Erdoğan ve Gazprom CEO’su görüştü! Masada alternatif doğalgaz merkezi var

Yayın tarihi: 9 Aralık 2022 Cuma 7:36 pm - Güncelleme: 9 Aralık 2022 Cuma 7:36 pm

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Gazprom CEO’su Miller’in, Türkiye’nin doğalgaz merkezi olması konusunu ve Türkiye’ye gaz tedariğini görüştüğü açıklandı.

Rus enerji devi Gazprom, CEO’su Alexei Miller ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da yaptıkları görüşmede Türkiye’nin doğalgaz merkezi haline getirilmesini ve Türkiye’ye sağlanan doğalgaz tedariğini değerlendirdiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Gazprom Başkanı Aleksey Miller’i Vahdettin Köşkü’nde kabul etti” notuyla görüşmeye ilişkin fotoğraf paylaşıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Baltık denizinin altındaki Kuzey Akım boru hatlarının Eylül’de gerçekleşen patlama sonucu zarar görmesinin ardından Türkiye’de, Avrupa’ya gaz sevk etmekte kullanılacak bir doğalgaz merkezi kurulmasını önermişti. Erdoğan da iki ülkenin de çalışma yürüteceğini, bunun ardından hemen adım atılacağını söylemişti.

Öte yandan, Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, Yunanistan ve Bulgaristan’ın daha önce rafa kaldırılan Türk Boğazları’na alternatif oluşturacak doğalgaz boru hattı projesi için yeniden masaya oturduğunu aktarmıştı. Konuyla ilgili Al Jazeera’ye konuşan Bulgaristan Enerji Bakanı Roman Hristov, Ege Denizi’ndeki Dedeağaç ve Karadeniz’deki Burgas limanları arasında inşa edilmesi planlanan 280 kilometrelik boru hattının Romanya’ya kadar uzatılabileceğini söylemişti.