Eski yargıtay üyesi: İmamoğlu davasında onama kararı öne alınabilir

Yayın tarihi: 19 Aralık 2022 Pazartesi 11:44 am - Güncelleme: 19 Aralık 2022 Pazartesi 11:44 am

İstanbul büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ‘kamu görevlisine zincirleme hakaret’ suçlamasıyla 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası verilmesinin yankıları devam ediyor. Eski Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan cezanın onama sürecinin hızlanabileceğini söyledi.

İBB Ekrem İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ile siyasi yasak kararının istinaf ve Yargıtay tarafından onanıp onanmayacağına dair tartışmalar sürüyor. Eski Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan’dan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Normalde bu tür davalarda istinaf sürecinin 1.5-2 yıl sürdüğüne dair yorumlar yapılırken Aktan, istinafta ve Yargıtay aşamasındaki sürecin hızlanabileceğini belirtti.

İmamoğlu kararında mahkemeden hatalar silsilesi!

YASAĞI HAYRETLE KARŞILADI

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Aktan, Ekrem İmamoğlu’na, ‘ahmak’ sözünden dolayı 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesini ve siyaset yasağı getirilmesini bir hukukçu olarak hayretle karşıladı.

BOZULMASI İÇİN GEREKÇE ÇOK

Yargıtay’da genelde hakaret suçlarında ifadenin tümüne bakıldığına dikkat çeken Aktan, “Tek bir sözcüğü alarak sonuca gidilmez. Bu evrensel bir uygulamadır. Örneğin Yargıtay ‘Sen insan değilsin”, ‘Terbiyesizlik yapma’, ‘kes lan’, ‘siz kim oluyorsunuz?’ gibi sözcükleri ‘kaba dil’ olarak kabul ediyor ve hakaret suçu unsurlarının oluşmadığını belirtiyor. Bazı sözcükler için Yargıtay, ‘beddua’ diyor. Hakaret suçu genel kasıtla işlenir. ‘Ahmak’ sözcüğünün hakaret olup olmadığının nasıl kabul edilecek? Sadece o sözcük alınmaz. Davanın bozulması için çok gerekçe var. Her şeyden önce “Ahmak” sözcüğünün kimin için söylendiği aydınlatılmalı. İfadeye bakıyorsun, bunun hangi söze karşılık söylendiği bellidir” ifadelerini kullandı.