İlber Ortaylı’dan ‘Atatürk’ yorumu: Ermeniler tarihin bazı safhlarını iyi bilmiyorlar

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2023 Cuma 3:37 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2023 Cuma 3:37 pm

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Disney Plus’ın, Ermeni lobilerinin provokatif paylaşımları sonrası dünya geneli yayınlayacağı ‘Atatürk’ dizisini platformdan çekme kararına ilişkin, “Tarihin bazı safhalarını kendileriyle ilgili olduğu halde iyi bilmiyorlar” dedi.

Disney Plus’ın, global mecra üzerinden tüm dünyada yayınlayacağı ‘Atatürk’ dizisini, ABD Ermeni Ulusal Komitesi’nin provokatif paylaşımları sonrası platformdan çekme kararı aldı. Platforma çok sayıda tepki gelirken Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da Sözcü Tv’de katıldığı canlı yayında konuya ilişkin konuştu.

“Türkiye Ermenileri Türkiye tarihini iyi biliyorlar. Dünyada pek böyle değil. Ermeniler, tarihin bazı safhalarını kendileriyle ilgili olduğu halde iyi bilmiyorlar. Çok global, toptancı tarih bakışları var o da ciddi bir tetkike dayanmıyor” değerlendirmesini yapan Ortaylı şunları söyledi:

“ERMENİ ÇEVRELERİNDEKİ SÖYLEM RESMİ SAVUNMA DEĞİL”

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı, Türkiye mareşali, Osmanlı Ordularının güzide Generali ve birinci Cihan Harbi sıralarında Tümen Komutanı olan Yarbay, sonra Albay Mustafa Kemal Bey; Ermeni konusundaki rolü üzerinde kendisi için bugün kullanılan sözler Ermeni lobisi tarafından kendisine söylense bunlara cevap vermez. Çünkü resmi tutum bu konudaki Ermeni iddialarını Türkiye de kabul etmiyor. Ermeni deportasyonunun olduğu ileri sürülen tarihte Mustafa Kemal Bey, hepimizin bildiği gibi Balkan Savaşı’nın hemen ertesidir ve Sofya’ya ataşemiliter olarak tayin edilmiştir. Bu bir sürgündür bir sır değil. İttihat ve Terakki komitesiyle hemen hemen çok sıkı ilişkilerin hepsini kesmiştir. Enver Bey’in son politikalarıyla Talat Paşa da hem fikir değildir. Savaş başlar başlamaz da bütün muharip subaylar gibi ‘beni cepheye tayin edin’ dedi. Bunu talep etmek onun görevidir, görevden çok hakkıdır, inkar edilemez. Dolayısıyla merkezi hükümetteki hiçbir karar ve de işlemle alakası yoktur. Buna rağmen Ermeni çevrelerinde yurt dışında ‘Ermeni katili’, ‘Ermeni katliamını tertipleyen’ filan gibi söylemler var, uzaktan yakından alakası yok. Bu bir resmi savunma değildir.

“ERMENİ LOBİSİNİN KENDİNE GÖRE BİR DRAMI VARDIR”

‘Bununla bir yere varamazlar. Çünkü savunmayı yapan veya bir tezi savunanların, kuruluşların kendi mazilerine, ne iş yaptıklarına bakılır. Ermeni lobisinin kendine göre bir dramı, pozisyonu vardır. Mustafa Kemal Paşa için ileri sürülen bu iddianın objektif tarih gerçeklikleriyle alakası yoktur. Ciddi alınmanın mümkün olmadığını söylemek istiyoruz.”

Ermeni lobisinin geri adım attırdığı Disney’e boykot çığ gibi büyüyor! İmza kampanyası başlatıldı