İş Hukuku rafa kalkmadı, fırsatçı işverenlere dikkat!

Yayın tarihi: 8 Mayıs 2020 Cuma 12:26 pm - Güncelleme: 8 Mayıs 2020 Cuma 12:35 pm

Hüseyin İrfan Fırat

Küresel bir salgına dönüşen Covid-19’un yarattığı içinde bulunduğumuz sıkıntılı dönem devam ediyor. Diğer taraftan salgının yarattığı ekonomik yansımalarda tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de derinden hissediliyor.

Bu etki elbette ki güçlü ekonomiler ile bizim gibi kırılgan yapıya sahip ekonomiler arasında farklı hissediliyor ama ortada şöyle bir gerçek var ki bu sancılı dönem şüphesiz ki her krizde olduğu gibi yine en çok çalışan kesimi vurdu.

İşsiz sayısı katlanmakla kalmadı, getirilen geçici düzenleme ile ücretsiz izine sevk edilen, ücretinin sadece belirli bir kısmını kısa çalışma ödeneği ile alan, ya da ücretsiz izinde sadece 39 TL cep harçlığı alabilen bir kesim ortaya çıktı.

Kaynağı işsizlik sigortası fonu olan kısa çalışma ödeneğine 3 milyon çalışan için başvuruldu. Ödemelerin başlandığından söz edilse de halen pek çok irili ufaklı kuruluşta çalışan işçiler hesaplarına kısa çalışma ödeneklerinin yatmadığı gerekçesi ile işverenlerine, İŞKUR’a ya da alo 170 hattına başvurup ödeneklerinin akıbetini soruyorlar.

Asıl işlevi İş ve İşçi bulmaya aracılık etmek, İşçi şikayetlerini almak, işten çıkarılanlara işsizlik ödeneği ödemek olan Türkiye İş Kurumu’nun da alt yapısı itibarı ile böyle 3 milyon kişilik bir devasa ödenek talebi karşısında yetersiz kaldığı gerçeğini kabul etmek gerekiyor. Telefonlara dahi cevap veremiyorlar, verdiklerinde de karşınıza çıkan memurlar sorular karşısında çaresiz kalıyorlar.

Yani Bakanın basına zaman zaman yaptığı ödemelere ve sürecin kısaltılacağına ilişkin açıklamaların tersine daha pek çok çalışanın yaklaşık 2 aydır çalışamamalarına veya kısmi çalışıyor olmalarına karşın ellerine kısa çalışma ödeneği geçmedi.

Diğer taraftan Covid-19’un çalışma hayatımızda yarattığı kaosu fırsat bilen kimi işverenlerin çalışanlarına karşı İş Hukuku’nun sanki askıya alındığı gibi bir tavır içerisinde olduklarını gözlemliyoruz. Bu sonuca çalışanlardan gelen soruların içeriğinden varabilmek kolayca mümkün oluyor.

Yani kendi alacakları konusunda son derece şahin olan kimi kuruluşlar konu işçi ücretlerine geldiğinde kolaylıkla krizi bahane ederek işçiye karşı edimlerini yerine getirmeyebiliyorlar.

Çalışanların bu dönemde en çok yakındıkları konular kriz bahane edilerek ücretlerinin ödenmemesi ve/veya geç ödenmesi, fazla mesai ve genel tatil ücretlerinin ödenmemesi, ücretlerinden indirim yapma teklifi, işten çıkarılmalarına karşın işçilik alacaklarının ödenmemesi gibi konular.

Bu şikayetler aslında normal dönemlerde de en sık karşılaştığımız işçi yakınmaları olmakla birlikte, görünen o ki bazı kötü niyetli işverenler bu kaotik dönemi fırsat bilip nasıl olsa herkesin işi başından aşkın (örneğin İŞKUR)  kimse kimseye ödeme yapmıyor mantığıyla İş hukuku’nun adeta askıya alındığı izlenimi yaratmaya çalışıyorlar.  Hatta daha da öteye giderek “işçilere bildiğin yere şikayet et seninle kim ilgilenecek” diyen işverenler olduğunu biliyoruz.

Bu tür durumlarla karşı karşıya kalan işçi arkadaşlarımız şunu bilmeliler ki her kriz döneminden bu tür kötü niyetli işverenlerle karşı karşıya kalmak mümkündür. Sakın ola ki şikayetimizi böyle bir dönemde kimse duymaz gibi düşüncelere kapılıp hakkınızı aramaktan vaz geçmeyiniz.

İşçi şikayetleri bilindiği gibi Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Türkiye İş Kurumu ve Alo 170 hattına yapılabilmektedir. Ayrıca dava öncesi arabuluculuk kurumuna başvuru yapmak ve buradan sonuç alınamadığında İş Mahkemeleri’nde dava açabilmek mümkündür.

Dünyada Sanayi Devrimi’nin ardından ortaya çıkan ve temel amacı işçiyi korumak olan İş Hukuku’nun ülkemizde de 84 yıllık bir geçmişi vardır. Bu süre içinde her ne kadar yıpratılmaya, esnetilmeye çalışılsa da böylesine eski bir müessesenin ortadan kaldırılması ya da yokmuş gibi davranılması mümkün değildir. Tüm çalışanlar hakları için mücadeleye etmeye devam etmeliler ve hukuksal zeminde hak arama araçlarını sonuna kadar kullanmayı sürdürmeliler.