İlber Ortaylı: Böyle abdest alınan yerde, böyle peşkir gelir

Yayın tarihi: 2 Şubat 2022 Çarşamba 10:24 am - Güncelleme: 2 Şubat 2022 Çarşamba 10:25 am

Prof. Dr. İlber Ortaylı, gündemde tartışmalara neden olan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyaretinde 10 yaşındaki çocuğun kürsüden oy istemesi ile ilgili sorulan soruya “Böyle abdest alınan yerde, böyle peşkir gelir” diyerek çocukların siyasete karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki günlerde yaptığı Rize ziyareti sırasında 10 yaşında bir çocuğun sahneye çıkarılıp eline mikrofon verilerek iktidar için oy istemesi ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na ‘hain’ demesi Türkiye’nin gündeminde büyük yankı uyandırdı. Siyasetçiler ve vatandaşların büyük tepki gösterdiği olaya, bir tepki de tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan geldi. Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuşan Ortaylı, çocukların siyasete karışmamasını gerekçe gösterip andımızı kaldırmak isteyenlerin, 10 yaşındaki çocuğu kürsüye çıkarıp mikrofon verdiğini hatırlattı.

“10 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA MEHMET AKİF ERSOY OKUTTURULUR”

Ortaylı şunları söyledi: “10 yaşındaki çocuklar siyasette kullanılmaz. Çocuğun durumu kullanılır, çocuklar açtır, okulsuzdur, korunaksızdır bu siyaset konusu yapılmalıdır ama çocuğun bizatihi kendine siyasi nutuk attırılmaz. Siz Atatürk’ün Andını kaldırmışsınız, sonra 10 yaşında çocuğu çıkarıp siyaset konuşturuyorsunuz, olmaz. Fransa’da halk tepki gösterdi, Bakan gitti. Bizde Ata’dan dedeye kadar okuduğumuz Öğrenci Andı, ‘Siyasettir, çocuk siyasete karıştırılmaz’ diyerek kaldırılıyor, 10’uncu Yıl Nutku kitaplardan çıkarılıyor ve hiçbir şekilde gereken tepki gösterilmiyor. Sonra ’10 yaşında çocuk siyasete karıştırıldı’ diye kızılıyor. 10 yaşında çocuğa kahramanlık şiiri okutturulur, Mehmet Akif Ersoy okutturulur, Ömer Bedrettin şiiri, Nazım Hikmet okutturulur. Güzel okursa alkışlanır, gülümsenir medeniyet budur. Böyle kel alaka siyasi laf, kendisinin bilmediği şeyleri tekrarlatıp gülmek zevzekliktir. Aynı şekilde 10 yaşında çocukların okumasının milli terbiye, yurttaşlık terbiyesi bakımından çok anlamlı olduğu Öğrenci Andı’nın ortadan kaldırılması da zevzekliktir. Bunları yaparak neyi ispat etmek istiyorsunuz akıl karı değil. Çocuklarla uğraşmayın, yemesine içmesine, tatil, spor yapmasına dikkat edin yeter.”

Özgür Özel: Soylu’nun sahneye çıkarılan çocukla fotoğrafı var

“BÖYLE ABDEST ALINAN YERDE BÖYLE PEŞKİR GELİR”

Ortaylı Öğrenci Andı’nın kaldırılmasına gereken tepkinin verilmediğini vurgulayarak, “Ne var, okulda Türk olduğunu söylüyor, büyüklerimi saymak, küçüklerimi sevmek diyor, bunu mu kaldırıyorsun? Şimdi tepki gösteriliyor. “Böyle abdest alınan yerde, böyle peşkir gelir” atasözünü bilirsiniz.” dedi.

“‘YASAKLAYALIM’ DİYEMEZSİN”

Milli Eğitim Bakanlığı‘na imam hatiplerde Türkçe konuşulmasının yasaklanmasını öneren bir ismin Bakan Yardımcısı olarak atanması ile ilgili görüşlerini paylaşan Ortaylı, “Bu dil konusunda öyle zorlama yapılmaz. Oturursun savunursun, konuşursun fakat “yasaklayalım” diyemezsin. Milli Eğitim Bakanlığı’nın son derece zavallı bir durumu vardır. Eğer yeni gelen Bakan bunu değiştirmezse çok şaşarım. Mesleğiyle ilgili kitaplar yazmış bir mühendis, ciddi eğitimli genç bir insan.” ifadelerini kullandı.

“BAZILARI DA BAŞKA TÜRLÜ ÇEKER, BİLEMEYİZ “

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İmamoğlu’nun kar yağdığı gece balıkçıya gitmesi hakkında “Biz senin gibi kafayı çekmeye gitmiyoruz” laflarının hatırlatıldığı Ortaylı, “Bu memlekette kar yağdığı zaman herkes saçmalar. Bütün yollar durur, bırakın sokağı insanlar evlerde donar. Ben hatırlıyorum bundan evvelki bir kış aniden kar bastırdı, Kağıthane’de evlerde insanlar dondular. Asansörler çalışmıyor, yemek yok, bakkallar bitmiş, iki gün battaniyeye sarınarak oturdu insanlar. Bir sel oluyor, evler gidiyor. Dere yatağına ev yapılmış, hükümet nasıl kurtaracak? Kafayı çekme konusuna gelince, bazıları da başka türlü çeker, biz herkesin ne çektiğini bilmeyiz” dedi.

Kılıçdaroğlu’na ‘hain’ dedirtilen çocuğun babası suç örgütü üyesi çıktı

“ÖNEMLİ OLAN ATATÜRK’ÜN BAŞARDIĞI İŞLERDİR”

Atatürk için “içki içerdi” sözü bazılarının dilinden düşmüyor. Atatürk içer mi, içmez mi beni hiç alakadar etmiyor. Türkiye Mareşali, Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük adamlar için daha saygılı davranılması beklenir, bu kadar açık! Ben bu tip söylemlerin bazı etnik sorunları olan birkaç kitleyi ve zümreyi etkilemek dışında bir faydası olduğunu zannetmiyorum. Onun için hiç uğraşmam, çünkü adamlar tahta kafalıdır, anlamaz, işlerine de gelmez. Atatürk’ü sarhoş gören mi var, masasında ne içerse içer, kimseyi alakadar etmez. Önemli olan başardığı işlerdir.

“FETÖ SAYESİNDE MAKAM KAPAN İNSANLAR VAR”

“Fethullah Gülen’e en yakın isimlerden biri” olarak bilinen Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı’na tekrar atanması ile ilgili yorumlarda bulunan Ortaylı, “’FETÖ bitmeyecek mi’ diyorsunuz, niye bitsin? Bu işlerden çıkar sağlayan, beleş geçinen, makam kapan insanlar var. Vazifeleri, misyonu, durumu, kalkınma düzeyi, tarihi birikimi itibarıyla Türkiye’nin bunlara fırsat vermesi çok garip. Şimdi bunu temizlemek dururken bu bir çıkıyor, bir iniyor. Demek ki kontrol edemediğimiz bir ülke bu ve insanlar bunun farkında değiller. Üniversitede sınıfa girdiğin zaman onların kopyasıyla okula giren insanlar karşında oturuyor. Üniversitede bunu gördüm ben. Kopya çekerek girdiler, bu bilindi, açığa da çıktı, hukuk kararıyla belli oldu. ÖSYM Başkanı da bunun için görevinden atıldı, bunlar belli. Bu adamların ne olduğu her zaman biliniyordu, fevkalade kalitesizlerdi, hiçbir şey yapılmadı bunlara. Kopya çektiler, uzaklaştırma cezaları tatbik edilmedi. Şimdi böyle bir üniversite dururken neyin kıyametini koparacaksın?” Kopya çekerken yakalanırlardı, ceza verilmezdi. Siz daha eğitim düzeyinde temizleyememişsiniz bu işi, bunlar çok açık.

Erdoğan’ın mikrofon uzattığı küçük çocuk Kılıçdaroğlu’na ‘hain’ diyerek iktidar için oy istedi