İstanbul Barosu alkol yasağını yargıya taşıdı

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2023 Perşembe 3:56 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2023 Perşembe 3:59 pm

İstanbul Valiliği’nin 2005’teki açık alanda alkol yasağı genelgesini ‘hatırlatmasıyla’ tartışmalar sürerken İstanbul Barosu da kararı yargıya taşıdı, genelgenin iptalini istedi.

İstanbul Valisi Davut Gül’ün 17 Ağustos 2023 tarihinde yayınladığı “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgesiyle halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki tüketiminin yasaklanması kararı yeniden gündeme geldi.  30 Mart 2005 tarihli 5236 sayılı kabahatler kanunuyla park, bahçe, mesire alanı gibi halka açık alanlarda alkol tüketimi yasaklanmıştı. Yeni bir genelge ile tekrar gündeme gelen yasağın gerekçesi ile ilgili de olaylara karışan şahısların çoğunlukla alkollü olduklarının tespit edilmesi olarak gösterildi.

Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı’ndan alkol yasağı tepkisi! “Hiç kimse Kadıköy’de ne içildiğine ne giyildiğine karışamaz”

617 TL PARA CEZASI

Genelgede 5326 sayılı Kabahatler Kanununun “sarhoşluk” başlıklı 35’inci maddesinde sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye kolluk görevlileri tarafından 617 TL idari para cezası verileceği, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulacağı da ifade edildi.

İSTANBUL BAROSU YARGIYA TAŞIDI

İstanbul Barosu İstanbul Valiliğinin tartışmalı ‘alkol genelgesiyle’ ilgili harekete geçti. Baro tarafından yapılan açıklamada yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıldığı ifade edildi.

TİP İstanbul Valiliği’nin alkol yasağı genelgesini yargıya taşıyor!

Açıklamada şunlara yer verildi:

“30.08.2023 tarihinde İstanbul Valiliği tarafından alkol yasağı genelgesi olarak basın ve kamuoyunda yer alan “Alkol Satışı Ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” konulu 17.08.2023 tarihli genelge ile “alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmelerin dışında park, piknik ve mesire alanı, sahil bandı, plaj vb. alanlarda çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek amacıyla alkol satışı ve tüketilmesinin önlenmesi, bahsi geçen yerlerde emniyet/jandarma ve zabıta birimleri tarafından sorumluluk alanlarında etkin bir şekilde denetimlerin yapılarak asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi, Kanun, Yönetmelik ve Genel Emir hükümlerine uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem yapılması istenilmiştir.”

Hukukçular ‘açık alanlarda alkol yasağı’nı TELE1’e değerlendirdi

Açıklamanın devamındaysa genelgenin hukuki boyutuna ilişkin değinildi: “Genelge ile Anayasa’nın 20. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. maddesi ile güvence altına alınmış olan özel yaşamın gizliliğine müdahale edilmektedir. Anayasa’nın 6. maddesi uyarınca Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.”

Açıklamanın son bölümünde “İstanbul Barosu olarak kişilerin yaşam biçimlerine müdahale eden bu genelgenin iptali ile yürütmesinin durdurulması istemli olarak İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde 2023/1991 Esas numarası ile dava açılmıştır” denildi.