Erdoğan sel bölgesinde: Çevre ile münasebetimizi uyum üzerine inşa etmeliyiz

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2021 Cuma 1:56 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 10:34 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize ve Artvin’de meydana gelen sele ilişkin incelemelerde bulunmak için bölgeye gitti. Cuma namazı çıkışı Rize’de açıklama yapan Erdoğan, “Bugün iki bayramı bir arada kutluyoruz. Aynı zamanda cuma” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, selin vurduğu Rize ve Artvin’i ziyaret etti. Rize’de 6 kişi hayatını kaybetmiş Artvin’de ise 1 kişi kaybolmuştu.

Cuma namazı çıkışı Rize’de açıklama yapan Erdoğan şöyle konuştu:

Rizeli ve Artvinli kardeşlerimiz hem de bizler afetler sebebiyle buruk bir bayram geçiriyoruz. Dün Artvin Arhavi de dere taşkını nedeniyle ilçemizde maddi hasarlar oluştu. Geçen hafta meydana gelen sel felaketi ise Güneysu ve Çayeli başta olmak üzere Rizemizin genelinde ciddi tahribata yol açtı. Sele kapılan 8 vatandaşımız kaybolurken 5 vatandaşımız yaralandı. Kaybolan kardeşlerimizden 6’sının cansız bedenlerine ulaşılırken diğer 2 kardeşimizin bulunması için tüm birimlerimiz yoğun gayret gösteriyorlar. Burgul’da kayıp vatandaşımızı arama çalışmaları sürüyor. Yaralılar taburcu edildi. Arhavi’deki afette can kaybının yaşanmaması en büyük tesellimiz olmuştur.

Çayeli’nin ilçelerinde içme suyu, depo ve kanalizasyon alt yapılarında bir sıkıntı bulunmadığını aktaran Erdoğan şöyle devam etti:

Kentimize acil ihtiyaçlar için tahsis edilen 18 milyon liralık kaynaktan 3 milyon lira vatandaşlarımıza ulaştırılmıştır. Denge bozulunca rahmet olarak gördüğümüz yağmur tabiat için bir afete dönüşür. Son yıllarda artan küresel ısınmayla beraber dünyadaki ilahi dengenin bozulmaya başladığına şahit oluyoruz. Hava olaylarının daha sert yaşanmasından iklim değişikliklerine bu bozulmaların etkilerini biz de hissediyoruz. Dünyanın hemen her bölgesinde son zamanlarda neler olduğunu herhalde televizyonlardan izliyorsunuzdur. Ne yazlar eski yaz ne kışlar eski kış ne de baharlar eski bahar. Yüzyıllar içinde yaşanacak değişimleri biz şimdi tecrübe ediyoruz. Buna bir de insanın hırsının sonucu olan işleri eklediğinizde sorunun boyutu daha da büyüyor. Tabiatla uyum içinde bir hayatı inşa etmek yerine ona tahakküm edilmeye çalışıldığında bunun bedelini insanın yanı sıra tüm mahlukat ödüyor.

Dünyaya şöyle bir göz attığınızda ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir ülkenin kendini tabii afetlerden kendini tam manasıyla koruyamadığını görüyoruz. Almanya’dan Belçika’ya kadar Avrupa’da yaşanan sel felaketlerinin sonuçlarını sizler de gördünüz. Çevre ile münasebetimizi tahakküm yerine uyum üzerine inşa etmeliyiz. Ne olur, şu yamaçlara 5-10 kat binalar yapmayın. Bu çaylıklar azot gübresiyle beraber toprağı eritiyor.