İşte önümüzdeki 500 yıl için deprem riskinin en düşük olduğu şehir

Yayın tarihi: 13 Nisan 2023 Perşembe 12:52 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2023 Perşembe 12:52 pm

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener önümüzdeki deprem açısından en güvenli yerin Kahramanmaraş olduğunu söyledi. Özener bir defa daha 7,7’lik bir deprem olması için en az 500 yıl geçmesi gerektiğini kaydetti.

Kayseri Melikgazi Belediyesi ve Kandilli Rasathanesi işbirliğiyle “Depremde Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz’ adlı seminer düzenlendi. Melikgazi Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de katıldı.

Depremde yitirdiğimiz can sayısına yenileri eklendi

EN GÜVENLİ YER KAHRAMANMARAŞ

Özener, deprem hakkında yaptığı açıklamada önümüzdeki 500 yıl için en güvenli yerin Kahramanmaraş olduğunu söyledi.

Özener açıklamalarında şu fideleri kullandı:

“İnsanlarımızın psikolojisine baktığımızda belki siz de aynı psikolojidesinizdir. Dükkanlara yani AVM’lere giremiyorsunuz. En ufak bir deprem büyük bir deprem olacak mı, bitecek mi, yarın deprem olacak mı psikolojisine gidiyorsunuz. İnsanlar o kadar çok takip ediyor ki eskiden kimsenin umurunda olmayan 2,9’luk depremler de ‘acaba büyük deprem mi geliyor?’ düşüncesine giriliyor. Lütfen bu düşünceden çıkın. Bu yan gelip, yatın demek değil. Kayseri deprem sıralamasında yukarılarda değil. Deprem sıralamasında Kayseri mütevazi yerlerde. Marmara var, Doğu Anadolu’da farklı yerler var. Deprem konusunda Kayseri olarak çok öncelikli değilsiniz. Araştırmalarda da öyle çok önde değilsiniz. Bir depreme 2045’de olmaz demek ne kadar yanlışsa, bu fay 7,7’lik deprem üretecektir demekte o kadar yanlıştır. Basın mensubu arkadaşımız biraz önce ‘Herkes şimdi Maraş’tan kaçıyor’ diye bir soru sordu. Aslında önümüzdeki 500 yıl için en güvenli yer Maraş’tır. Bir daha o büyüklükte bir deprem olması için 500 sene geçmesi lazım” 

Depremzedenin ‘çadır’ isyanı! “Hepsi su doldu nasıl yatacağım”