Gezi direnişi tutuklusu Hakan Altınay: Soros Türkiye’ye geldiğinde VIP’den geçti

Yayın tarihi: 24 Nisan 2023 Pazartesi 9:02 am - Güncelleme: 24 Nisan 2023 Pazartesi 10:29 am

Gezi direnişi davasında tutuklu bulunan Hakan Altınay, “Soros Türkiye’ye her geldiğinde bakanlık onayıyla VIP’den geçti. Benim Vakıf’taki genel sekreterliğim 2009’da sonlandı” dedi.

Hakan Altınay, Can Atalay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman ve Mine Özerden tam 1 yıl önce Gezi davasından tutuklanalı. Osman Kavala ise tam 2001 gündür hapiste.

T24 yazarı Cansu Çamlıbel, Silivri Cezaevi’nde yazdığı ‘Medeni’ kitabı okurla buluşan Akademisyen Hakan Altınay’la konuştu.

“Ne kadar üzerine çıkmaya çalışsan da eminim ki hükümetin Gezi torbasına atıldığın ilk tarih 2018’den beri bunu çok sorgulamışsındır. Neden sen?”

Samimiyetimize güvenerek, bunun çok sempati duyduğum bir soru olmadığını söylemek durumundayım. Evi soyulanlara, sokakta saldırıya uğrayanlara “niye sen?” diye sormuyorsak, Silivri’ye düşenlere de “niye sen” diye sorup bu kötülük sisteminin mantığını onlara teşhis ettirmeyelim bence.

Eğer sorunun cevabı gerçekten önemliyse, bu kararı veren hakimlere, iddianameleri yazan savcılara soralım. Senin hatırın için şu kadarını söyleyebilirim; nedenin 600 sayfalık gerekçeli kararda yazanlarla hiçbir ilişkisi yok, çünkü o kararda benimle ilgili yazılan ve doğru olan tek şey adım.

Gezi Direnişi tutuklusu Ali Hakan Altınay’dan mektup var

“GERÇEK BİR YARGIÇLA KARŞILAŞILMADI”

“Hukuki açıdan hala sıfır noktasındayız, dosyanın henüz gerçek bir yargıçla karşılaştığını düşünmüyorum. Hepimiz temyiz için Yargıtay’a başvurduk. Dosya şu anda Yargıtay savcısının önünde, onun tebliğnamesini bekliyoruz. Sıfır noktasını Yargıtay’ın kararıyla aşacağımıza dair umudumu koruyorum. Bu arada AYM ve AİHM’in dosyayla ilgili ihlal kararları var. AYM, Aksakoğlu kararında bu delillerle insanları 7 ay bile tutuklamak hak ihlalidir kararı verdi ama 13. Ağır Ceza Mahkemesi bizi aynı delillerle 18 yıla mahkûm etti. Eğer AYM’nin önüne gelirse, yeni bir ihlal kararı çıkacağı kesin gibi. AİHM ise Kavala kararında yapılan yargılamanın son derece kötü niyetli olduğuna karar verdi ve her türlü hukuki sonucun ortadan kaldırılması gerektiğine hükmetti. Ama bizim dosyanın AYM ve sonra AİHM önüne gelebilmesi için öncelikle normal dava sürecinin bitmesi gerekiyor.”

“SOROS TÜRKİYE’DE VIP’TEN GEÇTİ”

“Avrupa Birliği Konseyi’ne 20 kişiyle beraber yazdığımız, Gezi olayları nedeniyle Türkiye’yle müzakereleri ertelemeyin – ertelemeyin! – diyen bir mektubu bu suçun delili diye önümüze koyuyorlar.

Gezi’den sonra da AK Partili bakanlar Açık Toplum Vakfı temsilcileriyle görüşmeye, görüşmelerini kendi Twitter hesaplarından, bakanlık sitelerinden duyurmaya devam etti. Soros Türkiye’ye her geldiğinde bakanlık onayıyla VIP’den geçti. Benim Vakıf’taki genel sekreterliğim 2009’da sonlandı. Dolayısıyla Açık Toplum ile uğraşmak için beni seçtilerse, bayağı saçma bir şey yapmışlar.”

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayın.