İktidar bir yandan, fırıncılar bir yandan halkın ekmeğiyle oynuyor

Yayın tarihi: 22 Ocak 2021 Cuma 11:13 am - Güncelleme: 22 Ocak 2021 Cuma 11:13 am

İstanbul Halk Ekmek büfelerinin İstanbullulara ucuz ekmek satmasına iktidarın yanı sıra İstanbul Fırıncılar Odası da karşı çıkarak, engellemeye çalışıyor. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, İBB’nin mobil hizmet araçları ile halka ucuz ekmek satmasını hakaret olarak nitelendirerek, “Her İHE aracının karşısına 2 araç çekerek ekmek satışı yaparız. Hem de İHE’nin satış fiyatı ile” açıklamasında bulundu. Çetin’in sözlerine yurttaşlar tepki göstererek, “Demek fırıncılar isterlerse ekmeği halk ekmek fiyatına çekebiliyorlarmış. Maliyet artışı gerekçeli zamların altı boşmuş” dedi.

İBB Meclisi’nde “İstanbul Halk Ekmek büfelerinin sayısı arttırılsın” önerisi, AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti. İmamoğlu ise İstanbul Halk Ekmek (İHE) büfelerinin önündeki kuyruklara son vermek ve halkın ucuz ekmeğe rahat bir şekilde ulaşabilmesi için 40 mobil büfeyi hizmete sokmuştu.

AKP iktidarından halkın ucuz ekmeğine darbe

Ancak AKP iktidarı jet hızıyla harekete geçti ve Tarım ve Orman Bakanlığı genelge yayınlayarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘ucuz ekmek’ girişimini engellemek için seyyar araçlarda ekmek satışını yasakladı.

İktidarın yanı sıra İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin de 13 Ocak tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İBB’nin halka ucuz ekmek ulaştırma çabalarını “göstermelik bir hareket” olarak yorumladı, ancak kendilerinin de İHE satış fiyatı ile İHE araçları karşısına çıkabileceklerini ifade etti.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Erdoğan Çetin açıklamasında, “İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İHE’nin mobil araçlarla ekmek satışına başlamış olması, hiçbir gerekçe ile açıklanamayacak kadar basit ve göstermelik bir harekettir. Eğer bu koşullarda, seyyar araçlarla ekmek satışı yapılabilecekse, @ist_firincilar odası olarak her ihe aracının karşısına 2 araç çekerek ekmek satışı yaparız. Hem de İHE nin satış fiyatı ile” ifadelerini kullandı.

Çetin’in bu itiraf niteliğindeki açıklamasına sosyal medyadan yurttaşlar tepki göstererek, “Demek fırıncılar isterlerse ekmeği halk ekmek fiyatına çekebiliyorlarmış. maaliyet artışı gerekçeli zamların altı boşmuş. Bu itirafın gelmesine ve halkın sağlıklı koşullarda ekmek almasına vesile olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na teşekkürler.” dedi.

Çetin’in açıklamasına Ekşi Sözlük yazarlarından gelen tepkilerden bazıları şöyle:

 

MURAT ONGUN: UCUZ EKMEK HİZMETLERİ HER KOŞULDA SÜRDÜRÜLECEKTİR

İBB Sözcüsü Murat Ongun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda genelgeye rağmen halka ucuz ekmek hizmetini her koşulda sürdüreceklerini belirterek, “İstanbul Halk Ekmek, mobil hizmet araçları ile İstanbullulara sağlıklı ve ucuz ekmek hizmetini her koşulda sürdürecektir. Vatandaşlarımız kamuoyuna yansıyan haberlerle ilgili endişe etmesin. Gerekirse ihtiyaç duyduğunuz ekmeği evinize teslim ederiz” ifadelerini kullandı.