“Gerekirse AB ile yollar ayrılır” diyen Erdoğan: İlişkilerin canlanması için yeni bir pencere açıldı

Yayın tarihi: 18 Eylül 2023 Pazartesi 9:50 pm - Güncelleme: 18 Eylül 2023 Pazartesi 9:50 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gerekirse Avrupa Birliği (AB) ile yolların ayrılabileceğini” söylemesinin ardından yeni bir açıklama yaptı. Erdoğan, “İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de faaliyet gösteren bazı düşünce kuruluşu temsilcileriyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve SETA tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldı. ABD ziyareti öncesi “Gerekirse Avrupa Birliği (AB) ile yolların ayrılabileceğini” söyleyen Erdoğan, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz” dedi.

Erdoğan’ın burada yaptığı açıklamalardan öne çıkan ifadeleri şöyle:

“Rusya-Ukrayna savaşının adil barışla sonuçlanmasına yönelik arabuluculuk rolümüz sürüyor. Karadeniz girişimi 33 milyon ton tahılın boğazlardan sevkiyatını sağlayarak gıda krizinin kötüleşmesine engel oldu. Esir takasları ve İstanbul sürecinde tarafları bir araya getirmeyi başardık. Adil ve kalıcı barışın tesisi için diyalog ve diplomasiye öncelik vermeyi sürdüreceğiz. Bizim amacımız dostlarımızın sayısını mümkün olduğunca çoğaltmaktır. Karşılıklı diyalogla ilk etapta çözümsüz görülen birçok meselenin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Kazan kazan anlayışı içinde ilişkilerimizde yeni sayfa açtık çok kısa sürede büyük mesafeler aldık.”

CHP’li Ali Mahir Başarır: Recep Tayyip Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan’ı denetliyor

“AB İLE YENİ PENCERE AÇILDI”

“İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir. Bu gayretlerimizin hedeflerine ulaşmasında AB’nin tavrı belirleyici olacaktır. ABD ile olan işbirliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz. Sayın Biden’la yaptığımız görüşmelerde pozitif gündem çerçevesinde temaslarımızı artırma kararı aldık. Terör konusunda işbirliğimizi güçlendireceğiz. Bölgemizde yaşanan her gelişme iyi terörist-kötü terörist ayrımının ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Teröristle müzakere olmaz. Dostluk, ortaklık kurulmaz. Terörle ancak mücadele olur.”

“ADİL BİR ULUSLARARASI DÜZENİ SAVUNUYORUZ”

“DEAŞ’tan PKK ve FETÖ’süne kadar insanımızın canına, devletimizin bekasına, demokrasimize kast eden tüm yapılarla mücadelemizi sürdüreceğiz. En fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak Suriyeli sığınmacıların güvenli, onurlu geri dönüşünü teşvik ediyoruz. Bu alanlarda ülkelerin münferit çabalarının yeterli olmadığını uluslararası dayanışmanın artırılmasının gerekliliğini görüyoruz. Kurallara dayalı ve adil bir uluslararası düzeni savunuyoruz. Güvenlik konseyi başta olmak üzere BM ve diğer uluslararası kuruluşların günümüzün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde reforma tabi tutulması kanaatindeyiz.”

“HUKUK VE DEMOKRASİ ÇERÇEVESİNDE TEPKİ GÖSTERECEĞİZ”

“Özellikle BM Güvenlik Konseyi’nde daha fazla temsili olması gerektiğine BM Genel Sekreteri dikkat çekti. Bu görüş bizim dile getirdiğimiz ‘dünya beşten büyüktür’ düşüncesini teyit ediyor. Irkçılık, yabancı karşıtlığı ve bu temelde işlenen ancak kimi ülkelerde ifade özgürlüğü öne sürülerek müsamaha gösterilen nefret suçları hepimiz için tehlike teşkil etmektedir. Bu konuda harekete geçilmesi gerekiyor. Farklı inanç grupları arasında üzüntü verici olayların yaşanma ihtimali artmaktadır. İnsanların barış içinde yaşama iradelerini dinamitleyen bu tür olaylar karşısında Türkiye tepkisini en net şekilde ortaya koymuştur. Bundan sonra hukuk ve demokrasi çerçevesinde tepkimizi göstereceğiz.”

” GEREKİRSE AB İLE YOLLARI AYIRABİLİRİZ” DEMİŞTİ

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere ABD’ye hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenlemişti.

Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nun raporuna tepki göstererek “Avrupa Birliği Türkiye’den kopmanın gayreti içerisindedir. Biz de değerlendirmelerimizi yaparız sonra gerekirse Avrupa Birliği ile yolları ayırabiliriz” ifadelerini kullanmıştı.”