Erdoğan: Kavala kararı için AİHM’yi tanımayız

Yayın tarihi: 3 Şubat 2022 Perşembe 10:31 am - Güncelleme: 3 Şubat 2022 Perşembe 10:55 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’ya hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın yaptığı açıklamalardan öne çıkan ifadeler şu şekilde:

UKRAYNA-RUSYA ARASINDAKİ GERİLİM

Ukrayna ile ilişkilerimiz son yıllarda ticaret, yatırımlar, Turizm ve Savunma Sanayi gibi alanlarda ciddi mesafeler kat etmiştir. Bölgede yaşanan gerilimi yakından takip ediyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz. Tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz. Üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyorum. Soydaşlarımızın durumuna özel ihtimam gösteriyorum. Kiev’deki görüşmelerde bu konu da üst sıralarda yer alacaktır. Bugün sayın Zelenski ile görüşmemizi yapacağız. Ardından da Çin ziyaretinden sonra sayın Putin, Türkiye ziyaretini gerçekleştireceğinin bilgisini vermişti. Bu iki ziyareti yapmadan hangi taşı nereye koyacağımızı düşünmek doğru olmaz. Bölgenin önemli ülkesi olarak Rusya ile Ukrayna arasındaki olumsuz gelişmeleri görmek, yaşamak bizler için doğru bir gelişme değil. Sıkıntılı dönemi inşallah başarıyla atlatmayı, zira kendi aralarında da bu ülkelerin temsilcileri ‘işgalden yana değiliz’ ifadelerini hep kullanıyorlar.”

İSRAİL CUMHURBAŞKANI’NIN TÜRKİYE ZİYARETİ

“Mart ayının ortalarında o ziyaret gerçekleşecek. Bu ziyaretle birlikte ikili ilişkilerimizi çok daha farklı bir zemine oturtma gayreti içerisinde olacağız. Belki de Herzog’un gelmesinden önce özel temsilcimizi İsrail’e göndererek bir ön çalışma olacak.”

OSMAN KAVALA İÇİN AİHM KARARI

“Özellikle Türkiye’nin başta ilk derece mahkemeleri olmak üzere, bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz tanımayız. Bunu çok net söylüyorum. Şu an bizim mahkemelerimizin de vermiş olduğu bir karar var, o yüzden AİHM ne demiş bizi pek ilgilendirmiyor çünkü biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Buna saygı duymayanlara da kusura bakmasınlar saygımız olmayacaktır.”

“AFGANİSTAN’A DESTEĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

“Taliban’ın kendi içinde henüz bir yeknesaklığı yok. Maalesef neyi, nerede, nasıl ifade edeceklerini belirlemiş değiller. Kabil Havalimanı’na 777 uçağın inmesi, içinde de maalesef Taliban’ın kabul etmeyeceği şekilde birçok yolcunun bulunması süreci biraz olumsuz etkiledi. İşin olumlu gelişmesi halinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz. ”

Avrupa Konseyi’nde kritik Kavala oylaması

Yılmaz Özdil Erdoğan’ın konuşturduğu çocuğun babasını anlattı