Diyarbakır Nevruzu… Leyla Zana: Seçimden sonra barışın yolunu açacağız

Yayın tarihi: 21 Mart 2024 Perşembe 1:01 pm - Güncelleme: 21 Mart 2024 Perşembe 6:28 pm

Haber: BIŞAR ARSLAN

DEM Parti’nin Nevruz kutlamalarının finali Diyarbakır’da yapıldı. Leyla Zana yerel seçim ve çözüm süreciyle ilgili dikkat çeken mesajlar verdi. Kutlamalar birçok kişi de gözaltına alındı.

‘Baharın müjdecisi’ olarak görülen Nevruz yurtta kutlandı. DEM Parti’nin 15 Mart’ta başlayan Nevruz Bayramı kutlamalarının finali bugün Diyarbakır’da Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı’nda yapıldı.

Alana girişler altı ayrı kapıdan yapılıyor. Nevruz Caddesi, Evrim Alataş Caddesi ve Bağcılar Mahallesi’ndeki giriş kapılarında yağmura rağmen yoğunluk oluşmaya başladı. Kutlamalara Diyarbakır dışından gelen konuklar ve gazeteciler, protokol kapısından alana alındı.

Yoğun katılımın olduğu kutlama, 2017 Nevruz’unda polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut’un anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Resim

ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Diyarbakır’daki kutlamalarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Nevruz’u takip eden gazeteci Arif Bulut, TELE1’e yaptığı açıklamada “Gözaltına alınanlar var ama net bir sayı veremeyiz” bilgisini verdi.

Kutlamaya Leyla Zana, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan katılıyor

GÜLTAN KIŞANAK’TAN MESAJ

Kutlamalarda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı iken tutuklanan ve şu an DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı olan Gültan Kışanak’ın mesajı okundu. Kışanak’ın mesajı kısaca şöyle:

“Amed Newroz’unu direnç ve umutla selamlıyorum. Selam olsun Newroz ateşi etrafında buluşanlara. Selam olsun zulme karşı direnenlere. Selam olsun özgürlük sevdasıyla yanıp tutuşanlara. Selam olsun Newroz meşalesini elden ele dört bir yana taşıyanlara…

Newroz, halkları özgürlük ve barış halayında yan yana getiren tarihi bir mirastır. Ey tarih, umutlan! Mirasın emin ellerde.

Newroz baharın, değişimin müjdecisidir. Newroz gelince karakışı geride bırakır, Newroz’un sıcaklığına ve rengarenk baharına kapılarımızı açarız. O nedenle, Newroz mazlumların, ezilenlerin baharı; zalimlerin, despotların ise karakışıdır. Çünkü yaşamın özünde özgürlük vardır, baskı, zulüm esaret egemenlerin icadıdır. Yaşam her zaman özüne kavuşmak için direnir ve kazanır. Bu kez de öyle olacak, yaşam kazanacak, özgürlük kazanacak, Newroz kazanacak. Newroz DEM’i, şimdi yaşamı ve özgürlüğü kazanmanın DEM’i! Em li vir bûn, em li vir in û em ê her dem li vir bin. (Buradaydık, buradayız ve burada olacağız)”

Yurttan kare kare Nevruz kutlamaları

‘NASYONALİST KÜRTLER’E MÜDAHALE

Bianet’te yer alan habere göre Nevruz Tertip Komitesi, daha önce İstanbul ve İzmir Nevruzlarında provokatif girişimlerde bulunan ve kendilerini “Nasyonalist Kürt” olarak nitelendiren “Kurdên Nasyonalîst” grubuna müdahale etti.

Komite dün (20 Mart) yaptığı açıklamada, bu gruba karşı tedbir alınacağını ve provokasyona izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

LEYLA ZANA’DAN ‘ÇÖZÜM SÜRECİ’ MESAJI: YENİDEN HAZIR MISINIZ?

Nevruz’da yıllarca siyasetten uzak kalan Leyla Zana da kürsüye çıkarak dikkat çeken mesajlar verdi. Türkçe ve Kürtçe bir konuşma yapan Zana, çözüm süreci mesajı vererek “1993’te Öcalan ilk defa barış için yol ve yöntemlere başlamıştı. Bu yolun yeniden açılması için hazır mısınız? Tek kelime ile soracağım size. Evet mi?” dedi.

Zana yerel seçimleri de kastederek “Bir yandan CHP bir yandan AKP diğer yandan MHP; ‘Kürtlere ‘Yaptıklarımızdan razı ki bize destek veriyorlar’ diyorlar. Ama biz irademizi sadece kendimiz için kullanacağız. Hep birlikte seçimden sonra barışın önünü açalım” ifadelerini kullandı. Zana “Umut ediyorum ki seçimlerin ardından barışın ve özgürlüğün yolunu açacağız” diye konuştu.

Zana geçtiğimiz günlerde Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada “Erdoğan artık süreci dondurucudan çıkarmalı” demişti.

‘DİYARBAKIR’DAN ÇIKAN TEMEL MESAJI YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ’

Nevruz’u takip eden Gazeteci Arif Bulut, TELE1’de ‘Gün Ortası’ programına bağlanarak şu bilgileri verdi: “Sabah saatlerinde başlayan yağmur sürüyor. Newroz programı için ayrılan alanda 7 bin 500 polis görevlendirildi. Programı 200’ü aşkın gazeteci takip ediyor. Gözaltına alınanlar var ama net bir sayı veremeyiz. Leyla Zana seçim sonrası çözüm süreci vurgusu yaptı. Ancak bugünkü Newroz programı AKP ile DEM Parti’nin görüşmediğini ortaya çıkardı. Yapılan konuşmalardan bunu çıkardık. Diyarbakır’dan çıkan temel mesaj çözüm sürecinin yeniden başlatılması. Diyarbakır’da 16-17 Mart’ta Barış Konferansı düzenlemişti. Bu konferansta medyada çok yer almıştı. Leyla Zana da konferansa katılacaktı ama katılamamıştı. Konferans sonrası AKP ile MHP arasında görüştüğü yorumlamalar yapılmıştı. Konferansın sonuç bildirgesinden ‘yeni süreç’ vurgusu çıkmıştı. Bunu alanda da görüyoruz.”

BAKIRHAN’DAN İKTİDAR VE MUHALEFETE ALTI ÇAĞRI

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kürt sorunu başta olmak üzere ülkedeki tüm sorunların çözümü için hem iktidara hem de muhalefete 6 maddelik çağrıda bulundu. Bakırhan şunları söyledi:

“Birinci çağrımız devlete, iktidaradır. Savaş statüsüzlük, cezaevlerine koyarak bu halkı yolundan çeviremezsiniz. İşte meydan, işte halkın ortaya koyduğu irade. Onun için bir an önce savaş yerine Türk ve Kürt ittifakını demokratik bir şekilde güncellemeye davet ediyoruz.

İki; yine çağrımız iktidar ve toplumsal kesimleredir. Türkiye’nin önünde iki yol var ya bunların söylediği gibi savaş çatışma ya da demokratik, barışçıl bir yöntem. Onun için toplumsal kesimleri bu savaş çığırtkanlığı karşısında doğru yolan barış ve demokrasi mücadelesini büyütmeye, yürütmeye çağırıyoruz.

Üç en başta Meclis’te dediğiniz ‘bilinmeyen dil, teröristan’ kavramlarından vazgeçeceksiniz. Bir an önce bu siyasetinizden vazgeçin. Kürt gerçekliğini anlamak ve tanımak zorundasınız.

Dört; ezilenlere, muhalefete seslenmek istiyorum. Kürt meselesinde cesur olalım. Doğruları dile getirelim. İktidarın baskıcı, yok sayan tutumunun yanında hizalanmaktan ziyade biz muhalefet Kürt meselesini demokrasi, özgürlük meselesini daha fazla sahiplenerek büyütelim. Bu savaş çığırtkanlığı yapanların karşısında büyük bir barış zemini örelim.

Beş; bu çağrım Kürtlere. Şimdi Ulusal Birlik zamanı değilse ne zaman? Şimdi ulusal birliğimizi kuramazsak, bu büyük operasyonu, bu Kürt karşıtı savaşı nasıl önleyeceğiz? Bugünden tezi yok, Kürtler ulusal birliklerini sağlamalı, ulusal birlikleri önündeki engelleri ortadan kaldırmalıdır.

Son çağrım Türkiye’deki devrimci, sol, sosyalist, demokratlara; bu faşizan düzene itiraz eden ezilen ve yoksullardır. Bizler güçlü büyük bir ortak mücadele zemini yakalamak zorundayız. Türkiye’nin yarısı açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Yarısı dilini kullanamıyor, inancını kullanamıyor. Bütün bunların taleplerinin demokratik bir zeminde karşılık bulması için sol sosyalist güçlerin demokratik büyük bir devrimci mücadele zemininde bir araya gelmeye çağırıyoruz.”

Program halay ve müzik dinletileriyle sona erdi.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ