İstihdam paketleri işsizliği önlemiyor

Yayın tarihi: 15 Haziran 2020 Pazartesi 4:02 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2020 Pazartesi 4:06 pm

Her istihdam paketi işsiz ordusuna yüz binler ekledi. Hükumet halkın cebinden alıp patronlara teşvik dağıtarak istihdam yaratma hayaline devam ediyor. Son 10 yılda her yıl en az 1 istihdam paketi açıklandı ama sorun giderek büyüyor.

Ekonomi istihdam yaratmıyor. Nüfus artıyor, tarımda sorunlar bitmiyor, kente göç hızlanıyor. Bunlara rağmen istihdam edilenler de işini kaybediyor.

2018 yılı Mart ayında 28,5 milyonun çalıştığı Türkiye, 2020’nin Mart ayında 26,1 milyonun çalıştığı bir ekonomiye dönüştü. 2 yılda 2,5 milyon insanın işini kaybettiği ülkede işsiz sayısı da aynı hızda artıyor.

Ancak hükümetin bu soruna karşı çözüm olarak bulabildiği tek çözüm 10 yıldır aynı. Son 10 yılda her yıl en az 1 adet “istihdam paketi” açıklayan hükümet, bu paketlerde işverene teşvik vererek işsizliği azaltacağını umdu.

TÜİK’in açıkladığı enflasyona Hazine bile inanmıyor

VAATLERİN HİÇ BİRİ TUTMADI

Her pakete ayrı isimler verildi. “burası Türkiye, burada iş var” paketinden tutun da ‘istihdam kalkanı’na kadar her pakette halka tek bir şey vadedildi; işsizlik oranı tek haneli rakamlara inecek. Vaatlerin hiç biri tutmadı ama hayal tacirliği sürüyor.

İstihdam paketleri tarihi fiyaskolarla dolu ama işverene teşvik dağıtarak istihdam yaratılabileceği umulmaya devam ediyor.

Birgün’ün haberine göre, 2008-2009 krizinin ardından 2l010 yılında Türkiye yüzde 8,9 büyüdü dönemin hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, ilk hedefi işsizlik oranını tek haneye düşürmek olan bir istihdam paketi açıkladı.

Sürekli artarak yükselmeye devam eden işsizlikle beraber iktidar istihdam teşvik paketlerini açıklarken, hepsi de işverene teşvik dağıtmanın bir aracı haline geldi.
2019 yılı ocak ayından sonra şubat ayını da yüzde 14,7’yle kapatarak tarihinin en yüksek seviyesinin binde bir altındaki pozisyonunu korumuş oldu.

İşsiz sayısı 2019 yılı şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişiye ulaştı.

Aynı dönemde kamu istihdamı yüzde 21,6 artış gösterirken istihdam oranı yüzde 46,6’dan yüzde 44,8’e geriledi.

Bu tarihte ekonominin dümenine geçen Berat Albayrak şubatta “burası Türkiye, burada iş var” paketini açıkladı. Paketin içeriğinde istihdam seferberliği vardı,
2019’da 2,5 milyon yeni istihdam yaratacaklarını iddia etti.

Ancak 1 yıl önce 28 milyon 870 bin kişi olan istihdam sayısı ekim 2019’da yaklaşık 500 bin kişi azalarak 28 milyon 343 bine indi.

Şimdi ise yine Berat Albayrak istihdam kalkanı paketi açıkladı. Paketin temelinde kamu bankaları eliyle patronlara teşvik var.

Her istihdam paketi işsiz ordusuna yüzbinler ekledi. Hükümet halkın cebinden alıp patronlara teşvik dağıtarak istihdam yaratma hayaline devam ediyor.

Ancak sorun giderek büyüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre martta yüzde 13,2 olan işsizlik oranı DİSK-AR’ın rakamlarına göre geniş tanımlı yüzde 39’a çıkmış durumda.