‘Gerçek’ Ludmilla: Çernobil dizisi için benden izin alınmadı

Yayın tarihi: 23 Aralık 2019 Pazartesi 5:23 pm - Güncelleme: 23 Aralık 2019 Pazartesi 5:23 pm

İzlenme rekorları kıran Çernobil’de hikayesi anlatılan Ludmilla Ignatenko, dizi çekimleri sırasında kendisine haber verilmediğini söyledi. BBC News’a konuşan Ignatenko, “Hakkımda bir film çekileceğini öğrendiğimde canım yandı ve rahatsız hissettim. Beni takip edip evime gelenler oldu” dedi.

1986’da Ukrayna’da meydana gelen nükleer felaketi anlatan İngiliz-Amerikan yapımı Çernobil’in ana karakterlerinden Ludmilla Ignatenko, özel hayatının ayrıntılarının anlatıldığı dizi için kendisinden izin alınmadığını açıkladı. Ignatenko, dizinin çekildiğinden sonradan haberdar edildiğini, kendisine çekimler bittikten sonra yapılan para teklifini reddettiğini söyledi. Yapımcı ve yayıncı kuruluşlar olan HBO ile Sky ise iddiaları reddetti.

 

Ludmilla Ignatenko’nun hikâyesi, izlenme rekorları kıran Çernobil’in ana eksenlerinden birini oluşturuyordu. Ludmilla’nın eşi Vasili, nükleer felakete müdahale eden ilk itfaiyecilerden biriydi ve radyasyon zehirlenmesinden hastanede ölmüştü. Bu sırada hamile olan Ludmilla eşinin başından ayrılmamış, bebekleri ise doğumundan dört saat sonra ölmüştü.

 

Yaşadıkları dizide ayrıntısıyla anlatılan Ludmilla Ignatenko ise BBC’yle söyleşisinde, kendisinden izin alınmadığını vurgulayarak “Hakkımda bir film çekileceğini öğrendiğimde canım yandı ve rahatsız hissettim. Beni takip edip evime gelenler oldu. Gazeteciler kapımı ayaklarıyla açık tutmaya çalışırken benim söylediklerimi kaydetmeye çalıştı” dedi. Ignatenko, “İnsanlar ‘bebeğimi benim öldürdüğümü’ söylüyordu. Hamile olduğumu bile bile eşimin yanında neden durduğumu soruyorlardı. Fakat söylesenize, onu nasıl bırakabilirdim? Bebeğimin içimde güvende olduğunu zannediyordum. O zaman radyasyon hakkında hiçbir şey bilmiyorduk” diye konuştu.

Ludmilla Ignatenko, kendisine Çernobil’in çekimleri bittikten sonra para teklif edildiğini de öne sürdü. “Film şirketinin benimle görüşmeyerek çok yanlış davrandığını düşünüyorum” diyen Ignatenko, bir gün Moskova’dan bir telefon aldığını anlattı: “Letonya ve Kiev’de çekim yaptıklarını, bana ulaşamadıklarını söylediler. ‘Size 3 bin dolar ödemek istiyoruz’ dediler. Çekimler o sırada çoktan bitmişti. Paranın ne için olduğunu sordum. ‘Var olduğunuz için’ dediler. Onlara, ‘Kimse kimseye durduk yere para ödemez’ dedim ve telefonu kapattım. Bir tür dolandırıcılık olduğunu düşündüm.”

HBO ve Sky şirketleriyse Ignatenko’nun iddialarını reddetti. Açıklamada, Ludmilla ve Vasili Ignatenko’nun hikayelerinin büyük bir hassasiyetle ele alındığı, ‘şirketlerin yerel temsilcileri aracılığıyla Lyudmila Ignatenko’yla temas kurduğu’ belirtildi.