Esnaf, koronaya değil zamlara ‘yenildi’

Yayın tarihi: 17 Mart 2022 Perşembe 11:20 am - Güncelleme: 17 Mart 2022 Perşembe 11:33 am

Afyonkarahisar’da bir ekmek fırını kepenk kapattı.  Fırın camına, “Artan zam ve maliyetlerden dolayı fırınımız kapanmıştır. Koronaya değil zamlara yenildik” yazısını asarak iflas ettiğini duyurdu.

 

AKP’nin Türkiye’yi süreklediği ekonomik buhran yurdun her yerinde hissediliyor. Artan maliyetler nedeniyle birçok esnaf kapandı veya kapanmanın eşiğine geldi.

Milli Gazete’den Onur Şehmus Şahin’in haberine göre; Ekonomik kriz ve enflasyona karşı bir türlü korunmayan fırıncı esnafından birisi olan Sinan Erman, Afyon Bolvadin’de işlettiği fırınını kapatmak zorunda kaldı. 22 yıldır sektörde olan Sinan Erman, 2 yıldır işlettiği fırının iflas ettiğini cama astığı, ‘Artan zam ve maliyetlerden dolayı fırınımız kapanmıştır. Koronaya değil zamlara yenildik’ yazısıyla duyurdu. Sinan Erman, Millî Gazete’ye yaptığı özel açıklamalarda işsiz kaldığını ve bir çıkış yolu bulamadığını söyledi.

“BİR EKMEĞİN MALİYETİ 3,65 TL”

Un fiyatlarının son yıllarda haftalık, hatta günlük arttığını belirten Fırıncı Sinan Erman, “6 ay önce bir çuval unu 140 TL’den alıyordum. Daha sonra bir çuval un 200 TL oldu çok geçmedi 220 TL’ye yükseldi. Haftalık, günlük gelen zamlarla bir çuval un 2022 Mart ayı itibarıyla 450 TL’ye yükselmiş durumda. Ben 6 ay önce 250 gram ekmeği 1,5 TL’den satıyordum, şimdi bir ekmeğin maliyeti 3,65 TL ve ben şimdi 2,50 TL’ye satmak zorunda kalıyorum. Bir çuval un 450 TL’den satıldığı sürece fırıncılara bir ekmeğin maliyeti 3,65 TL olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

“100 TL’YE ALDIĞIMIZ 1 TENEKE YAĞ ŞİMDİ 700 TL”

Sinan Erman, unun dışında diğer maliyetlerin de son yıllarda 2-3 kata kadar arttığını söyleyerek, “100 TL’ye aldığımız 1 teneke yağ şimdi 700 TL’ye kadar yükselmiş durumda. Onun dışında elektrik zamları tüm Türkiye’nin malumu. Tüm bunların yanında odun, maya, susam, diğer fatura maliyetleri ve çalışan giderleri de son yıllarda katlandı. Büyük işletmelere sahip olan büyük fırınlar bile şu an bu giderlere direnmeye çalışıyor. Fakat fahiş fiyatlar ve zamlar devam ederse onlar da benim gibi işletmelerinin kapısına kilit vuracak. Çünkü bu şartlarda ekmek üretmek, fırın işletmek kolay değil. Halk Ekmek bile Afyon’da ekmeği 2,5 TL yapmayı planlıyor. Devlet kurumları bile bu şartlara karşı dayanamıyorsa küçük esnafın hiçbir şansı yok” şeklinde konuştu.

“HEM ARTAN MALİYETLERLE HEM DE FIRSATÇILARLA UĞRAŞIYORUZ”

Zararına satış yapmaktansa kapatmayı tercih ettiğini belirten Sinan Erman, “1000 ekmeğin maliyeti 2 bin 500 TL’den fazla. Ancak ben şimdi 2500 ekmeği satsam yerine unu aynı fiyattan alamıyorum. Bir fırıncı 180 TL’ye aldığı unun çuvalını diğer haftada 180 TL’ye tekrar alamıyorsa ciddi bir zarar var demektir. Biz hem zamlarla, hem artan maliyetlerle hem de fırsatçılarla uğraşıyoruz. Ama kimse bize yardımcı olmuyor. Küçük esnafa yapılan denetimlerin yarısı büyük firmalara, toptancılara ve tedarikçilere yapılsaydı şimdi bu durumda olmazdık. Ben 20 yılda yaptığım birikimle bir fırın açtım ama 2 yıl bu piyasaya dayanamadım. Zamlara yenildik, fırını kapattık. Şimdi de işsiz kaldım” diye konuştu.

“ARTAN ZAM VE MALİYETLERDEN DOLAYI FIRINIMIZ KAPANMIŞTIR. KORONAYA DEĞİL AMA ZAMLARA YENİLDİK.”

Sinan Erman, unun dışında diğer maliyetlerin de son yıllarda 2-3 kata kadar arttığını söyleyerek, “100 TL’ye aldığımız 1 teneke yağ şimdi 700 TL’ye kadar yükselmiş durumda. Onun dışında elektrik zamları tüm Türkiye’nin malumu. Tüm bunların yanında odun, maya, susam, diğer fatura maliyetler ve çalışan giderleri de son yıllarda katlandı. Büyük işletmelere sahip olan büyük fırınlar bile şu an bu giderlere direnmeye çalışıyor. Fakat fahiş fiyatlar ve zamlar devam ederse onlar da benim gibi işletmelerinin kapısına kilit vuracak” diye konuştu.

Fırıncılar Federasyonu’ndan ‘zam’ açıklaması