ikas duyurdu: Türkiye en çok pazartesi günleri online alışveriş yapıyor

Yayın tarihi: 6 Mart 2023 Pazartesi 1:26 pm - Güncelleme: 6 Mart 2023 Pazartesi 1:26 pm

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Türkiye 2022 e-ticaret verileri 10 online alışverişten 7’sinin mobilde yapıldığını gösterirken en çok satışın pazartesi günü gerçekleştirildiği görüldü. Yeni nesil e-ticaret altyapısı ikas’ın CEO’su Mustafa Namoğlu, 2023 e-ticaret trendlerini, istatistikleri ve e-ticaret düzenlemesinin etkilerini değerlendirdi.

Son yıllarda hem Türkiye’de, hem de dünyada büyük bir ivme yakalayan e-ticaret sektörüne ilişkin veri, beklenti ve trendler, her ölçekten işletmenin ilgi odağı oldu. Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Türkiye 2022 e-ticaret verileri de ülkemizde sektörün durumuna ışık tuttu. Ocak-Haziran 2022 döneminde 10 online alışverişten 7’sinin mobilde yapıldığı görülürken, en çok satışın pazartesi günü yapılması dikkat çekti. Yeni nesil e-ticaret altyapısı sağlayıcısı ikas’ın CEO’su Mustafa Namoğlu, 2023 e-ticaret trendlerine, 2022 e-ticaret verilerine ve yeni yürürlüğe giren e-ticaret düzenlemesinin yansımalarına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

E-TİCARET YAPAN İŞLETME SAYISI YARIM MİLYONA YAKLAŞTI

Ticaret Bakanlığı’nın E-Ticaret Bilgi Platformu üzerinde paylaştığı 2022 ilk yarısı verileri, e-ticaret yapan toplam işletme sayısının 488.706 olduğunu gösterdi. Yalnızca kendi e-ticaret sitesini kullanan, pazaryerlerinde satış yapmayan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıtlı işletme sayısının ise 15 bini aştığını ortaya koydu.

Pazaryerlerinin daha çok müşteriye ulaşmak ve platformların sunduğu olanaklardan yararlanmak isteyen işletmeler için güçlü bir satış kanalı oluşturduğuna dikkat çeken Mustafa Namoğlu, Buna rağmen yüksek komisyon ödemek istemeyen küçük ve orta ölçekli işletmeler, yeni nesil e-ticaret altyapılarını kullanarak kolaylıkla kendi e-ticaret operasyonlarını kurabiliyor. Bu da aracıya, yani pazaryerlerine olan bağımlılığı azaltıyor. 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe giren e-ticaret düzenlemesi de içerdiği pazaryerlerine yönelik reklam, sektör, indirim kampanyası kısıtlamalarıyla KOBİ’ler için bir teşvik oldu” diye konuştu.

TÜRKİYE E-TİCARETTE EN ÇOK BEYAZ EŞYA VE KÜÇÜK EV ALETLERİ SATIN ALIYOR

Bakanlık verilerine göre, e-ticaretten payı en çok beyaz eşya ve küçük ev aletlerinin aldığına dikkat çeken ikas CEO’su Mustafa Namoğlu, Bazı sektörler öne çıksa da e-ticaret bize her ürünün bir alıcısı olduğunu gösterdi. Örneğin 2023 trendleri arasında da öne çıkan dropshipping, stoksuz satış yöntemiyle Çin’de üretilen bir mutfak gereci, Avrupa’da çok kolay alıcı bulabiliyor. Tüketiciler yüzlerce markadan binlerce ürün seçeneğine birkaç dokunuşla ulaşabilirken, satıcılar da portföylerini popüler ürünlerle çeşitlendirerek e-ticarette gidecekleri güzergâhı belirleyebiliyor. Bu gibi içgörüleri elde etmede yeni nesil e-ticaret altyapıları tarafından sağlanan veri analizi araçlarını kullanmak önem arz ediyor. Ayrıca 2023 e-ticaret trendleri arasında ürünler için oluşturulan ve TikTok gibi mecralarda yayımlanan kısa video içerikler de potansiyel müşteri ediniminde rol oynayan araçlar arasında öne çıkıyor” diye konuştu.

“REKABETTE ÖNE GEÇMEK İÇİN KESİNTİSİZ BİR DENEYİM ŞART”

Fiziksel mağazaların kasasında alışverişten vazgeçmenin pek tercih edilmediğini ve e-ticaretin bu yönüyle de ayrıştığını söyleyen Mustafa Namoğlu, E-ticarette kullanıcıların alışverişten vazgeçmesi için 2 saniyelik bir gecikme dahi yeterli olabiliyor. Bu da rekabetin giderek arttığı bir sektörde rakiplerin önüne geçebilmek için kusursuz ve kesintisiz bir deneyim sunmayı başarının anahtarına dönüştürüyor” dedi.

E-ticaret, ödeme altyapıları, lojistik süreçleri, depo operasyonları ve müşteri desteği gibi pek çok aşamayı içeriyor. Bu noktada mobil kullanılabilirlikten yapay zeka (AI) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi teknolojilerle zenginleştirilen alışveriş deneyimlerine, ödeme güvenilirliğinden platform hızına kadar pek çok faktörün devreye girdiğini hatırlatan ikas CEO’su Mustafa Namoğlu, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: Yeni nesil e-ticaret altyapısı sunan ve kısa zamanda başarılı şirketlerin tercihine dönüşen ikas olarak geliştirdiğimiz entegrasyon altyapılarıyla müşterilerimizin e-ticaret ve e-ihracat için ihtiyaç duyduğu tüm araçları tek platformdan, sürpriz ücretler olmadan, sınırsız ürün ekleme ve sınırsız trafik hakkıyla sunuyoruz.”