Hüsnü Mahalli Leyla Zana’nın Nevruz’daki sözlerini yorumladı

Yayın tarihi: 24 Mart 2024 Pazar 3:36 pm - Güncelleme: 24 Mart 2024 Pazar 3:36 pm

Haber: Özlem Aktürk

Son dönemin en fazla konuşulan tartışmalarından çözüm sürecine geri dönüşün içeride ve dışarıda konuşulduğunu söyleyen gazeteci Hüsnü Mahalli, “Leyla Zana’nın bu sözlerinden önce de Hakan Fidan’la İbrahim Kalın’ın ABD’de olduğu sıralarda da bile konuşuldu” ifadelerini kullandı.

Yıllarca siyasetten uzak kalan Leyla Zana, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Nevruz’un da “Yeni bir barış sürecine hazır mısınız?” Diyerek yeni bir ‘çözüm süreci’ne yeşil ışık yaktı. Leyla Zana’nın konuşması tartışmayı yeniden alevlendirdi ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın DEM Parti’ye belediyelerine kayyum atamama sözü verdiği iddiaları yeniden gündeme geldi.

Gazeteci Hüsnü Mahalli Zana’nın sözlerini değerlendirdi. TELE1 ekranlarında konuşa Mahalli şunları söyledi:

“HAKAN FİDAN VE İBRAHİM KALIN ABD’DE İKEN DE KONUŞULDU”

Barış sürecine dönmek, 2011 Oslo sürecine dönmek deyince haklı olarak içeride ve dışarıda bunlar konuşuldu. Hatta Leyla Hanım’ın bu sözlerinden önce de Hakan Fidan’la İbrahim Kalın’ın ABD’de olduğu sıralarda da bile konuşuldu. Yani PYD/YPG Türkiye’yle nasıl bir ilişki içerisinde?

Kayyum atanacak atanmayacak meselesinde, mayıs seçimlerinde Meral Hanım çıktı, ‘Erdoğan Öcalan’a adam gönderdi’ dedi. Onu söyleyen Meral Hanım’la bugün CHP’ye yüklenen Merak Hanım arasında fark ne?”

Mahalli Erdoğan’ın ‘belediyelere kayyum atamama’ sözüne güvenilip güvenilmeyeceğine ilişkin iddialara yönelik ise şunları söyledi:

“DÜN SÖYLEDİKLERİNİ BUGÜN İNKAR EDİYORLAR”

Bu siyasete hiçbir şekilde güvenilmez. Merkel’e Nazi demişsin, Sisi’ye katil demişsin, Muhammed bin Zeyd’e FETÖ finansörü demiş senin bakanın. Sonra gidiyoruz Trump’ı da öpüyoruz. Sen Putin olsan, Trump olsan, Esad olsan… bu dış politikalar. İç politikada zaten söylemeye gerek yok, dün söylediklerini bugün inkar ediyorlar.

Türkiye 40 yıldır PKK terörüyle uğraşıyor. Türkiye PKK ile savaşırken Saddam Türkiye’ye destek veriyor, kendi. Kürtleriyle savaşıyor. O zaman Suriye’de YPG yok, şimdi Suriye’de PYD/YPG Türkiye için PKK, Suriye için Amerikan ilişkisi ama Suriye’deki PKK Barzani’nin düşmanı. Hepsinin arkasında farklı farklı güçler ve dengeler var. Kürt kardeşlerimizin siyasal hareketlerinde de bir sorun var. Abdullah Öcalan’ın kurduğu PKK anti emperyalist, Marksist, Leninist denilen hareket bugün ABD’nin kucağında. Böyle olunca güvenilir mi güvenilmez mi sorusu abes kaçıyor.

Diyarbakır Nevruzu… Leyla Zana: Seçimden sonra barışın yolunu açacağız

Kaynak: TELE1