İngiltere’de bakteri nedeniyle tahliye edilen sığınmacılar yüzer gemiye geri çağrıldı

Yayın tarihi: 11 Ekim 2023 Çarşamba 10:16 am - Güncelleme: 11 Ekim 2023 Çarşamba 10:16 am

İngiltere’de içme suyundaki bakteri nedeniyle yüze gemi Bibby Stockholm‘dan tahliye edilen sığınmacılar geri çağrıldı. Yetkililerin 39 sığınmacıya tebligat gönderdiği öğrenildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, ağustos ayında Bibby Stockholm gemisine yerleştirildikten 4 gün sonra içme suyunda tespit edilen ve bir çeşit akciğer hastalığına sebep olan lejyonella bakterisi sebebiyle tahliye edilen sığınmacılara tebligat gönderdi. Tebligat gönderilen 39 sığınmacıya 19 Ekim’de gemiye dönmeleri gerektiği bilgisi iletildi.

İngiltere basınındaki haberlere göre, 11 Ağustos’ta tahliye edilen sığınmacılara gönderilen tebligatta, gemiyi istedikleri zaman terk edebilecekleri ancak giriş ve çıkışlarda imza atmaları gerektiği ifadelerine yer verildi.

“BU BİR GÖZALTI YA DA TUTUKLULUK DEĞİL”

Bakanlığın tebligatında, söz konusu uygulamanın ‘bir gözaltı ya da tutukluluk’ olmadığı, gemide konaklamaya tabi tutulanların çeşitli aktivitelerden yararlanabileceği ancak odalarını paylaşmak zorunda kalabilecekleri bilgisi de yer aldı.

AĞUSTOS AYINDA LEJYONELLA SEBEBİYLE BOŞALTILMIŞTI

İngiltere, ülkedeki yaklaşık 50 bin sığınmacının konaklaması için askeri tesislerdeki kullanılmayan binalar ile mavnalar üzerine inşa edilmiş yüzen yapılarda göçmenleri ağırlama kararı almıştı. Ülkede otellerde tutulan sığınmacıların ‘yüksek maliyet’ nedeniyle taşınması kararı alındığı açıklanırken, Bibby Stockholm gemisi de bu amaç doğrultusunda sığınmacıların yerleştirileceği ilk gemi olarak gündeme gelmişti.

Güneydeki Portland Limanı’nda demirli gemiye 39 kişiden oluşan ilk sığınmacı grubu 7 Ağustos’ta gelmeye başlamış, ilk etapta 50 sığınmacının yerleştirilmesi planlanan ‘yüzer kamp’, 11 Ağustos’ta içme suyu sisteminde bulunan lejyonella bakterisi nedeniyle boşaltılmıştı.

YANGIN GÜVENLİĞİ SORUNLARIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Yangın güvenliği sorunları nedeniyle daha önce iki kere sığınmacıların gelişi ertelenen, lejyonella nedeniyle iki ay boş kalan Bibby Stockholm, 18-65 yaş arası erkek sığınmacıları ağırlayacak. Gemide kalması planlanan 500’e yakın sığınmacının 18 ay içinde Bibby Stockholm’e getirilmesi hedeflenirken, 2 binden fazla sığınmacının ise Lincolnshire ve Essex bölgelerindeki iki hava üssündeki kullanılmayan binalara taşınması planlanıyor.

Ülkedeki göçmen ve sığınmacı hakları örgütleri ve insan hakları kuruluşları ise sığınmacıların gemilerde barındırılmasının insanlık dışı olduğunu vurgulayarak, Bibby Stockholm’e ‘cezaevi gemisi’ ismini taktı. (AA)

İngiltere mültecilerin yerleştirildiği ‘yüzer kampı’ boşalttı