Hükümet düşüren Türk Ticaret Bankası satışa çıkarıldı!

Yayın tarihi: 28 Şubat 2023 Salı 9:26 am - Güncelleme: 28 Şubat 2023 Salı 9:26 am

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), ‘Hükümet düşüren banka’ olarak bilinen Türk Ticaret Bankası’nın yüzde 98.4 oranındaki hissesini 380 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkardı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Türk Ticaret Bankası AŞ’nin halihazırda TMSF’ye ait yüzde 98.4 oranındaki 10.7 milyar adet hissesini ihale yoluyla satışa çıkardı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ilana göre, muhammen bedeli 380 milyon TL olarak belirlenen ihaleye kapalı zarf usulü teklif yöntemiyle 21 Mart’a yapılacak.

Dünya Bankası depremin maddi bilançosunu çıkarttı!

10.9 MİLYAR ADET HİSSEDEN OLUŞUYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 4 Kasım 2021 tarihli kararıyla faaliyet izni verilen toplam 10.9 milyar adet hisseden oluşan Türk Ticaret Bankası AŞ için 20 Mart’a kadar teklif verilebilecek.

İhaleye, banka kurucularında aranan nitelikleri haiz AŞ’ler katılabilecek. Katılımcıların iflas, iflasın ertelenmesi, konkordato ya da tasfiye durumunda olmaması gerekiyor.

1913’TE KURULDU

1913’te Adapazarı İslam Ticaret Bankası adıyla kurulan ve 1937’de Türk Ticaret Bankası unvanıyla bankacılık faaliyeti gösteren banka, 2002’de kapatılmıştı.

Banka, 26 Mayıs 1997’de 820 milyon dolar zarar ile el konulup yüzde 84,52’lik hissesiyle TMSF’ye devredildikten sonra, 1998’de yapılan ihale ile 600 milyon dolar karşılığında iş insanı Korkmaz Yiğit’e satılmıştı.

İhalenin tamamlanmasının ardından polisin TMSF’ye yazılı olarak yaptığı başvuru ve sunduğu deliller ışığında ihalenin iptal edilmesine karar verilmişti.

1997-2000 tarihleri arasında yaklaşık 1 milyar dolarlık kaynak aktarımına rağmen satışı gerçekleşmeyen bankanın, bankacılık yapma ve mevduat toplama yetkisi 1 Temmuz 2001’de TMSF tarafından kaldırıldı.

Karar sonrası hisselerin yüzde 6’sına sahip çalışan ve emeklilerden oluşan Munzam Vakfı’nın hukuk mücadelesi başladı.

BDDK 2021’DE FAALİYET İZNİ VERDİ

Munzam Sandık, Danıştay’a kapatmanın finansal değil, siyasi gerekçelere dayandığını ileri sürerek karara itiraz etti. Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu ise, 8 Kasım 2001’de sandık lehine kararı bozarak bankanın yeniden faaliyete geçmesini onayladı.

Devam eden süreçte dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Devlet Denetleme Kurulu aracılığıyla BDDK ya gönderdiği raporda yargı aşamasının uzayacağı ve tasfiye işleminin tamamlanması gerektiği önerileri sonrası Ağustos 2002’de tasfiye karar alındı ve 18 Kasım 2003’te başlayan tasfiye süreci hukuki problemler nedeniyle uzun sürecek dosyalar haricinde tamamlandı.

2021’de ise BDDK, Türk Ticaret Bankası AŞ’ye faaliyet izni verilmesi kararı almıştı.

‘HÜKÜMET DÜŞÜREN BANKA’

Türkiye’nin ilk özel bankası olan Türk Ticaret Bankası’nın 1998’deki yüzde 84,52’lik hissesinin satışı ihalesini en yüksek teklifi veren iş insanı Korkmaz Yiğit’in inşaat şirketi Bank Ekspress kazandı. İhalenin tamamlanmasının ardından polis, Yiğit ile suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı arasındaki ilişkiyi ve Çakıcı’nın ihaleye teklif veren diğer tarafları rahatsız ettiğini yazılı olarak TMSF’ye bildirdi.

17 Ağustos 1998’de Çakıcı, Türk polisinin talebi üzerine Fransa’da yakalandı ve Türkiye’ye iade edildi. 29 Ağustos günü, CHP milletvekili Fikri Sağlar’ın eline posta yoluyla Yiğit ve Çakıcı arasında Türkbank ihalesi hakkında bir konuşma kasedi geçti. 8 Ekim’de ise Sağlar bu kasedi televizyonda yayınlanmak üzere Kanal D’ye teslim etti ancak kasedin yayınlamaması üzerine 13 Ekim günü yaptığı basın toplantısıyla olayı kamuoyuna duyurdu. Bunun üzerine TMSF, 15 Ekim 1998’de ihaleyi geçersiz kıldı.

Korkmaz Yiğit, 12 Kasım’da polise verdiği yazılı ifadede tüm bağlantılarını itiraf etti ve hukuka aykırı iş yaptığını kabul etti. Yiğit’in ifadesinin kamuoyunda yankı bulmasıyla konu siyasete de sıçradı. Skandala Başbakan Mesut Yılmaz ve ekonomiden sorumlu devlet bakanı Güneş Taner’in de karıştığı ortaya çıktı. Yiğit, bunu yapmaya kendisini Yılmaz ve Taner’in teşvik ettiğini, hatta bunun için kamu bankalarından kredi teklif ettiklerini iddia etti.

Yiğit, Çakıcı’nın da kendisini tehdit ettiğini söylerken, “Sadece o arıyor, konuşmak zorunda kalıyordum. Tükürüklerim kuruyor, vücut kimyam bozuluyordu, ‘hayır konuşmam’ diyemiyordunuz. İlkokula gidecek çocuğunuzun kaçta okula gittiğini, İskoçya’da okuyan iki çocuğunuzu biliyordu. O ses sizi ne hale getiriyor, düşünebiliyor musunuz? Benim yerime başka bir işadamı nasıl davranabilirdi ki…” demişti.

Skandala karışan başbakana karşı TBMM’de soruşturma komisyonu kuruldu. Yılmaz ifadeye çağrıldı ve kabinesi güven oyunu kaybederek 11 Ocak 1999’da düştü.

1997-2000 yılları arasında toplam 952 milyon 447 bin 814 dolar kaynak aktarımına rağmen satış imkânı bulunamayan bankanın 1 Temmuz 2001’de bankacılık yapma ve mevduat toplama yetkisi kaldırıldı. Ağustos 2002’de tasfiye kararı verildi. 18 Kasım 2003’te başlayan fiziki tasfiye süreci hukuki problemi nedeniyle tasfiyesi zaman alacak olan hesaplar haricinde tamamlandı.

Bank Ekspres davasında, ‘Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’ ve ‘Özel belgede sahtecilik’ suçlamalarından 6 ay tutuklu yargılanan Korkmaz Yiğit, 2003’te bu davadan beraat etti.

Yiğit, hapishaneye girdikten sonra Yeni Yüzyıl ve Ateş gazetelerini Okay Gönensin’e, Milliyet’i Aydın Doğan’a, Kanal 6 televizyonunu da Ahmet Özal’a iade etti.