HDP’li Uca: Belediyelere yapılan baskın ve atanan kayyumlar halk sağlığını tehlikeye atıyor

Yayın tarihi: 24 Mart 2020 Salı 2:34 pm - Güncelleme: 24 Mart 2020 Salı 2:40 pm

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, önceki gün HDP’li 8 belediyeye atanan kayyum için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi gönderdi.

HDP Batman, Silvan, Ergani, Lice Eğil, Halfeli, Gökçebağ ve Güroymak belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından önceki gün kayyum atandı, seçilmiş belediye başkanları evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Görevden alınan 8 HDP’li belediye başkanının yerine kayyum atandı!

HDP Batman Milletvekili  Uca, atanan kayyumların belediyenin pandemi salgınıyla mücadelesini engellediğinin altını çizerek, “Tüm dünyaya hızla yayılan ve binlerce insanın ölümüne neden olan Koronavirüse karşı halk sağlığını savunmak adına şehrin sokaklarını yıkamak, tüm kurum ve eczaneleri dezenfekte etmek gibi etkili çalışmalar, halkın mağdur olmaması için su faturalarının iptali gibi somut adımlar atan HDP’li belediyelere yapılan baskın ve atanan kayyımlar, belediyelerin bu salgınla mücadelesini engellemekte ve halk sağlığını büyük bir tehlikeye atmaktadır” dedi.

HDP’li Uca’nın TBMM’ye gönderdiği soru önergesi şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Bütün dünya pandemi ile savaşırken, AKP iktidarı bir günde sekiz belediyeye kayyım atayarak baskıcı, anti demokratik politikalarla hem halkın iradesine darbe vurmakta hem de halk sağlığını tehdit etmektedir. 23 Mart 2020’de HDP Batman, Silvan, Ergani, Lice Eğil, Halfeli, Gökçebağ ve Güroymak belediyelerine kayyım atanmış, evlerine yapılan baskın sonucu Batman Belediye Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, Silvan Belediye Eş Başkanı Naşide Toprak, Ergani Belediye Eş Başkanı Ahmet Kaya, Eğil Belediye Eş Başkanı Mustafa Akkul, yerine kayyım atanan Yenişehir Belediye Eş Başkanı Belgin Diken, Batman Belediye Başkan Yardımcıları Şehriban Aydın ve Salih Çetinkaya, Batman belediye meclisi eş sözcüsü Şükran Çelebi, gözaltına alınmışlardır. Öte yandan kayyımı protesto eden vatandaşlar yerlerde sürüklenerek, sözlü ve fiziksel şiddete maruz bırakılmıştır.

Tüm dünyaya hızla yayılan ve binlerce insanın ölümüne neden olan Koronavirüse karşı halk sağlığını savunmak adına şehrin sokaklarını yıkamak, tüm kurum ve eczaneleri dezenfekte etmek gibi etkili çalışmalar, halkın mağdur olmaması için su faturalarının iptali gibi somut adımlar atan HDP’li belediyelere yapılan baskın ve atanan kayyımlar, belediyelerin bu salgınla mücadelesini engellemekte ve halk sağlığını büyük bir tehlikeye atmaktadır. Devlet, halk sağlığını tehdit eden politikalar geliştirmek yerine, salgınla etkili mücadele etmek ve bunu yapan kurumları desteklemekle yükümlüdür.

Bu bağlamda;

1- Tüm dünyada Koronavirüse karşı ilaç ve aşı bulmak için etkili çalışmalar yürütülürken, Türkiye’de salgınla mücadele eden belediyelerin çalışmalarının engellenmesi, kamu sağlığının tehlikeye atılmasının gerekçesi nedir?

2- Seçme ve seçilme hakkıyla demokratik temsil ilkelerine aykırılık oluşturan kayyım atamaları Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve Belediyeler Kanununa uygun mudur?

3- Salgın nedeniyle insanların evde kalmasının önemi tüm yöneticiler tarafından vurgulanırken, insanların onlarca polis tarafından evlerinden zorla alınıp, sokaklarda sürüklemesinin gerekçesi nedir?

4- Kayyım protestosu sırasında polislerin protestoculara yönelik uyguladığı fiziksel ve sözlü şiddetten dolayı, görevi kötüye kullandıkları ve insan haklarını ihlal ettikleri sebebiyle bu polis memurları hakkında ne tür işlemler yapılmış ya da yapılacaktır?”