Hukukçular ‘açık alanlarda alkol yasağı’nı TELE1’e değerlendirdi

Yayın tarihi: 30 Ağustos 2023 Çarşamba 4:04 pm - Güncelleme: 30 Ağustos 2023 Çarşamba 5:09 pm

Özel Haber: Nilay Göl

İstanbul Valiliği‘nin park, piknik yeri, mesire alanı ve plaj gibi halka açık alanlarda alkollü içki tüketilmesini yasakladığı iddia edildi. Dün çıkan haberlerin ardından basın açıklaması yapan İstanbul Valiliği, “Valiliğimizce alınan alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır” diyerek 4250 sayılı kanunu hatırlattıklarını belirtti.

Hukukçular, “İstanbul Valiliği park, sahil gibi halka açık alanlarda alkollü içki içmeyi yasakladı” iddiasını tele1.com.tr’den Nilay Göl‘e değerlendirdi.

Avukat Celal Ülgen, “Bir taraftan alkol satışından yüksek vergi alacaksın ve bütçene büyük katkı sağlayacaksın, öbür taraftan da asayişi alkolün bozduğunu söyleyerek açık alanlarda içilmesini yasaklayacaksın. İptale mahkum bir karardır” derken; avukat Feyza Altun ise İstanbul Valiliği’nin basın açıklamasını hatırlatarak herhangi bir yasağın söz konusu olmadığını belirtti.

CELAL ÜLGEN: BUNLAR BİR HUKUK DEVLETİNE YAKIŞMAYAN ŞEYLER

“Bu kararın gerekçesinin bir idari işlemde bulunması gereken karakterleri taşımadığını görüyorum. Bu nedenle de bir kişi idari mahkemeye başvurduğu zaman normal ölçülerde bu kararın iptal edilmesi gerekir” diyen Ülgen, sözlerine şöyle devam etti:

“İstanbul Valiliği’nin yapmış olduğu açıklamada ‘kadına şiddeti önlüyoruz’ demesi biraz komik olmuştur. Bunları söylemek hem kadına karşı şiddetin hem de asayişin bozulmasının kökenlerine ve nedenlerine inilmemiş olduğunu göstermesi açısından da ibret vericidir. Ayrıca kararın ilginç yönü de şu; bir kimsenin ayılıncaya kadar yani sarhoşluğu geçinceye kadar gözaltında tutulacağı. Bu da hukuki açıdan büyük bir sakınca. Bunlar bir hukuk devletine yakışmayan şeyler.”

FEYZA ALTUN: İSTANBUL VALİLİĞİ’NİN BÖYLE BİR YASAK KOYMAYA HUKUKEN YETKİSİ YOKTUR

İstanbul Valiliği’nin Kabahatler Kanunu maddeleri kapsamında sorumluluk hatırlatması yaptığını belirten Altun, “Valilik, açık bir şekilde yasak olmadığını belirtmiş. Kaldı ki İstanbul Valiliği’nin böyle bir yasak koymaya da hukuken yetkisi yoktur. Böyle bir yasak koyup, ‘içki içmek yasaktır’ şeklinde bir ceza kesse de bu cezalar hukuken geçerli değildir. Geçerli kabul edildiği takdirde de iptal edilmeye mahkum kararlardır bunlar” dedi.

 

İstanbul Valiliği’nin açık alanda alkol yasağına tepki yağdı!