Erdoğan’ın 1 milyon 700 bin kişi geldi dediği alana 860 bin kişi sığıyor

Yayın tarihi: 8 Mayıs 2023 Pazartesi 1:19 pm - Güncelleme: 8 Mayıs 2023 Pazartesi 1:22 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul mitingine 1 milyon 700 bin kişinin katıldığını iddia etti Teyit.org‘a göre mitingin yapıldığı alana söz konusu sayının yarısı sığıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, “Dün İstanbul bir başka güzel, bir başka muhteşemdi. Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde şehrimizin 39 ilçesinden 1,7 milyonu aşkın hemşehrimizle “Türkiye bize emanet” dedik” ifadelerini kullandı.

ALANA BU KADAR İNSANIN SIĞMASI MÜMKÜN DEĞİL

Ancak, teyit.org, Erdoğan’ın iddiasını araştırdı ve gerçeğin pek de öyle olmadığını açıkladı. Teyit.org’dan yapılan açıklamada, “Miting sırasında çekilen fotoğraflara göre hesaplama yaptığımızda miting alanına bu kadar kişi sığması mümkün görünmüyor” denildi. Açıklamaya ek olarak, AKP’nin İstanbul mitinginin yapıldığı alana sığabilecek en fazla insan sayısının 865 bin civarında olduğunu belirtildi.

Teyit.org Erdoğan’ın PKK’lı Murat Karayılanlı videosunun montaj olduğunu doğruladı

Teyit.org’un haberinin ilgili kısmı şu şekilde:

Fotoğraflardan miting alanının sol bölümünde boş bir alanın olduğu görülüyor. Bu boşluğun başladığı noktayı da fotoğrafları detaylı inceleyerek tespit etmek mümkün. Zeminde yer alan çizgilere bakarak alanın nereden itibaren başladığını anlayabiliyoruz.

Bu görsellerden elde edilen alanları MapChecking’de işaretlediğimizde ve bir metrekarede beş kişinin yan yana ayakta durduğu, en kalabalık olunan senaryoyu baz aldığımızda, alana sığabilecek insan sayısı yaklaşık 865 bin olarak çıkıyor.

Metrekare başına beş kişinin düşmesi, alanda adım atılacak yer olmadığı ve katılımcıların bedenlerinin neredeyse birbirine değdiği anlamına geliyor.

 

Yapılan hesaplamayı, metrekarede üç kişinin yan yana ayakta durduğu bir senaryoda tekrarladığımızda ise alana sığabilecek insan sayısı yaklaşık 520 bin olarak tespit ediliyor.

 

İki senaryonun ortalamasını aldığımızda ise miting anında Atatürk Havalimanı’nda ortalama 690 bin yurttaşın bulunduğunu söyleyebiliriz.

Bunun yanında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitinge bir milyon 700 bin yurttaşın katılım sağladığı iddialarının doğru olması için de bir metrekarede beş kişinin yan yana ayakta durduğu senaryoda kalabalığın alana şu şekilde yayılması gerekiyor:

Yani 7 Mayıs 2023 Atatürk Havalimanı mitingine kaç kişinin katıldığına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya attığı iddianın hatalı olduğunu söyleyebiliriz.