Esad: Erdoğan’la neden buluşayım, bir şeyler içmek için mi?

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2023 Perşembe 11:21 am - Güncelleme: 10 Ağustos 2023 Perşembe 11:23 am

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad‘ın Sky News’teki röportajının tamamı yayınlandı. Sert sözler kullanan Esad, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeye sıcak bakmadığını belirtti.

Suriye’de yıllardır iç savaş nedeniyle çok nadir röportaj verip kamuoyunun karşısına çıkan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Sky News Arapça’ya konuştu. Tamamı yayınlanan röportajda Esad, Türk askerlerinin Suriye’nin kuzeybatısından çıkmadan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir görüşme gerçekleştirmeyeceğini belirtti.

‘ERDOĞAN’LA NEDEN BULUŞAYIM Kİ?’

Esad “Bizim hedefimiz Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi, fakat buna karşılık olarak Erdoğan’ın amacı ise Türkiye’nin Suriye’deki varlığını meşru kılmaya çalışması. Dolayısıyla Erdoğan’ın şartları altında bir görüşme gerçekleşemez. Erdoğan’la neden buluşayım ki? Bir şeyler içmek için mi?” dedi.

Erdoğan “Görüşmeye kapalı değiliz” demişti… Esad’dan açıklama!

‘İSTENEN TAVİZLERİ VERSEYDİK BU SAVAŞ OLMAYABİLİRDİ’

Spikerin “Bu savaş olmayabilir miydi?” sorusuna Esad “Bizden istenen tavizleri verseydik bu savaş olmayabilirdi” diye cevap verirken, “İktidarı hiç bırakmayı düşündünüz mü?” sorusuna ise “Bunun halkım tarafından istenmesi lazım. Dış güçler istediği için bırakırsam bu kaçmak olur. Bana karşı protestolarda toplasan 100 bin kişi vardı” diye cevap verdi.

‘SURİYELİ MÜLTECİLER’ YANITI

Suriyeli mültecilere de değinen Esad “Bir mülteci elektrik yokken, çocuğunu yollayabileceği okul yokken ve sağlık için ilaç yokken nasıl döner? Bunlar hayatın esaslarındandır” ifadesini kullandı.