Silahlı mücadeleye geri dönme kararı alan FARC’ın dört lideri için tutuklama emri

Yayın tarihi: 30 Ağustos 2019 Cuma 12:58 pm - Güncelleme: 30 Ağustos 2019 Cuma 2:37 pm

Kolombiya’da barış anlaşmasıyla silahları bırakan ve siyasi parti kuran Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri FARC, baskı ve siyasi suikastlerin artmasından sonra silahlı mücadeleye geri döndüklerini açıkladı. Açıklamanın ardından FARC’nin 4 lideri için tutuklama emri çıkarıldı.

2016’daki barış görüşmelerinin baş müzakerecisi, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) eski komutanlarından Ivan Marquez, Kolombiya hükümetine karşı silahlı mücadelenin canlanmasını isteyen bir video yayınladı.

Kolombiya Barış Mahkemesi ise yayımlanan bu bildiri üzerine FARC’ın 4 lideri için tutuklama kararı çıkarttı. Mahkeme bu 4 kişinin Ivan Marquez, Henry Castellanos Garzon, Jose Vicente Lesmes ve Jose Manuel Sierra Sabogal olduğunu duyurdu.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Ivan Marquez’in tutuklanmasına yardımcı olacak kişilere 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu.

Ne olmuştu?

Kolombiya hükümeti ile FARC arasındaki ilk anlaşma Küba’nın başkenti Havana’da imzalanmış, ancak 2 Ekim 2016’da yapılan referandumda reddedilmişti.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Rodrigo Londono’nun sade bir törenle imzaladığı anlaşmadan iki ay sonra varılan yeni anlaşma bir öncekinde olduğu gibi referanduma sunulmamış, onay için kongreye götürülmüştü.

Bir yıldan uzun bir süredir nerede olduğu bilinmeyen FARC’ın eski iki numaralı lideri Iván Márquez, başka eski komutanlarla birlikte açıklama yaparak “mücadelede yeni bir dönem”in başlayacağını duyurdu.