HDP’den AKP’ye ‘Nazi’ göndermesi

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2020 Salı 6:35 pm - Güncelleme: 28 Temmuz 2020 Salı 6:35 pm

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP’nin meclise sunduğu sosyal medya ‘düzenlemsine’ sert bir dille karşı çıktı. Yasaya sonuna kadar karşı olduklarını belirten Beştaş, ‘“Goebbels’ten epey yararlanmışlar, geçmişi sıfırlama operasyonunun nasıl olduğunu ayrıntılardan görüyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğüne bir darbe yapılıyor. Biz bu yasa teklifine sonuna kadar karşıyız” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP tarafından Meclis’e sunulan sosyal medya düzenlemesine ilişkin, “Goebbels’ten epey yararlanmışlar, geçmişi sıfırlama operasyonunun nasıl olduğunu ayrıntılardan görüyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğüne bir darbe yapılıyor. Biz bu yasa teklifine sonuna kadar karşıyız” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında AKP’nin TBMM’ye sunduğu sosyal medya düzenlemesini içeren teklif hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Beştaş’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“HAKİKATLER, SOSYAL MEDYADA İLK ANDA DOĞRU KANALLARDAN YAYILIYOR”

Düzenlemenin, düşünce ve ifade özgürlüğünü ortadan kardıracağını belirten Beştaş, “Her yıl ortalama 60 bin insan Cumhurbaşkanına hakaretten soruşturma geçiriyor. Dolayısıyla, hakaret ve siyasi ifade özgürlüğü arasında ince bir çizgi var ve teklif bunu göz ardı ediyor. O çizgi nedir? Hakikatten, yargı tarafsız ve bağımsız olsa bunu ortaya koyacak. Ama Erdoğan’a yönelik her sözü hakaret ve suç sayan bir anlayıştan şimdi başka bir mecraya geldik. Yaşanan skandalları hemen karartmak ve halkın gözünden gerçekleri kaçırmak istiyorlar. Bu, hakikate de bir operasyondur. Çünkü gerçekler, en çok sosyal medyada açığa çıkıyor. Basın yayın üzerindeki sansürden dolayı yazılamayan hakikatler, sosyal medyada ilk anda doğru kanallardan dolaşıma sokuluyor. Bu da ayrı bir mesele” dedi.

“İKTİDAR İNTERNETTEKİ SUÇ KAYITLARINI SİLDİRMEK İSTİYOR”

“17-25 Aralık ve sonrasındaki meselelere ilişkin şöyle bir kurnazlık var. Her zamanki gibi iktidarın kurnazlık dediği ama aslında herkesin ne yaptıklarını bildiği bir mesele. Unutulma hakkını getiriyorlar” diyen Beştaş, şöyle devam etti:

“İnternette insanlar istedikleri zaman dilimindeki haberleri, olayları, olguları sildirebilecekler, arama yapıldığında kendileriyle ilgili bilgi, fotoğraf ve belge gibi verilere yer verilmemesini isteme hakkı getiriyorlar. Şimdi burada şöyle bir şey söyleyelim; cemaate bir savaş ilan ettiler ve ortaklarını terörist ilan ettikten sonra bolca resimler, kareler, fotoğraflar, videolar, haberler, yazılar, belgeler çıktı. Bütün bunları sildirecekler. Sanki yokmuş gibi olacak. Buradaki manipülasyonun, meselesinin arka planını bu oluşturuyor.

Örneğin; bu mesele ile başka bir amaç, geçmişteki eylem ve söylemlerinin de silinmesi. Şimdi bu konuda, herhalde AKP yetkililerinin geçmişte söyledikleriyle bugün söyledikleri arasındaki uçurumu herkes görüyor. Bu konuda yetişkin olmaya, siyasi olmaya ya da olayları takip etmeye gerek yok. 10 yıl önce ne dedi, 20 yıl önce ne dedi, bugün ne diyor. Bunu karşılaştırmak o kadar iyi bir resim veriyor ki çünkü her gün değişen bir söylemle karşı karşıyayız. İşte bunu da kaldıracaklar.

Örneğin; Erdoğan’ın eyalet sistemini savunduğu konuşmasını kimse dinleyemeyecek ya da çözüm sürecine ilişkin ‘baldıran zehri içeriz’ açıklamalarını kimse bilmeyecek ya da Ensar Vakfı meselesine, çocuklara taciz meselesini bu şekilde unutturmayı hedefliyorlar. Bilmiyorum okudunuz mu, okumadıysanız öneririm. George Orwel’in 1984 romanını. Orada kitaplar siliniyor ya, düşünce polisleri, o hafızanın silinmesi, yeni bilgiler yüklenmesi.”

“GOEBBELS’TEN YARARLANMIŞLAR”

Beştaş, düzenleme konusunda Almanya’nın Nazi iktidarı dönemi propaganda bakanı olan Joseph Goebbels’ten yararlanıldığını ifade ederek, “Burada Goebbels’ten epey yararlanmışlar, geçmişi sıfırlama operasyonunun nasıl olduğunu ayrıntılardan görüyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğüne bir darbe yapılıyor. Biz bu yasa teklifine sonuna kadar karşıyız. Irkçılık ve cinsiyetçilik sadece sosyal medya değil, hayatın hiçbir alanında olmamalı, biz bu konuda her türlü mücadeleyi yürütüyoruz. Bundan sonra da tabi ki mücadele edeceğiz” dedi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DARBESİ”

Beştaş, “Düşünce ve ifade özgürlüğüne böyle kapsamlı saldırarak, sözüm ona ırkçılık ve cinsiyetçilikle mücadele edemezsiniz. Çünkü amacınız bu değil, bunu gayet iyi biliyoruz. Bununla ilgili söyleyecek çok şey var. Bugün ya da yarın kanunlaşması bekleniyor, arkadaşlarımız Ankara’da, Genel Kurul’da buna ilişkin en sert, en net ve en nitelikli muhalefeti ortaya koyacaklar. Biz sosyal medya düzenlemesinin yeni bir düşünce ve ifade özgürlüğü darbesi olduğunu önemle hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

GOEBBELS KİMDİR?

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933 ilâ 1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı, Nazi Almanyası’nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler’in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı.(Kaynak: Vikipedi)