Erdoğan-Trump ilişkisi kitap oldu

Yayın tarihi: 15 Nisan 2021 Perşembe 9:34 am - Güncelleme: 15 Nisan 2021 Perşembe 9:34 am

TELE1 ABD temsilcisi gazeteci-yazar Yılmaz Polat, Trump-Erdoğan arasında ‘övgü, öfke, tehdit, hayranlık ve hayal kırıklığı’yla geçen dört yılı yazdı.

Trump’ın Başkanlık döneminde Erdoğan’la hiçbir ülke lideriyle yaşamadığı farklı bir ilişki yaşadığının anlatıldığı ‘Erdoğan-Trump Öfke Krizi-Güç Gösterisi’ başlıklı kitap Telgrafhane Yayınları’ndan önümüzdeki hafta piyasaya çıkıyor.

Polat ‘hiçbir dönem, hem ABD hem de Türkiye’de Trump Erdoğan kişisel ilişkileri kadar konuşulmadı’ diyor, Trump’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilişkilerine dört yıl boyunca ‘ruh halinin’ damgasını vurduğunu yazıyor.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Merdan Yanardağ’ın ‘Öfkeli adamların dansı!’ başlıklı önsözünü yazdığı kitapta, uzmanların raporlarından Trump’ın ‘ruh hali’ anlatılıyor, yaşadığı ‘öfke krizinin’ Erdoğan’la ilişkilere nasıl yansıdığı aktarılıyor.

Yanardağ, Polat “Washington’da Türkiye uzmanı kiminle konuşsanız Trump’la Erdoğan arasında benzerlik olduğunu söyler” diyor. Çalışmada bu gözlemini ve tezini doğrulayan birçok belgeyi, tanıklığı ve olayı da ortaya çıkarıyor. Örneğin; her iki liderin bazı devlet kurumlarının kendilerine karşı ‘komplo’ kurduğundan şüphelendiğini belirtiyor.

Polat, “Hatta derin devlet kavramının Trump’ın sözlüğüne girmesinde Erdoğan’ın etkili olduğu söyleniyor” diyor. Kitapta, Washington’da Trump’la Erdoğan’ın ‘korkuları, icraatları ve söylemleri’ arasında benzerlik olduğunun konuşulduğu anlatılıyor, Dünya liderleri arasında Trump’la en fazla telefon konuşması yapan Erdoğan’ın 4 yıllık ilişkilerinde bir kişilik çatışması yaşandığı yazılıyor.

Kitabın en çarpıcı bölümlerinden birinde Biden döneminde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’ne atanan yetkilinin Erdoğan’la Trump arasında yaptığı 10 benzerlik yer alıyor.

Ayrıca dört yılda AKP yönetiminin Trump Yönetimi üzerinde etkili olmak için kiraladığı 30 lobi şirketine ödenen milyonlarca dolar, Rıza Zarraf- Halkbank davası, S-400 füze çıkmazı, Rahip Brunson olayı, Suriye savaşı, skandal mektup, yaptırımlar ve Trump’ın ‘Erdoğan’ adını seçim kampanyasında kullanmasının yanısıra ikili arasında geçen birçok olayın perde arkası anlatılıyor.