Azerbaycan: Ermenistan Gence’yi vurdu, 9 sivil öldü

Yayın tarihi: 11 Ekim 2020 Pazar 8:44 am - Güncelleme: 11 Ekim 2020 Pazar 4:11 pm

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden Gence kentine füzelerle saldırması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 9’a yükseldiğini, yaralananların sayısının ise 34’e yükseldiğini açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın sivilleri hedef almasına ilişkin, “Azerbaycan tarafı tüm bunlara layıkıyla cevap verecek” ifadesini kullanırken, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan kınama geldi.

Azerbaycan Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan tarafından fırlatılan füzelerin, Gence kentinde sivillerin oturduğu meskenlere isabet ettiği ifade edildi. Saldırı nedeniyle resmi açıklamalara göre, 5 kişi hayatını kaybetmiş, 28 kişi yaralanmıştı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, hayatını kaybedenlerin sayısının 9’a yükseldiğini, yaralananların sayısının ise 34’e yükseldiğini açıkladı.

Saldırının şiddetiyle yıkılan evlerin enkazında arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Saldırı nedeniyle enkaz altında kalan ve hafif sıyrıklarla kurtulan Genceli vatandaşlar, o dehşet anları ve neler yaşadıklarını anlattı.

Tamamen yıkılan evden kendi imkanlarıyla çıktığını söyleyen Ali Memedov, “İlk önce bir patlama sesi duyduk. Sonra ev hemen üzerimize çöktü. Ben ilk önce deprem oldu zannetim. Daha sonra ailemle birlikte enkazdan çıktık” diye konuştu.

Dışarı çıkınca büyük bir şok yaşadığını, asıl füzelerin komşularının binalarına düştüğünü belirten Memedov, “Çocukların ve kadınların bağırışlarını duydum. Hemen onlara yardım edip, olay bölgesinden uzaklaşmaya çalıştık” dedi.

ALİYEV’DEN ÜLTİMATOM

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın sivilleri hedef almasına ilişkin, “Azerbaycan tarafı tüm bunlara layıkıyla cevap verecek” ifadesini kullanırken, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan kınama geldi.

“AZERBAYCAN BUNLARA CEVAP VERECEK”

Aliyev açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:  “Ermenistan ateşkesi ihlal etti ve Gence’deki sivillere roket attı. Bu bir savaş suçu ve Cenevre Sözleşmelerinin ağır bir ihlalidir. Roket saldırısı Ermenistan’ın Vardenis bölgesinden yapıldı. Sonuç olarak 41 Azerbaycanlı sivil öldürüldü ve 200’den fazla kişi yaralandı. Ermeni tarafının amacı kurtarılan bölgeleri yeniden işgal etmektir. Ermenistan’ın askeri ve siyasi liderliği suçlarından sorumludur. Azerbaycan tarafı tüm bunlara haysiyetle cevap verecek! Rus arabuluculuğundaki görüşmelere saygısızlık ve Ermeni faşizminin bir başka tezahürü. Bu aşağılık işler Azerbaycan halkının iradesini asla bozamaz!”

DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA

Dışileri Bakanlığı, Ermenistan’ın Gence’ye düzenlediği roket saldırısını kınayarak, “Bu saldırı Ermenistan’ın gayrimeşru işgalini sürdürebilmek için uluslararası insancıl hukuku ihlal etmekte beis görmediğini ve ateşkes dilinden anlamadığını ortaya koymaktadır. Uluslararası toplum bu hukuk tanımazlığa artık dur demelidir” açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ermenistan’ın insani ateşkesi ihlal ederek, bugün sabaha karşı Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’ye düzenlediği roket saldırısını şiddetle kınıyoruz. Çatışma bölgesine 100 kilometre mesafedeki Gence’de bir apartmana isabet ederek 9 sivilin ölümüne, 39 kişinin yaralanmasına neden olduğu öğrenilen bu saldırı, Ermenistan yönetiminin ihtilafı işgal altındaki Azerbaycan topraklarının dışına yayma amacına yönelik provokasyonlarının yeni bir örneğidir. Bu saldırı aynı zamanda Ermenistan’ın gayrimeşru  işgalini sürdürebilmek için uluslararası insancıl hukuku ihlal etmekte beis görmediğini ve ateşkes dilinden anlamadığını da ortaya koymaktadır. Ermenistan’ın bu mütecaviz eylemleri şaşırtıcı olmayıp her zamanki işgalci ve saldırgan zihniyetinin açık bir yansımasıdır. Uluslararası toplum bu hukuk tanımazlığa artık dur demelidir. Saldırıda şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, can Azerbaycan’a başsağlığı diliyoruz. Türkiye her zamanki gibi Azerbaycan’ın yanındadır.”

BAKAN ÇAVUŞOĞLU, LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüştüğü ve Ermenileri ateşkese uymaları konusunda uyarmalarını istediği belirtildi.

Ermenistan ateşkese uymadı… Azerbaycan’a roketli saldırı