Erkan Baş’tan ‘komünist başkan’ yanıtı: Erken kalkanın belediye başkanı olacağı bir yaklaşım doğru değil

Yayın tarihi: 26 Şubat 2024 Pazartesi 9:32 pm - Güncelleme: 27 Şubat 2024 Salı 12:46 am

TİP Genel Başkanı Erkan Baş TELE1’de yayınlanan 5. Boyut Programında neden Gebze’den Belediye Başkan adayı olduğunu açıkladı. Baş, TİP ve TKP’nin adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Kadıköy Belediye Başkan adaylığı yarışına da değinerek, “Sabah erken kalkanın belediye başkanı olacağı bir yaklaşım doğru değil” dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Gebze Belediye Başkan  adayı olmasıyla ilgili soruları TELE1 ekranlarında yayınlanan 5. Boyut programında yanıtladı. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın sorularını yanıtlayan Baş, Türkiye’de genel başkanlığın parti üstü bir kavram olarak görüldüğünü söyleyerek, “Genel başkanlık, biraz da bu tek adam rejiminin yansıması olarak partinin üstünde bir şey olarak görülüyor. Biz kolektif bir partiyiz ve bu kolektifin sözcüsü olarak genel başkan sorumluluk üstlenir. Nasıl bir parti üyesi seçim döneminde bir sorumluluk alıyorsa genel başkanın da bir sorumluluk almasında fayda vardır” dedi.

Maçoğlu’na destek vermeyen Erkan Baş Kadıköy’de neden aday çıkardıklarını anlattı

Baş, yerel seçim sürecinde Türkiye nüfusunun büyük bölümünü oluşturan işçi sınıfına yer verilmediğini belirterek, “Yerel seçim tartışmasında işçi sınıfı var mıydı? Esas olarak bakınca Türkiye’nin temel gündemi açlıktır, işsizliktir. Ama bunlar tartışılmıyor. Biz siyasette temel meselenin sınıfsal bir ayrışmanın olduğunu düşünen bir partiyiz. Yerel seçimlerde ‘Bu memlekette işçiler var’ sesini çıkartmak gerektiğini düşünüyorduk. Gebze bu açıdan çok sembolik bir yer. Türkiye’de işçi sınıfının yoğun yaşadığı ilçe denince en başta geliyor. Bu önemli konu oldu. Bu vesileyle biz Türkiye yerel seçimlerine işçi sınıfı cephesinden ses çıkartmış olduk. Gebze’nin durumunu Türkiye’ye anlatmak lazım. 81 ilden insanın yaşadığı ama Türkiye’de ne sorun varsa yoğunlaştırılmış ve ağırlıklı bir şekilde hisseden bölge ama hiç tartışılmıyor” dedi.

Baş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Diğer partilerin meclis listelerinde işçi aday bile yok. Köklü bir değişim şart. Kendimizi de işin içine katarak söylüyoruz. Türkiye siyasetinde yoksulların yaşadığı yerleri Cumhur İttifakı’nın kazanacağını söylüyorlar. Bunu kırmak istiyoruz.”

“DESTEK İÇİNDE OLMAK LAZIM”

Partisinin yerel seçim stratejisini de açıklayan Erkan Baş, şu ifadeleri kullandı.

“Kayyum bölgelerinde halk iradesi için biz yarışa girmeyeceğiz. Bir destek içinde olmak lazım. AKP’nin çok güçlü olduğu yerlerde TİP mutlaka seçime girecek. Kazanamayabiliriz ama teslim olmayacağız. CHP’nin elinde olan yerler var. Buralarda AKP’nin kazanma ihtimali olmayan yerlerde TİP seçime girecek. Ama muhalefet ve iktidar arasında gidip gelen yerlerde iktidarın elinden kopartıp almak çok önemli. Sadece AKP’nin elinden alınacak belediyeleri AKP’lileşerek almaya sıcak bakmadığımızı söyledik. Hatay örneği budur. O kategorideki yerlerde fikri hegemonya mücadelesi vermemiz lazım. Ana hatta şunu yazalım AKP MHP ittifakını zorla elinde tuttuğu yerlerden söküp atmak istiyoruz.

“KADIKÖY HALKI KARAR VERSİN”

Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Kadıköy’deki adaylığını da değerlendiren Baş, TİP’in neden Kadıköy’den aday çıkarttığını da TELE1 ekranlarında değerlendirdi.

Baş’ın açıklamaları şöyle:

“TİP pek çok yerde seçimlere iddiayla giriyor ama tartışmalar geliyor Kadıköy’e sıkışıyor. Şöyle bir algı oluşsun istemem ‘solcular kendi arasında tartışıyor… ‘ Bu memlekette 900 küsur ilçe var. Bazılarında TİP bazılarında başka sol sosyalist güçler iddia koyuyor ve birbirimizle pek de rekabet etmiyoruz. Kadıköy ise bizim TİP’in geçen genel seçimler itibarıyla en yüksek oy aldığımız yerlerden biri. Burada AKP’nin kazanma ihtimali de yok. Burayı bir sosyalist belediyecilik anlayışıyla en iyiye taşımak mümkündür. 25 -26 kurum Türkiye’nin bütününe dair tartışma yaptıktan sonra ortaklaşacağımız her yerde ortaklaşalım. Böyle bir aşamada giderken bir anda bu adaylık ortaya çıktı. Kuşkusuz herkesin aday olma hakkı vardır. Burada zaten solun ortak aday arayışı olmadı. Burada solun bütününü kapsayan yerelden bir programla gelen bir anlayış ortaya çıkmadı. Biz böyle olmasını isterdik. ‘Öyle bir rüzgar ortaya çıktı ki Fatih Mehmet Maçoğlu Kadıköy’ü kazanacak.’ Böyle bir rüzgar da biz değerlendirmedik. O rüzgar yok. Burada Türkiye İşçi Parti’sinin iddiasını geri çekmesi gereken bir durum ortaya çıkmıyor. Alper Taş aradı dedi ki ‘Artvin Kemalpaşa’da böyle bir durum var’ Seçim sonuçlarına baksanız belki son seçimde Sol partinin 5 katı oy almışız önemli değil. O iddiayı arkadaşlar koyduysa biz destekleriz. Ama bir ortaklaşma iradesi gerekir. Sabah erken kalkanın belediye başkanı olacağı bir yaklaşım doğru değil. Biz Fatih Mehmet Maçoğlu’nun kötü olduğunu düşünmüyoruz. Ama daha iyisini yapabileceğimizi düşünüyoruz. Kadıköy halkı buna karar versin. Orada Cumhuriyet Halk Partisi yıllardır Kadıköy’ü yönetiyor ve bizim oraya dair köklü eleştirilerimiz var. Yapılması gerektiğini düşündüğümüz pek çok görev ve sorumluluk var. Biz bunlara talibiz. Bu mücadeleye giren bütün siyasi partilere başarılar diledik, Fatih Bey’e de başarılar diledik. Birlikte mücadele edeceğiz”

GÖKHAN ZAN AÇIKLAMASI

Baş TİP’in Hatay’da Gökhan Zan’ın aday gösterilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı.

“Hatay gibi son derece önemli bir kentte deprem gibi bir başlık varken CHP’nin Lütfü Savaş ısrarını anlayamadık. Hatay’da iki tane deprem suçlusu aday var ve yurttaşın bir alternatife ihtiyacı var. Burada yapılması gereken şey Hatay Büyükşehir’i AKP’nin kazanmasını istemediğimiz için aday çıkarttık. Bu da çok önemli. Gökhan Zan.. TİP’in üyesi, taraftarı değil. Bir sorumlulukla yaklaşmak gerekiyor. Tek taraflı değil. Çift taraflı bir sorumluluk. Bugün doğru yaklaşım AKP – MHP ittifakına kaybettirmek. Muhalefet kazanmak istemiyorsa, sağcılaşarak kazanmak istiyorsa biz CHP’ye kaybettirmeyiz. CHP kendisi kaybetmiş olur.  Hatay’a baktığımızda gördüğümüz şey şudur. Tarihin en büyük depremini yaşadı ve sabahında yurttaş kendisini yalnız hissetti. Yurttaşlar birbirinin hayatını kurtardı. Hatay’ın yeniden ayağa kaldırılması konusunda deprem suçlarına bulaşmamış bir ittifaka ihtiyacı vardır. TİP’de bunu yerine getirdi. Gökhan Zan tercihimiz bilinçlidir. Özellikle de partimiz üyesi olmayan birini tercih ettik hassasiyetimizin anlaşılması için. TİP yönetsin diye değil depremde çaresiz bırakılan insanlar yönetmeli. “

Kaynak: TELE1