İşverenden sendikaya fıskiyeli engel! “Tazyikli bir şekilde su açılıyor”

Yayın tarihi: 6 Ekim 2023 Cuma 11:35 am - Güncelleme: 6 Ekim 2023 Cuma 11:35 am

Öz İplik İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bayır, örgütlenme çalışması yaptıkları Tekirdağ’da bir tekstil fabrikası önünde basın açıklaması yaptı. Fabrika yöneticilerinin ise sendikacıları fabrika çevresine yaklaştırmamak için yol boyunca döşedikleri fıskiyeleri çalıştırdığı görüldü.

Tekirdağ’daki Işıl Tekstil Fabrikası çalışanları bir süre önce Öz İplik İş Sendikası’na üye oldular. Bunun üzerine işverenin işçilere baskı yapmaya başladığı öne sürülürken Öz İplik İş Sendikası Genel Sekreteri Bünyamin Bayır, “İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlükleri engellendi” dedi.

“FABRİKA ÖNÜNE FISKİYE DÖŞETTİLER”

İşçilerinin sendikayla temas etmesini, işçilerin sendikacılara yaklaşmasını engellemek için ve sendikacıları fabrikaya yaklaştırmamak için fabrikanın önüne su fışkiyeleri döşettiğini de kaydeden Bayır, “Normal şartlarda çimleri, çiçekleri, ağaçları, toprağı sulamak için temin edilen ve kullanılan bu fıskiyeler, sırf sendikal hareket engellensin diye asfalt yola doğru döşetilmiş. Sendika yetkililerimiz fabrika önüne yaklaştığı vakit tazyikli bir şekilde su açılıyor” diye konuştu.

“İŞÇİLERE SESİMİZ GİTMESİN DİYE MÜZİK YAYINI YAPTILAR”

Bayır, “Yıllardır aynı olan işçi servis güzergahlarını değiştirerek fabrikanın arka tarafından çıkışları yaptırdılar. İşçilere sesimizin ulaşmasını engellemek için fabrika girişlerine hoparlör koydurarak müzik yayınlarına başladılar. Bunların hiçbirinin geçerli bir sebebi yok. İşveren aleni bir şekilde sendikalaşmayı engellemek istiyor” şeklinde konuştu.

“SUÇ İŞLİYOR”

“Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır” diyen Bayır, “Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor. Işıl Tekstil Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayılı Yasa’nın 25. maddesi olan ‘sendikaya üye olma’ özgürlüğü ihlal ediyor Işıl yetkilileri söz konusu davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesine göre kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor” ifadelerini kullandı.

Fabrika önündeki açıklamanın ardından bir süre slogan atan sendika temsilcileri daha sonra alandan ayrıldı.

İş yerinden parasını isteyen gençlere bıçaklı sopalı saldırı!