IMF’den AB’ye bütçe açığı uyarısı

Yayın tarihi: 5 Eylül 2022 Pazartesi 6:55 pm - Güncelleme: 5 Eylül 2022 Pazartesi 7:02 pm

IMF, AB’ye bütçe kurallarını güncellemesi ve bütçe açığı yüksek olan ülkelerin bütçe açıklarını düşürmesi uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) Mali Çerçevesinin Reformu-Mali Kuralların ve Kurumların Güçlendirilmesi raporunu yayınladı. Raporda, AB’nin mevcut mali kurallarının bütçe açıklarının sınırlandırılmasında bir miktar etkiye sahip olsa da, parasal birliğin istikrarını tehdit eden ve kırılganlıklar ortaya koyan bütçe açıkları ve borç oranlarını engellemediği belirtildi.

Dünya’nın aktardığına göre AB mali çerçevesinin finansal riskleri kontrol altına almak ve üretimi istikrara kavuşturmak konularında başarısız bir geçmişe sahip olduğu anımsatılan raporda, “AB mali çerçevesinin reforma ihtiyacı var.” ifadesi kullanıldı.

Raporda mali çerçevenin istikrar için yeterli araçları sağlamadığı, düşük reel faiz oranlarının Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika araçlarını zorladığı ve bu nedenle de enflasyon hedefinin tutturulamadığı kaydedildi.

Euro Bölgesi’nde makroekonomik şokları yumuşatmak için bir istikrar aracı kurulmasının önemine işaret edilen raporda, bunun COVID-19 gibi ani ekonomik şoklara karşı bir koruma sağlayabileceği, ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele girişimlerinin finansmanına da katkı verebileceği bildirildi.

Raporda, yüksek kamu borcu olan AB ülkelerinin bütçelerini 3 ile 5 yıl arasında dengelemelerinin önemi vurgulandı.

Tarihinin en büyük buhranını yaşayan Sri Lanka’ya IMF’den kredi