mattarella ikinci kez cumhurbaşkanı oldu.

Reyting uğruna 18 yaşındaki genç kadını ifşa ettiler