Belgeselde yayınlandı: İşte 75 bin yıl önce yaşamış neandertal kadının üç boyutlu yüzü

Yayın tarihi: 2 Mayıs 2024 Perşembe 3:36 pm - Güncelleme: 2 Mayıs 2024 Perşembe 3:36 pm

Irak’ta bir kazıda bulunan neandertal kadın iskeletinin yüzünü üç boyutlu olarak yeniden oluşturuldu. “Shanidar Z” diye adlandırılan iskeletin kafatası, “Neandertallerin Sırları” adlı yeni Netflix belgeselinin bir parçası olarak 3D görünümü ile yeniden yaratıldı.

Birleşik Krallık’ta çalışmalarını sürdüren bazı bilim insanları, Kuzey Irak’ta bir mağarada buldukları ve Shanidar Z adını verdikleri kadın iskeletinden yola çıkarak, 75 bin yıl önce yaşamış kadının yüzünü yeniden modellediler.

Webtekno’nun haberine göre, yapılan incelemelerde kadının öldüğünde kırklı yaşlarında olduğu ortaya çıkarken bedeninin alt kısmının, 1960’lı yıllarda Amerikan Arkeolog Ralph Solecki tarafından yapılan kazılarda çıkarıldığı düşünülüyordu. Zagros Dağları üzerinde bulunan mağaraya, politik karışıklıklar yüzünden ancak 50 yıl sonra geri dönebilen araştırmacılar, kadının iskeletinin üst yarısına da ulaşmıştı.

40 BİN YIL ÖNCE KAYBOLDULAR

Neandertallerin soyu, bundan yaklaşık 40 bin yıl önce gizemli bir şekilde kayboldu. Birkaç bin yıllık kısa bir süre boyunca bugünün insanları olan Homo Sapiens ile neandertaller birlikte yaşadı. Öte yandan bu fosil bazı tartışmaları da yeniden alevlendirecek gibi. Shanidar neandertalleri, bu canlıların da bir kültürü olduğu, ölülerini gömdükleri ve yaşlılarına da baktıkları yönündeki iddiaların temelini oluşturuyordu. Kaba, güdük ve vahşi oldukları düşünülen neandertaller ile ilgili çalışmalar, tahminlerimizden farklı olabileceklerini gösteriyor.

NETFLİX İLE KARŞIMIZA ÇIKTI

Toplanan parçalardan oluşturulan yüz ise neandertallerin karikatürize edilen özelliklerini taşıyor: devasa bir burun, yayvan bir yüz, küçük gözler. Tamamen korunmuş bir neandertal örneği olmadığı için elimizde nasıl göründüklerine dair sadece teoriler bulunuyor. Shanidar Z, Netflix’in “Neandertallerin Gizemi” adlı belgeselinde de karşımıza çıkıyor.

Belgeselde, yaklaşık 40.000 yıl önce nesli tükenen Arkaik insanların bir alt türü olan Neandertallerin neden yok olduğu ele alınıyor. Belgesel izleyicilere, Neandertaller hakkında bilinmesi gereken her şeyi, onlar hakkındaki yanılgıları ve daha önce hiç bilinmeyenlere bir yolculuğu anlatıyor.

Koronavirüs DNA’sı Neandertallerden miras çıktı

Kaynak: Webtekno