Hamas-İsrail savaşında 8’inci gün! Gazze’de su tükeniyor

Yayın tarihi: 14 Ekim 2023 Cumartesi 12:04 am - Güncelleme: 14 Ekim 2023 Cumartesi 9:47 pm

İsrail-Hamas savaşı 8. gününde. Karşılıklı saldırılarda 2 bin 215 Gazzeli, 1300 İsrailli öldü. İsrail’in Gazzelilere güneye geçmeleri için verdiği süre dolarken, BM’ye göre İsrail’in tahliye çağrısı sonrası Gazze’de 1 milyon kişi evini terk etti. Bu arada İsrail Başbakanı Netanyahu da ‘kara harekatı’ sinyali verdi. 

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Kasım’da İsrail’e yönelik başlattığı saldırılar çatışmaya dönüştü. İsrail’in verdiği karşılıklarla birlikte her iki tarafta da çok sayıda can kaybı yaşandı. Hamas’ın düzenlediği saldırılarda 1300 İsrailli hayatını kaybederken İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında ise ölü sayısı 2 bin 215’e yükseldi.

İsrail ordusu savaşın 7. gününde, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan yaklaşık 1 milyon 100 bin kişiye şehrin güneyine geçmeleri için 24 saat süre verdi. Süre saat 20.00’de doldu. Birleşmiş Milletler İsrail’e talimatın iptal edilmesini istedi. Hamas ise bölgede yaşayan Filistinlilerin güneye geçmemelerini söyledi.

Bölgedeki AA muhabirinin aktardığına göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin doğu ve batı kesimlerini, savaş gemileri, tank ve topçu atışlarıyla vurdu. Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı, Beyt Lahye ve orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı gibi yoğun nüfusa sahip bölgelerin bombalanması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu aktarıldı.

 

REUTERS: İLK KARA SALDIRISI GERÇEKLEŞTİ

Reuters, İsrail askerlerinin Gazze’ye ilk kara saldırısını gerçekleştirdiğini açıkladı. İsrail ordusu ise Gazze’de “nokta operasyonlar” gerçekleştirdiklerini ve daha sonra bölgeden ayrıldıklarını açıkaldı.

NETANYAHU: BU YALNIZCA BAŞLANGIÇ

Yahudilerin kutsal günü olan Şabat’ta halka seslenen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas’a sert bir darbe vuruyoruz ama bu yalnızca başlangıç” dedi.

İSRAİL ASKERİ YIĞINAK YAPMAYA DEVAM EDİYOR

İsrail ordusu günlerdir bombardıman altında tuttuğu Gazze ile olan sınırına, askeri yığınak yapmaya devam ediyor.

BBC MUHABİRLERİ İSRAİL ASKERLERİ TARAFINDAN ALIKONULDU

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Tel Aviv’de bulunan üç BBC muhabirinin İsrail polisi tarafından silahla alıkonulduğu ve saldırıya uğradığını açıkladı.

BATI ŞERİA’YA BASKIN

Batı Şeria’ya baskın düzenleyen İsrail güçleriyle, baskına karşılık veren silahlı Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentine baskın düzenleyerek binaların çatısına keskin nişancı yerleştirdi. Nablus’ta düzenlenen baskınlarda da Hamas Hareketi yetkilileri gözaltına alındı. Cenin ve Nablus’un yanı sıra Eriha’daki Akabe Cebr Mülteci Kampı, Silvad beldesi ile Beytüllahim’deki Ayide Mülteci Kampı ve Merah Rabah köyüne de baskın düzenlendi.

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

21:45 GAZZE’DE SU TÜKENİYOR: ‘ÖLÜM KALIM MESELESİ HALİNE GELDİ’

İsrail’in dış dünya ile bağlantısını tamamen kestiği Gazze Şeridi’ndeki su ve ekmek sıkıntısı tehlikeli boyuta ulaştı. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’ndan (UNRWA) yapılan açıklamada Gazze Şeridi’ne uygulanan izolasyon nedeniyle çekilen su sıkıntısının bir “ölüm kalım meselesi haline geldiği” ifade edildi.

UNRWA Genel Direktörü Philippe Lazzarini bugün yaptığı yazılı açıklamada bölgedeki yaklaşık 2 milyon Filistinli sivilin su ihtiyacının karşılanması için derhal Gazze’ye yakıt ikmalinin de serbest bırakılmasını talep etti. İnsani yardımın bölgeye ulaştırılmasının en az bir hafta aldığını belirten Genel Komiser, uygulanan ablukanın derhal kaldırılması yönündeki talebini de tekrarladı.

KİRLİ SU KULLANMAYA MECBUR KALINIYOR

DW Türkçe’nin aktardığına göre UNRWA’nın açıklamasında, bölgedeki su şebekesi işlemediğinden mevcut temiz suyun tükenmek üzere olduğu, bu yüzden insanların kirli su kullanmak zorunda kaldığı, bunun da kirli suyla bağlantılı hastalıkların yayılma riskini artırdığı belirtildi.

UNRWA’nın İsrail’in bombardımanı nedeniyle güneydeki Birleşmiş Milletler merkezine taşıdığı hizmet merkezinde de suyun tükenmekte olduğu ifade edildi.

Lazzarini, saldırılar üzerine kendilerine sığınan, “çoğu çocuk, yaşlı ve kadın Filistinli’nin su sıkıntısı nedeniyle aşırı sıvı kaybından (dehidrasyondan) öleceğini” söyleyerek İsrail’den blokajın kaldırılmasını talep etti.

Bölgedeki Reuters muhabiri de içme suyu dışında ekmek sıkıntısının da baş gösterdiğini, elektrik kesintileri nedeniyle insanların cep telefonunu şarj edemediğini, bu nedenle yakınlarıyla bağlantısının kesildiği, güvenli bir yere geçmelerinin de imkânsız hale geldiğini aktardı. Reuters muhabirine konuşan Han Yunus’ta kalan bir kadın “Temel ihtiyaç malzemeleri aradım, çocuklara süt gibi, yumurta gibi, pirinç gibi, hatta konserve de baktım. Bulamadım. İsrail çocuklarımızı ya bombalarla ya da aç bırakarak öldürüyor” sözleriyle durumlarını anlattı.

20:45 | İSRAİL ORDUSU: GAZZE’YE KAPSAMLI SALDIRI HAZIRLIĞINDAYIZ

İsrail ordusu abluka altındaki Gazze’ye yönelik hava, deniz ve karadan “koordineli” saldırı hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, lojistik müdürlüğünün birliklere kara harekatı için ihtiyaç duyacakları tüm teçhizatı sağlamak için çalıştığı, yüz binlerce yedek askerin taslağının tamamlanmasında sona gelindiği belirtildi.

Son günlerde muharebe için gerekli araçların toplanma alanlarına nakledildiği kaydedilen açıklamada, Gazze’deki Filistinli gruplara karşı havadan, denizden ve karadan “koordineli” saldırılar dahil olmak üzere “geniş kapsamlı” operasyon için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğu ifade edildi.

Açıklamada, yüz binlerce yedek askerin de yardımıyla, İsrail Ordusu’nun “kapsamlı bir saldırıya hazırlandığı” kaydedildi.

İsrail ordusu son günlerde Gazze sınırına yakın bölgelerde çok sayıda tank, obüs ve zırhlı araçlarla yığınak yapıyor.

20:10 | HAMAS: GAZZE’DEN MISIR’A GÖÇ OLMAYACAK

İsrail, Gazzelilere tahliye için verdiği süre dolarken, Hamas lideri İsmail Haniyye bir video mesaj paylaştı. Haniyye mesajında, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırılarına rağmen Filistinlilerin topraklarını bırakmayacaklarını vurgulayarak, “Gazze halkı toprağına kök salmıştır, vatanına sımsıkı bağlıdır, toprağını terk etmeyecek, göç etmeyecektir” diye konuştu.

Gazze’den Mısır’a göç olmayacağının altını çizen Haniyye, “Mısır’daki kardeşlerime şunu söylüyorum; bizim kararımız topraklarımızda kalmaktır. Gazze’den Mısır’a göç olmayacak” şeklinde konuştu.

Gazze’ye destek gösterilerinin artması talebinde bulunan Haniyye, “Devletimiz olana, esirlerimiz ve kutsallarımız özgürleşene, yerinden edilmiş insanlarımız evlerine dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Haniyye, Hamas’ın çocukları ve yaşlıları hedef almadığını da belirtti.

Hamas: Gazze’den Mısır’a göç olmayacak

20:00 | SAĞLIK ÇALIŞANLARI GAZZE’Yİ TERK ETMEYECEĞİNİ AÇIKLADI

İsrail’in sivillere ‘Gazze Şeridi’ni terk edin’ açıklamasına karşın Al-Quds hastanesi çalışanları, her şeye rağmen ‘bölgeyi terk etmeyeceklerini’ ve ‘acil müdahalelere devam edeceklerini’ açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre şu ana kadar en az 28 sağlık çalışanı hayatını kaybetti.

19:35 İSRAİL ORDUSUNDAN ‘OPERASYON’ AÇIKLAMASI

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bugün Gazze Şeridi’ndeki sivillere verilen 10.00-16.00 saatleri arasında bölgenin güneyine geçilmesi çağrısının ardından, sürenin dolmasıyla düzenlenecek operasyonlar hakkında açıklama yaptı. Önemli bir grup operasyonların düzenleneceği belirtilen açıklamada “Hava, deniz ve karadan ortak ve koordineli bir operasyonla saldırıyı genişletmeye hazırız” ifadeleri kullanıldı.

Lojistik müdürlüğünün birliklere kara harekatı için ihtiyaç duyacakları tüm teçhizatı sağlamak için çalıştığı belirtilen açıklamada, yüzbinlerce yedek askerin hazır olduğu kaydedildi. IDF taburlarının ve askerlerinin ülkenin her yerinde konuşlanmış durumda olduğu aktarılırken, “Kara operasyonuna ağırlık vererek savaşın sonraki aşamalarına hazırlık durumunu artırmaya hazırlanıyor” açıklamaları yapıldı.

19:24 ESİR YAKINLARINDAN NETANYAHU’YA İSTİFA ÇAĞRISI

İsrail’de Filistinli gruplar tarafından yakınları esir alınan İsrailliler, hükümet aleyhinde gösteri düzenledi.

İsrail basınındaki haberlere göre, başkent Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı önünde, yüzlerce İsrailli toplandı. “Esir yakınlarına destek” gösterisi, Başbakan Binyamin Netanyahu karşıtı protestoya dönüştü. Eylemciler, “Netanyahu hapse gitsin” ve “Netanyahu istifa” sloganları attı.

Gösteride, “Netanyahu ellerin kana bulaştı”, “Yalnız bırakıldık”, “Esirleri hemen geri getirin” ve “Güven kalmadı, istifa” yazılı pankartlar dikkati çekti.

18:50 BM: 1 MİLYON KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ

İsrail’in güvenli geçiş için verdiği süre saat 16:00’da dolmuştu. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamaya göre; İsrail’in tahliye çağrısının ardından Gazze’de 1 milyon kişi evini terk etti.

17:46 NETANYAHU: YENİ AŞAMA GELİYOR, HAZIR MISINIZ?

Çatışmalar devam ederken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti.

Gazze yakınlarındaki bu yerleşimlerde incelemelerde bulunan İsrail Başbakanı, buradaki askerleriyle buluşarak sohbet etti. Netanyahu, ziyaretine ilişkin görüntüleri sosyal medya platformu X’ten yayımlarak, “Gazze Şeridi sınırındaki savaşçılarımızla ön saflardayız. Hepimiz hazırız” notunu paylaştı.

Öte yandan, Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Netanyahu, askerlerle sohbeti sırasında, “Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Bir sonraki aşama geliyor” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı.

16:29 HAMAS: İSRAİL’İN SALDIRILARINDA 9 ESİR ÖLDÜ

Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in düzenlediği saldırılarda, esirlerin bulunduğu bir noktanın da hedef alındığı aktarıldı. Açıklamada, hayatını kaybeden 9 esirden 4’ünün yabancı olduğu bilgisi verildi.

Saldırının çeşidine ya da gerçekleştiği mekana ilişkin detay verilmedi.

Böylelikle, İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim’den bu yana, Hamas’ın elinde olup da ölen esirlerin sayısı 27’ye yükseldi.

15.55 FİLİSTİNLİ AİLELER SINIR KAPISINDA

Filistinli aileler Gazze Şeridi ile Mısır’ın Sina bölgesi arasındaki Refah sınır kapısında toplanmaya ve sınırı geçmek için beklemeye başladı. Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ABD’nin sınır kapısının açılması için Mısır, İsrail ve Katar ile birlikte çalıştığını söyledi.

Mısır yerel medyasında yer alan haberlere göre, yardım kuruluşları Gazze’deki Filistin halkına gıda ve diğer malzemelerden oluşan bin ton insani yardım taşıyan 100’den fazla kamyon gönderdi. Yardımlar, İsrail ile yardımların Gazze’ye geçişine de izin verecek bir anlaşma sağlanana kadar Sina’da bekleyecek.

16:00 İSRAİL’İN VERDİĞİ SÜRE DOLDU

İsrail, 10.00-16.00 saatleri arasında Gazzelilerin güneye iki ana yol üzerinden geçişine izin vereceğini duyurdu. İsrail’in verdiği bu süre doldu. Şimdi ise kara harekatının başlayıp başlamayacağı merak ediliyor.

15:01 GAZZE’DEKİ SAHRA HASTANESİ HİZMET DIŞI KALDI

Gazze Şeridi’ndeki Ürdün sahra hastanesinin, İsrail’in saldırıları ve buraya giden yolların kesilmesi nedeniyle hizmet dışı kaldığı belirtildi.

13:59 YAHUDİ YERLEŞİM BÖLGESİNE HAVAN TOPU DÜŞTÜ

Gazze Şeridi çevresindeki Nirim Yahudi yerleşim bölgesine havan topu düşmesi sonucu 4 İsraillinin yaralandığı bildirildi.

13:23 7 EKİM SALDIRILARINI YÖNETEN HAMAS KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nden İsrail tarafına düzenlenen saldırıları yönettiğini söylediği Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’na bağlı “Nuhbe” (özel kuvvetler) biriminin komutanı Ali el-Kadi’nin hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

12:54 GAZZE SINIRINDA KARA HAREKATI HAREKETLİLİĞİ

Gazze Şeridi’ne 8 gündür saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, Gazze sınırı yakınındaki Zikim bölgesine, çok sayıda aracı ile askerlerini nakletmeye devam ediyor.

12:29 GAZZE’DE ÖLÜ SAYISI YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’de hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 2 bin 215’e, yaralananların ise 8 bin 174’e yükseldiğini açıkladı. 7 Ekim’den bu yana 724 çocuk ve 458 kadın hayatını kaybettiği bildirildi.

10:37 SAĞLIK EKİPLERİ HASTANEYİ TAHLİYE ETMEYİ REDDEDİYOR

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye’de yer alan El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed Muhenne, İsrail ordusunun bombalamak için süre vermesine rağmen sağlık ekiplerinin hastaneyi tahliye etmeyi reddettiğini söyledi.

10:01 ABD’DEN ‘KARA BİRLİĞİ’ AÇIKLAMASI

Beyaz Saray, İsrail ile İzzeddin el-Kassam Tugaylarının başı çektiği Filistinli gruplar arasındaki çatışmalarda, İsrail’e kara birlikleri gönderme gibi bir niyetlerinin olmadığını bildirdi.

09:47 İSRAİL: LÜBNAN’DAN GELEN İHA’LARI DÜŞÜRDÜK

İsrail ordusu Lübnan’ın güneyinden gelen Hizbullah’a ait insansız hava araçlarının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

06:56 GAZZE ŞERİDİ’NE SALDIRILAR

İsrail ordusu, Cebaliya Mülteci Kampı ile Meşru Beyt Lahiya’yı yoğun bombardımana tuttu.

06.00 İSRAİL KARA HAREKATI HAZIRLIĞINDA

İsrail medyası, İsrail’deki güvenlik güçlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatı düzenleme hazırlığında olduğunu kaydetti.

05:47 BATI ŞERİA’YA BASKIN

İsrail ordusu, Cenin ve Nablus’un yanı sıra Eriha’daki Akabe Cebr Mülteci Kampı, Silvad beldesi ile Beytüllahim’deki Ayide Mülteci Kampı ve Merah Rabah köyüne de baskın düzenlendi.

03:16 AA EKİBİNE ULAŞAMADIĞINI AÇIKLADI

Anadolu Ajansı (AA), Gazze Şeridi’nden gelişmeleri aktaran haber ekibiyle iletişimini kaybettiğini açıkladı.

03:07 İSRAİL REFAH KENTİNİ VURDU

 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına devam etti. Refah kentine düzenlenen hava saldırıları sonucu bölgeden dumanlar yükseldi.

İsrail Başbakanı Netanyahu: Bu yalnızca başlangıç