İSKİ’den İstanbullulara şartlı tavsiye: Musluk suyu içilebilir

Yayın tarihi: 20 Aralık 2021 Pazartesi 12:01 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2021 Pazartesi 12:07 pm

İstanbul’un suyu test edildi, İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu bir şart açıklayarak “İstanbul’da musluk suyunu rahatça içilebilir” dedi.

İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, şebeke suyunun rahatlıkla içilebileceğini söyledi. Her gün 100 numune alınarak İstanbul’un suyunun test edildiğini belirten İSKİ yetkilileri, vatandaşların tesisatının temiz olması gerektiğini vurguladı.

15 milyonu aşan nüfusu ile günlük ortalama 3 milyon metreküp su tüketiminin gerçekleştiği İstanbul’da musluklardan akan su, İSKİ’nin su laboratuvarlarında test ediliyor.

Bu laboratuvarlarda, musluklardan akan suyun kalitesinin izlenmesinin yanında, ham su kaynaklarındaki su kalitesi mikrobiyolojik açıdan gözlemleniyor.

İSKİ laboratuvarında ağır metallerden toksinlere, mikrobiyolojik analizlerden suyun tadına, kokusuna ve kirletici parametrelere kadar birçok analiz yapılabildiği kaydedildi.

TESTLERDE NEYE BAKILIYOR?

İSKİ’nin laboratuvar ünitesinde şehre verilen içme suyunun her gün farklı noktadan numuneler alınarak analiz edildiğini belirten Mermutlu, “Suya tat ve koku veren zararlı maddelerin analizini yapıyoruz. Milyarda bir mertebede suyun içerisinde kirletici olup olmadığına bakıyoruz. Tespitleri yapılıyor ve kamera altından inceliyoruz. Şebeke hatlarında kirlilik varsa o şebeke hatlarını boşaltıp yıkıyoruz. Mikrobiyolojik analiz yaptığımız ve test ettiğimiz suyumuzu rahatlıkla içebiliyoruz” dedi.

“MUSLUK SUYU İÇİLEBİLİR” DEDİ, UYARDI

Yılda yaklaşık 25 bin numunede 96 farklı parametrede 300 bin analizin yapıldığını belirten Mermutlu, “Suyumuz bütün parametrelere uygun. Sudaki kirleticileri hassas şekilde ölçüyoruz. Vatandaşımızın deposu 6 ayda bir düzenli yıkanıyorsa, tesisatları yeniyse suyu rahatlıkla içebilirler. Depo ve tesisatlar temizse musluk suyu rahatlıkla içilir” diye konuştu.

Mermutlu, daha sonra çeşmeden akan suyu içti.

İSKİ’den su zammı açıklaması