Depremde yitirdiğimiz can sayısına yenileri eklendi

Yayın tarihi: 5 Nisan 2023 Çarşamba 9:31 am - Güncelleme: 5 Nisan 2023 Çarşamba 9:50 am

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 50 bin 399 yurttaşın hayatını kaybettiği açıklandı.

Kahramanmaraş’ta  7.7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon ve Türkiye’nin güney ve doğusunda hissedildi. Depremlerde 50 bin 399 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 444 binanın da yıkıldığı belirtildi. Depremde şu ana kadar açıklanan ölü sayısı 17 Ağustos 1999 Gölcük depremindeki ve 33 bin kişinin öldüğü Erzincan depremindeki ölü sayısını geçti. Felaketin ardından 10 il afet bölgesi ilan edilirken, depremin 10’uncu gününde Elazığ da afet bölgesi ilan edildi.

AFAD’dan alınan bilgiye göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun büyük büyük bölümünden hissedildi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.4 açıkladıktan sonra 7.7 olarak revize etti. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener “Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz. Bu depremin Akdeniz bölgesinde Tsunami’ye yol açabileceği uyarısını verdik” dedi.

Naci Görür TBMM’de AKP’yi uyardı: Kalıcı konutların hepsi aktif fay hatlarıyla kaplı

AFAD: SİVAS GÜRÜN AFET BÖLGESİNE DAHİL EDİLDİ

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “5’in üzerinde artçı sarsıntılar hissedebiliriz. Vatandaşlarımız hasarlı binalardan uzak durmalı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının meydana geldi. 4 ayda kaydedilecek deprem sayısı, 17 günde gerçekleşti.” dedi. Tatar, Sivas’ın Gürün ilçesinin afet bölgesine dahil edildiğini duyurdu.

“ANTAKYA’NIN YÜZDE 80’İ BOMBOŞ KALACAK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Can kaybının 50 bin 399’a yükseldi. Vefat az açıklanıyor sözleri spekülasyon, kimliklendirme sürüyor, sayı güncellenebilir.” dedi.

Soylu, “Kimse ümitsiz olmasın, Hatay bizim mirasımız. Hatay eskisinden güçlü şehir olacak. Antakya’nın yüzde 80’i bomboş olacak, Hatay tarımdan ekonomiye kadar ihya olacak.” açıklamasında bulundu.