Ermeni lobisinin geri adım attırdığı Disney’e boykot çığ gibi büyüyor! İmza kampanyası başlatıldı

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2023 Cuma 12:57 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2023 Cuma 1:02 pm

Disney Plus, Ermeni lobilerinin provokatif paylaşımları sonrası dünya geneli yayınlayacağı ‘Atatürk’ dizisini platformdan çekme kararı aldı. Kararın ardından binlerce kullanıcı üyeliklerini sollandırdı. İktidar ve muhalefetin de kitlesel boykot çağrısı yapması bekleniyor. Öte yandan Disney Plus’n lisansının iptali de gündemde.

Disney Plus’ın, global mecra üzerinden tüm dünyada yayınlayacağı ‘Atatürk’ dizisini, ABD Ermeni Ulusal Komitesi’nin provokatif paylaşımları sonrası platformdan çekme kararı alması gündemdeki yerini koruyor.

Disney’in kararı milyonlarca yurttaşın tepkisine neden oldu. Disney’e üye olan çok sayıda abone üyeliklerini sonlandırırken, platform tüm tepkilere rağmen Ermeni lobilerinin istediği kararı aldı. Platformdan çekilen ‘Atatürk’ dizisinin, 29 Ekim itibarıyla FOX TV’de yayınlanmasına karar verildi.

Disney Plus’tan TELE1’e özel açıklama! Atatürk dizisi için nabız ölçülüyor

ERMENİ LOBİSİ ABD MEDYASI ÜZERİNDEN PROVOKASYON YAPTI

Ermeni lobisinden isimler de Disney+’ın geri adım atmasından sonra Amerikan medyasına açıklamalarda bulundu. Ermeni lobisinin Washington’daki aktif gruplarından ANCA’nın Yönetici Direktörü Aram Hamparian bir açıklamada bulundu.

Hamparian, “Atatürk’ün Disney tarafından resmedilmesi korkunç bir öneri. Onun soykırım yaptığını görmezden gelerek geri kalanları öne çıkarmak yaptığı şeylerin normalleştirilmesi riskini ortaya çıkarır. Şimdi bu konuda ulusal ya da uluslararası bir tartışma olması iyi bir şey” dedi.

Dizinin kaldırılması için büyük lobi yapan ANCA’nın yöneticisi, “Türkiye, Atatürk’ü George Washington gibi göstermek için özel bir çaba sarf ediyor” ifadelerini kullandı.

CHP’den Disney Plus’a bir ‘Atatürk’ tepkisi daha

RTÜK İNCELEME BAŞLATTI

Yaşanan gelişmeler üzerine Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) da Disney Plus için harekete geçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, platform hakkında inceleme başlattıklarını açıkladı. Yetkililerden savunma isteyeceklerini bildiren Şahin, “Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır” dedi.

DISNEY YETKİLİLERİ MECLİS’E ÇAĞRILACAK

Hem iktidar hem de muhalefet partilerinin tepki gösterdiği karar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınacak. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, “Meclis açıldığında Disney Plus Türkiye yetkililerini çağırıp iptal gerekçelerini komisyonumuza açıklamalarını isteyeceğiz” dedi.

LİSANS İPTALİ GÜNDEMDE

Provokatif karar alan Disney’in lisansının da önümüzdeki günlerde iptal edilmesi bekleniyor.

Galatasaray Zalgiris maçında Disney’e gol! “Geldikleri gibi giderler”

MEMLEKET PARTİSİ’NDEN PROTESTO

Memleket Partili gençler Disney Türkiye temsilciliğinin bulunduğu bölgede protesto eylemi gerçekleştirdi. Gençler, “Atatürk’ü anlatmaya Hollywood’un perdeleri yetmez” yazılı pankart açarak Disney’i protesto etti.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Sosyal medyadaki tepkilerin yanı sıra Disney Plus’ın kararı Change.org’da da protesto edildi. “Atatürk’e yapılan saygısızlık affedilemez. Bye bye Disney+ #DisneyİptalEt” başlığıyla başlatılan imza kampanyasında üyelere ‘boykot’ çağrısı yapıldı.

İMZA KAMPANYASINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

 

ÜNLÜ İSİMLERDEN TEPKİ YAĞDI

Öte yandan sanat, akademi ve siyaset dünyasından çok sayıda ünlü isim Disney Plus’ın kararını protesto etti.

Sosyal medyadan platformu eleştiren bazı ünlü isimler şunlar:

Prof. Dr. Naci Görür: Disney +’ın Atatürk Dizisini yayınlayacağım deyip vazgeçme kararını kınıyorum. M. Kemal Atatürk milletimizin en önemli değerlerinden biridir. Hiç bir güç onu kalbimizden söküp atamaz.

Sinan Akçıl: Gazi’mizin serisi Disney’de yayınlansın, sinema filmi promosyonunu kabul etmiyorum. Oyuncu tayfasından cılız sesler çıkıyor. Sebep, ‘Disney kapısı yüzümüze kapanmasın’. Özel hayatımda çok az oyuncu ile görüşüyorum, doğru karar vermişim

Fatih Altaylı: Disney bizim 100 yıldır Atatürkçü yapamadığımız bir güruhu bir günde Atatürkçü yaptı.

Mustafa Sandal: Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çekilen dizinin lobi faaliyetleriyle engellenmesi kabul edilemez bir rezilliktir! Atatürk yoksa, biz de yokuz! Zaten içerik de yerlerde. Disney+ iptal et geçsin gitsin!

Demet Akalın: Bu doğruysa bye bye Disney!

Norm Ender: Zaten 20. yüzyılın dahisi Atatürk’ün yaptıklarını layığıyla aktaramayacaklardı.

Derya Uluğ: “Gereken yapıldı. Üyeliğimi iptal ettim. ‘Geldikleri gibi giderler’

Flaş… Karar uygulanırsa CHP Disney için boykot çağrısı yapacak