Hatay’da deprem konutlarına kağıt üstünde mühendislik!

Yayın tarihi: 7 Şubat 2024 Çarşamba 8:16 am - Güncelleme: 7 Şubat 2024 Çarşamba 8:16 am

Genel seçimlerde deprem bölgelerine yapılacak olan konutları seçim vadeden iktidarın özellikle Hatay’ı ihmal ettiği raporla ortaya çıktı. Yeniden yapım için imar izni verilen bölgelerin zemininde sorunlu olduğu tespit edildi.

Genel seçimlerde deprem bölgesine yapılacak olan konutları propaganda malzemesi yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Hataylı depremzedelere, ‘oy vermezseniz hizmet gelmez’ tehdidiyle gün yüzüne çıkan ayrımcı politikanın depremzedelere bir yıldır uygulandığı ortaya çıktı. Veriler, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hasar tespit raporları ile TOKİ’nin resmi internet sitesinde yayınlandı. 6 Şubat depremlerinden zarar gören 11 ilde yıkılan konutların yerine yenilerini yapma sözünü veren iktidar en az oranda konutu Hatay’da yaptı.

Hataylıları tehdit eden Erdoğan’a Bahçeli’den destek

ZEMİNİ SORUNLU BÖLGELERE İMAR İZNİ

Sözcü’de yer alan habere göre, 11 ilin tamamında yıkılan her 100 konuttan 3.7’sini tamamlayan iktidar Hatay’da her bin konuttan sadece 5’ini bitirdi. İMO açıklamasında, deprem bölgesindeki kalıcı konutların yer seçimi yanlışlıklarından, sorunlu imalatlara kadar bir çok konuda yanlışlıklar yapıldığına işaret ederek, “Bu durum denetim ve planlama hizmetlerinin yeterince yapılamadığı kuşkusunu doğurmaktadır” denildi. İMO, ülke genelindeki 10 milyonu aşkın yapı stokunun önemli bölümünün riskli olduğunu, zemini sorunlu bölgelere çok katlı imar izni verildiğini, mühendislik hizmetlerinin kağıt üzerinde kaldığını yapı üretimi ve denetiminin piyasanın kuralsız karlılık hesaplarına teslim edildiğini bildirdi.

Kaynak: TELE1