İçişleri’nden ‘Market genelgesinde sigara yasağı var mı?’ sorusuna yanıt

Yayın tarihi: 4 Mayıs 2021 Salı 2:24 pm - Güncelleme: 4 Mayıs 2021 Salı 7:30 pm

İçişleri Bakanlığı’nın 81 İl Valiliğine ‘Market Tedbirleri’ konulu genelgeye göre, cuma gününden itibaren zincir ve süper marketlerde zorunlu temel ihtiyaç ürünleri dışında ürün satışı yapılamayacak. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, genelgede sigaraya ilişkin bir kısıtlama olmadığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine ‘Market Tedbirleri‘ konulu genelge gönderdi. Cuma gününden itibaren zincir ve süper marketlerde zorunlu temel ihtiyaç ürünleri dışında ürün satışı yapılamayacak. Bu ürünler, alkollü ürünün yanı sıra elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye gibi malzemeler olarak sıralandı.

ZORUNLU İHTİYAÇ HARİCİNE SATIŞ İZNİ YOK

Genelgeye göre marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. Marketler 7 Mayıs’tan itibaren alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanında elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim gibi ürünleri satamayacak. Genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması sırasında marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek amacıyla ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

*Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.
*7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.
*Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.
*Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak.
*Başta zabıta görevlileri ve kolluk kuvvetleri olmak üzere denetim ekiplerince bu hususa ilişkin tebliğler ve kontroller eksiksiz yerine getirilecek. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

“SİGARA YASAĞI SOSYAL MEDYA DEDİKODUSU”

Ancak sosyal medyada sigara satışına yönelik de bir kısıtlama geleceği konusu gündem oldu. İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, ”Marketlerde sigara satışına yasak mı geliyor” sorusuna yanıt verdi. Çataklı, market önlemlerine yönelik son yayınlanan genelgede, sigara yasağına ilişkin bir kısıtlama olmadığını belirtti. Çataklı, ‘bu yöndeki tezviratların sosyal medya dedikodusundan ibaret olduğunu’ söyledi.

“ONLINE SATIŞ DEVAM EDECEK”

Alınan tedbirlerin canlı bir süreç içerisinde gerçekleştiğini belirten Çataklı, ”Nerelerin kapanıp kapanmayacağı, cumartesi – pazarın aynısı tam kapanma sürecine yansımış oldu” dedi. Yeni bir genelgeyle hangi ürünlerin alınıp satılabileceğini belirlediklerini ve amacın kalabalık oluşmasını engellemek olduğunu ifade eden Çataklı, ”Online alışverişlerle ilgili durum şu an söz konusu değil” dedi.

İçişleri Bakanlığı’ndan “market” genelgesi! Sadece “temel ihtiyaçlar” satılacak